Diari digital d'Andorra Bondia
Un os del parc d’animals de Naturlàndia.
Un os del parc d’animals de Naturlàndia.

Apapma sol·licita la mateixa pena que la fiscalia per la mort de l’os


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

L’Associació protectora d’animals, plantes i medi ambient d’Andorra (Apapma) ha sol·licitat la mateixa pena que el ministeri fiscal per a l’extreballador de Naturlàndia que va matar a trets l’os Torb. Es tracta de vuit mesos de presó condicional (amb un termini de suspensió de l’execució de dos anys), una multa de 15.000 euros, 30 mesos d’inhabilitació del càrrec de cuidador d’animals i 30 mesos de privació de la llicència de caça així com el pagament de les despeses processals causades.

El president de l’entitat, Carles Iriarte, va remarcar que la qualificació jurídica feta per la fiscalia els sembla correcta, tenint en compte que s’adequa al que marca la llei. Així va indicar que l’antic sotsdirector i cuidador del parc d’animals de Naturlàndia va causar la mort de l’animal a trets dins del recinte, uns fets que són constitutius de delicte menor de caça d’espècie protegida, tipificat a l’article 296.1 del Codi penal, en relació amb l’article 296.3 del Codi penal.
En la qualificació provisional del ministeri fiscal s’assenyala que el 7 d’abril del 2017, a les 9.54 hores, el director del parc i una treballadora constaten que l’os es troba fora del tancat just al costat de la caseta de veterinaris en què s’emmagatzemen els rifles d’anestèsia. Arran d’aquest fet, el director va trucar al sotsdirector, que es trobava de festa setmanal, per demanar-li que es desplacés al parc amb la seva arma personal per si no podien accedir al local on es trobaven els rifles d’anestèsia. Aprofitant que l’animal es va moure cap a una altra zona, el director i un treballador s’apropen a la sala de veterinaris. Així mateix es posa en coneixement del cos de banders que un os s’havia escapat, que s’havia menjat un mufló i que intentarien adormir-lo. Un cop es van desplaçar al darrer indret en què van localitzar l’animal aquest ja no hi era. En aquell moment, el subdirector va entrar al parc amb una altra persona i, en la cerca, van trobar l’os al tancat de les daines. Va comunicar-ho al director, que va ordenar que s’esperessin, ja que estava anant-hi amb l’anestèsia però el subdirector no va acatar les instruccions i va cridar l’animal. Aquest es va dirigir cap a ell i quan es trobava a 35 metres li va disparar un primer tret i tot seguit un segon, que li va produir la mort.
Cal recordar que Apapma va presentar al setembre de l’any passat una querella per ser part en el procediment penal obert contra el treballador de Naturlàndia que va matar l’os que es va escapar del tancat. Tot i que l’objectiu de l’associació sempre ha estat saber com es va escapar l’animal del tancat (un fet que no s’ha acabat d’esclarir), Iriarte va detallar que el que es jutjarà en aquest procediment és la persona que va causar la seva mort. El president de l’entitat ecologista va remarcar però que Apapma continua esperant conèixer què va succeir perquè l’os aparegués fora de la tanca per tal de garantir la seguretat de la ciutadania. De fet, l’entitat sempre ha remarcat que la responsabilitat pels fets que van produir-se amb aquest animal no s’han de quedar només en el treballador de Naturlàndia que es troba processat sinó més amunt.

 

 

 

ós
naturàndia
apapma
Número de vots: 161
Comentaris: 1

Comentaris

Buenas noches,Ojalá haya justicia por lo q le hicieron a los osos,pq es imposible q se hayan escapado y lo q hizo no tiene nombre,por eso deberían meterlo en l cárcel,ademas de la multa.Confío en la justicia de Ahí.Saludos

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic