Diari digital d'Andorra Bondia
L'enquesta també té un apartat dedicat als serveis que la ciutadania fa servir per als menors d'edat.
L'enquesta també té un apartat dedicat als serveis que la ciutadania fa servir per als menors d'edat.

El 86% de la població que cuida d’un fill o familiar concilia amb la feina


Escrit per: 
Pepa Gallego/ Foto: M. F.

El 34% de la població d’Andorra d’entre 18 i 64 anys s’ocupava de menors de 14 anys o de persones dependents l’any 2018. D’aquestes, el 86% van declarar  que aquesta responsabilitat no afectava la seva activitat laboral o professional actual. De fet, l’enquesta va analitzar la flexibilitat de condicions laborals i va concloure que el 81,5% de la població assalariada que s’ha de fer càrrec d’un familiar dependent o un fill pot modificar el seu horari, dada que sorprèn els sindicats i associacions de dones i feministes. El departament d’Estadística, que és qui ha publicat els resultats en el marc de  l’Enquesta de forces de treball, defineix flexibilitat laboral com la possibilitat de modificar l’inici o la finalització de la jornada laboral o d’absentar-se puntualment per assumir responsabilitats de cura de menors i/o familiars dependents. 
Diferents sectors de la societat van criticar aquestes i altres xifres relacionades publicades ahir. Des de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), el secretari general, Gabriel Ubach, les va qualificar directament de “falses”. La presidenta de l’Associació de Dones d’Andorra, Montserrat Nazzaro, no se les creu. “De fet, la majoria de consultes que rebem són de dones que no poden conciliar la vida familiar amb la laboral”, va puntualitzar Nazzaro. En aquest sentit, la presidenta de l’ADA considera que si per flexibilitat s’entén que una treballadora pugui acompanyar el seu fill al pediatre un dia a l’any, “això no significa conciliació”, va sentenciar. Una afirmació que comparteix Antònia Escoda, que des d’Acció Feminista va qüestionar la representativitat de la societat d’aquesta enquesta. 
De les dades publicades ahir també se’n desprèn que  només un  9,8% dels ocupats que cuiden menors d’edat o familiars amb necessitats específiques van admetre tenir dificultats per conciliar aquesta responsabilitat amb l’activitat laboral.  
Quant al 34% de la població que han de tenir cura de menors o de gent depenent, una altra dada que sorprèn els diferents col·lectius és que l’enquesta diu que està repartida gairebé per igual entre homes i dones, i només hi ha diferència en trams d’edat, ja que es concentra entre els 25 i els 44 anys en la seva majoria, amb menors de 14 anys, i entre la població ocupada. 

Ús d’extraescolars
Altres  xifres destacables és que 3 de cada 10 persones amb menors a càrrec utilitza serveis com ara guarderies o personal particular després o abans de l’horari escolar. En aquest sentit, es registra una clara diferència segons la nacionalitat. El 40% dels residents van utilitzar serveis extraescolars pers als fills, mentre que només ho van fer  24,6% de les persones de nacionalitat andorrana.
Pel que fa al sector d’activitat, els funcionaris van utilitzar menys serveis extraescolars que els treballadors del sector privat. La diferència més destacada és segons el tipus de contracte, ja que els que en tenien un de temporal en van fer més ús que els que el tenien indeterminat.
Els que no van necessitar serveis extraescolars, la majoria, un 72%, van afirmar que ells mateixos, o en col·laboració de la parella, se’n van fer càrrec. El 14% van dir que no en tenien necessitat perquè tenen altres ajudes informals i per a gairebé el 7% els serveis són massa cars.
D’altra banda, només el 13,8% va respondre que tenir cura dels fills o familiars sí que té algun efecte en la seva activitat laboral. D’aquests, el 37% va haver de reduir hores de la jornada laboral, el 22% va fer canvis laborals per augmentar els ingressos, i el 22% va canviar d’ocupació per facilitar la conciliació. Una altra dada rellevant és que Estadística apunta que no hi ha pràcticament diferència entre els homes i les dones que van haver de fer algun canvi en la seva jornada laboral. Una qüestió que també ha estat criticada per sindicats i associacions de dones, perquè asseguren que està provat internacionalment les dones són sempre en majoria les que assumeixen en major proporció l’educació dels fills i les que han de canviar les condicions laborals. Estadística parla també de l’absència puntual del lloc de treball. El 80% dels que tenen responsabilitat de fills o familiars  van assegurar que “és possible generalment”. Des de l’Associació de Dones puntualitzen que evidentment “la llei permet un o dos dies que et pots agafar per temes personals”, va comentar Nazzaro.

Principals obstacles
Només un 9,8% dels que han de conciliar vida familiar i laboral van reconèixer dificultats. La jornada laboral llarga i els horaris imprevisibles o díficils són les principals raons d’aquestes dificultats. Al comerç i al sector hoteler, així com en el de comunicacions, és on hi ha més entrebancs per a aquesta conciliació. 

Dades que indignen
Les dades d’aquesta estadística han indignat diferents sectors perquè consideren que no s’adeqüen en absolut a la realitat actual que es viu en l’àmbit professional del país. En aquest sentit, des de l’USdA  van manifestar que “tenen la mateixa credibilitat que les del lloguer, que apuntaven que el preu mitjà era de 500 euros”, va ironitzar Ubach.  El representant sindical va afirmar contundentment que al Principat “no hi ha conciliació familiar perquè tots els intents que hem fet en el nou Codi de relacions laborals per millorar les condicions en aquest sentit han fracassat”. D’altra banda, Ubach no acaba d’entendre que una enquesta d’aquestes característiques “es publiqui justament ara, que estem en campanya electoral”. 
Des de l’ADA, comparteixen l’opinió que al Principat “no hi ha conciliació”, va lamentar Nazzaro. La presidenta de l’Associació de Dones comenta que l’enquesta hauria de matisar la flexibilitat horària, “perquè conciliació no significa en cap cas poder sortir una hora al metge amb el teu fill, perquè després no podràs anar a l’escola a recollir-lo perquè hauràs de recuperar l’hora”. 
Des d’Acció Feminista també puntualitzen que aquesta “flexibilització horària no és conciliació”, va dir Escoda. La representant feminista va comentar que  el teixit assalariat del país, “en la seva majoria està al sector serveis, que està relacionat i condicionat per les temporades i és molt difícil  que s’adaptin els horaris, no tots som funcionaris”, va remarcar. 
Estadística remarca que aquest mòdul que forma part de  l’Enquesta de Forces de Treball, “s’ha fet a requeriments d’organismes internacionals com ara Eurostat, OIT, o l’ONU”.  Es van enquestar 1.288 persones mitjançant entrevista telefònica en el 75% dels casos o una entrevista presencial en el 25% restant. I només les persones entre 18 i 64 anys van contestar el qüestionari d’aquest mòdul. 

persones
familiars
impacte
feina

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

De veritat heu entrevistat alguna família monoparental? a alguna família amb pocs recursos? a alguna família amb una persona depenent a casa?, a alguna família de pares que treballen a l’hostaleria o a la construcció?, a alguna vídua/vidu amb fills?, a alguna empleada de la llar? a algú que treballa en el comerç? a algú que té varies feines per poder tirar endavant? ......

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte