Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Martín Blanco

Martín Blanco

Artista Visual

 

 

Selecció natural




L’any 1859, després d’un ampli treball d’observació de diverses espècies i el seu comportament, el científic Charles Robert Darwin va publicar L’origen de les espècies per mitjà de la selecció natural. No ens posarem gaire tècnics, però, bàsicament, aquesta teoria postula el següent: “Existeixen organismes que es reprodueixen i la progènie hereta característiques dels seus progenitors, existeixen variacions de característiques si el medi ambient no admet a tots els membres d’una població en creixement. Llavors aquells membres de la població amb característiques menys adaptades (segons ho determini el seu medi ambient) moriran amb major probabilitat. Llavors aquells membres amb característiques més ben adaptades sobreviuran més probablement”.

Parlant en cristià: el més fort sobreviu.

L’ésser humà, en la línia del temps d’aquest planeta que habitem i que tan obstinats sembla que estem a fer desaparèixer, és només un punt. Però sembla que la nostra evolució es va regir per aquest mateix paràmetre igual que la resta dels éssers vius.

Ara bé, caldria agregar-hi un matís: el nostre cervell. Amb ell va arribar la intel·ligència i el raciocini i tots els avanços reeixits a través dels segles –particularment per mitjà de la medicina– van fer canviar el paradigma.

Ja no vivim quaranta anys i qualsevol amb un mínim d’accés al sistema sanitari pot estar tranquil. Conclusió: ara sobrevivim gairebé tots.

Però l’evolució continua el seu camí, o això sembla. I com que a nosaltres ens encanta posar nom a totes les coses, ens va semblar que això de la selecció natural estava passat de moda.

Llavors vam començar a tenir accidents a la carretera mentre publicàvem al Facebook que érem feliços. Llàstima que ens oblidàvem que els que conduíem érem nosaltres. O quèiem per un pendent o de la punta d’un gratacel amb el nostre pal de selfie en mà. Però això al final avorria. Estava massa vist.

Ara el més nou, top, cool, allò que té més glamur és fer el desafiament Bird Box, que és el nom de la pel·lícula protagonitzada per Sandra Bullock i que aquí es diu A ciegas. Consisteix que la gent surt pel carrer a intentar realitzar tota mena d’activitats amb els ulls embenats mentre algú la filma. Així, trobem a qui gairebé es trenca tots els ossos perquè es va oblidar que a les ciutats hi ha metro i que, per entrar-hi, les escales són llaaargues.

Després hi ha els que volen comprar llet de vaca crua i una de les últimes tendències són els que estan en contra de les vacunes. Fa uns dies, sense anar més lluny, va morir als Estats Units Bre Payton, una periodista de 26 anys, a causa d’un atac de grip H1N1. La qüestió? La dona era antivacunes.

Ja ho veuen, ens encanta posar nom a les coses. Ara la selecció natural sona molt millor: es diu estupidesa. Darwin n’estaria orgullós.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Tota la raó Martín, l’has clavat! Felicitats pels teus escrits

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte