Diari digital d'Andorra Bondia
Cèsar Marquina i Marc Rossell van presentar el projecte, ahir a la tarda.
Cèsar Marquina i Marc Rossell van presentar el projecte, ahir a la tarda.

Prova pilot per mesurar el soroll de manera permanent i econòmica


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, en col·laboració amb Andorra Telecom, engegarà la setmana vinent una prova pilot per mesurar la contaminació acústica al país. De moment, s’han instal·lat dos sensors que transmetran cada 15 minuts informació sobre la intensitat del soroll. Un està situat a Andorra la Vella i funciona amb energia elèctrica; l’altre està a Escaldes-Engordany i utilitza un panell solar. Així es podrà comprovar a quines ubicacions futures serà més convenient utilitzar una o altra tecnologia. Les dades que generen els sensors permeten generar automàticament informes o la creació d’alarmes. 
Aquesta prova durarà tres mesos i si resulta positiva i d’utilitat, la xarxa de sensors s’ampliarà fins a 30 i cobrirà tot el territori. Per fer-ho s’usarà la xarxa de dispositius connectats o el que s’anomena Internet de les Coses (IoT en les seves sigles angleses). Així ho van explicar el director de l’oficina digital d’Andorra Telecom, Cèsar Marquina, i el director del departament de Medi ambient, Marc Rossell. 
Rossell va assenyalar que l’objectiu principal d’aquesta xarxa és “millorar la qualitat de vida dels ciutadans”. De tota manera, va dir que “la qualitat acústica a Andorra és bona”. Els nivells mesurats fins ara en el 90% de les estacions són bons o excel·lents, per tant “no hem de patir en aquest àmbit”, va assegurar. Però fins ara les mesures es feien a través d’un únic captador, de manera puntual i a  llocs específics, perquè estaven pròxims a ubicacions sensibles, com ara l’hospital o a una escola, o bé perquè es volia estudiar una zona en concret. També va reconèixer que la majoria de queixes que arriben al seu departament tenen a veure amb problemes de sorolls per un canvi d’un ascensor o d’un equipament en un habitatge que no està prou aïllat, queixes de veïnatge. També va remarcar que aquesta acció s’emmarca en l’estratègia de medi atmosfèric 2017-2030 per complementar la xarxa de vigilància acústica actual amb captadors automàtics per realitzar mapes de sensibilitat acústica i poder definir programes d’actuació, de prevenció, d’informació i de conscienciació sobre els nivells acústics màxims del territori.
Pel que fa als dispositius connectats, Marquina va dir que canviaran els models de gestió de les ciutats i els territoris perquè els sensors que s’utilitzen tenen un gran nivell d’autonomia, envien dades en temps real i “aquesta informació serveix de base a les administracions per a la presa de decisions o monitoratge”. A més, la nova tecnologia comporta l’abaratiment dels costos que fa que estigui “cada vegada a l’abast de més administracions i empreses”.

prova pilot
mesurar
soroll
permanent
econòmica

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Es celebra l’iniciativa de mesurar la contaminació acústica però NO cal esperar als resultats per prendre decisions i per avaluar la situació a Andorra. Andorra és un país sorollós. Contrasta amb l’esperit de país que hem de vendre als nostres visitants. Estic parlant amb dades objectives a la mà. Els mesuraments en aquests indrets i d’altres del nostre país ja els he fet jo, i són aterradors. Nomès cal fer una passejada per la part alta de l’Av. Meritxell i escoltar activament per comprovar la situació. Nomès cal fer una passejada pel Carrer Prat de la Creu i escoltar activament. Nomès cal fer una passejada per certes parts de l’Av. Tarragona i escoltar activament. Nomès cal fer una passejada per certs Centres Comercials del país. TOT suma ! Des de la rabieta del nen maleducat que pot arribar als 90dB (culpa dels pares, que també estan o es fan els sords), fins a certs gossos (maleducats també pels seus propietaris, els pobres gossos no tenen cap culpa si us plau), fins a obres públiques properes a zones urbanes (mesurats en +100dB) i sobretot per certs vehicles, principalment motocicletes, que ens agredeixen en tot moment de forma significativa, a recurrents nivells mesurats de +105dB. Sabent que nivells de +85dB impliquen danys auditius irreparables, treguin les seves conclusions. Nivells sonors lamentables pel que, insisteixo, hauriem d’oferir com a país de pau i relax, com a país de montanya, com a país turístic... i sobretot aterradors per la salut i benestar dels que vivim a Andorra. Estem en una societat en que tots, absolutament TOTS (si, vostè també, estimat/da lector/a), estem perdent capacitats auditives i ens estem tornant sords a edats més tempranes. No ho dic jo, els estudis científics ho avalen. En el nostre cas i en seguiment a l’article, agrairia que els mesuraments fets per Medi Ambient no es vegin alterats per errors de base en determinar la ponderació a aplicar en cada cas. El dany i molèstia auditiva no és nomès un cas de nivells sonors filtrats freqüencialment i en el domini temporal, si no dins finestres temporals diferenciades i sobretot a nivells freqüencials més amples (greus, sub-greus i extrem agut), que causen també evidents malestars com estrés, irritació, insomni o malestars intestinals... No podem fer cas nomès dels nivells estables, si no també als nivells de pics. Tenim moments de nivells de pic i greu molt nocius que a Andorra patim de forma habitual, però que tots trobem normal per que ens adaptem per ignorar-los. Sería també d’agraïr que la tasca es faci conjuntament entre Medi Ambient i Indústria per establir mesures correctores a l’origen en les emissions acústiques dels vehicles de tot tipus. No ho oblidem, el soroll, és el risc més ignorat per la salut i el benestar de les persones en la societat moderna.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte