Diari digital d'Andorra Bondia
L'ex-cònsol menor de la Massana, Raül Ferré
L'ex-cònsol menor de la Massana, Raül Ferré

Raül Ferré: “Aquests anys a la parròquia ens ha faltat una mica de força al Consell”


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Raül Ferré tanca una etapa com a cònsol menor de la Massana per fer el salt a la política nacional. En l’entrevista fa un repàs a les accions impulsades en el seu pas pel Comú. Durant aquest temps diu que ha trobat a faltar una força que donés suport a la parròquia des del Consell General. És per això que ara ha decidit presentar-se com a candidat amb la llista de Ciutadans Compromesos per a les eleccions generals.

Ha estat cònsol menor durant els darrers dos mandats. Com s’ha transformat la Massana aquest temps?
En el primer mandat ens vam centrar a sanejar les finances comunals, tant del Comú com de Pal Arinsal. La llei ens va obligar a fer l’operació de les preferents de l’estació, que hem anat recomprant. Del total de 19 milions, en acabar aquest any haurem recomprat 9 milions. Amb un mandat i mig, les preferents estaran totes liquidades. A més he de dir que, a finals d’aquest mandat, els 45 milions que hi havia de deute s’hauran reduït a uns 20 milions. Haurem rebaixat, doncs, 25 milions.

Això com s’ha fet?
Sent molt curosos amb les despeses, no estirant més el braç que la màniga, i amb les preferents. A més, hem tingut la sort de rebre més ingressos per ITP dels pressupostats. Tot això mantenint els mateixos serveis, i en això vull agrair al personal del Comú perquè ens ha ajudat molt. A més hem pogut anar fent inversions, com ara l’edifici dels Arcs, la xarxa separativa d’aigües pluvials i fecals –amb vuit anys de mandat tindrem el 95% enllestit–, la creació i millora de dipòsits d’aigua, eixamples de carretera i millores de carrers i voravies. A l’estació també vam apostar per innivar més pistes i millorar els serveis de restauració, entre altres accions.

Dos mandats molt diferents entre si pel context.
El primer mandat va ser molt complicat i molt dur perquè vam haver de sanejar les finances comunals. Vam estar dos anys per muntar tot el tema de les preferents i tirar endavant el Comú i la parròquia, que era la nostra missió. El problema del Comú de la Massana era que li computava el deute de l’estació, però no els ingressos. Cal posar en relleu que l’estació factura més que el Comú. Avui, el pressupost del Comú és de 14 milions i l’estació fa 20 milions.

També li va tocar prendre part en la reforma de les lleis de competències i transferències. Va ser una reforma massa modesta que caldrà tornar a canviar d’aquí a poc temps? 
Amb el David [Baró] vam defensar que era un problema d’Estat i que no s’hi havien d’anar a defensar situacions particulars. Per això mai vam anar a posar pals a les rodes. La reforma ha permès posar cada cosa al seu lloc del calaix de sastre que hi havia. Així ho vam veure els set comuns. Ara tothom sap el que ha de fer. Per ara ha estat una bona reforma.

El futur d’EMAP passa per un soci privat?
Jo crec que si l’estació de Pal Arinsal vol continuar engrandint-se necessita tenir un soci privat. 

La privatització de part de l’estació podria posar fi a les activitats que s’organitzen fora de la temporada d’esquí, com passa a Encamp.
Primer de tot, abans de l’entrada d’un privat, s’hauria de fer una consulta a tot el poble per saber si hi està d’acord o no, ja que l’estació és del poble i és el poble qui ha de decidir, no el Comú. A més, caldria establir uns condicionants. Per exemple, si entrés un soci privat aquest hauria de continuar la tasca que està portant a terme el Comú, és a dir, no només obrir a l’hivern. També caldria obrir durant els mesos d’estiu per donar vida a la parròquia i al país. El país no es pot parar. Estem parlant de desestacionalitzar el turisme, i a l’estiu l’estació ha d’estar oberta perquè és un actiu més que tenim al país. La prova la tenim amb els esdeveniments a l’estiu.

Què permetria tenir un soci privat?
Fer més inversions. Perquè el Comú no pot fer cap més préstec. Pal-Arinsal encara té molt recorregut, com ara la connexió esquiable entre el Port Negre i el Coll de la Botella. I després cap als llacs, a sobre Setúria, on es podria fer una altra macropista d’esquí. Amb tot plegat podríem guanyar 2.000 esquiadors més a l’estació. Podríem fregar els 10.000 esquiadors, i Pal Arinsal esdevindria una bona estació mitjana.

Això ha de passar obligatòriament per un soci privat?
No. Ho podria fer EMAP amb l’ajuda del Comú, però a 15 anys vista, mentre que amb un soci privat es podria fer en quatre anys. Altres inversions podrien ser un restaurant al port Negre, que seria un restaurant panoràmic espectacular i podria esdevenir un atractiu turístic. 

Hi ha hagut interès de Saetde per invertir a EMAP?
No. Per ara no hem tingut cap oferta en ferm. 

Sembla que Vallnord està en perill. Quin lloc ha de tenir en el futur Pal Arinsal al món de l’esquí nacional?
Pal Arinsal és una estació força potent a nivell país. Aporta el 25% dels dies d’esquí. A més cal tenir en compte que a la Massana tenim uns 5.000 llits, però la màxima ocupació de Pal Arinsal són 9.000 persones. Això vol dir que les altres 4.000 dormen fora de la parròquia. Per tant és un actiu potent per al país. Nosaltres defensem que la marca Vallnord és la Massana i Ordino i cal recordar que el forfet conjunt el compren 5.000 persones cada any. 

El forfet conjunt d’Arcalís amb Saetde el perjudica?
És el seu dret. En això no ens hi posem. Però crec que el forfet Vallnord ha de continuar existint.

Amb relació al comerç, s’han trobat dificultats per reactivar-lo?
S’ha fet un nou pla de reactivació del comerç i el turisme que en breu es presentarà. El pla aportarà noves idees i formes de fer a nivell del comerç i el turisme. Serà un pla molt interessant i que la gent se’l farà seu. L’anterior es va fer el 2008 i ja era obsolet, calia renovar-lo.

Pel que fa a les infraestructures, no s’ha aconseguit la desviació de la Massana.
Crec que primer s’ha d’acabar la desviació de Sant Julià de Lòria de cap a cap, que és important perquè és per on entren la majoria de turistes al país. I en aquest país encara depenem molt del turisme. Un cop les arques del Govern ho permetin es podria parlar de la desviació sencera de la Massana i Ordino. No s’ha d’estirar més el braç que la màniga.

En aquest país s’ha estirat més el braç que la màniga massa sovint?
S’ha de saber de què disposes i no endeutar més el país del que ho està. S’han de fer les coses a poc a poc perquè si no les arques estan com estan. És com l’economia familiar. 

Deixa el Comú després de més de set anys. Què l’ha portat a fer el pas a la política nacional?
Soc molt del poble, m’agrada estar a prop del ciutadà i no ha estat una decisió fàcil. M’ha costat molt fer aquest pas a la política nacional. Per què l’he fet? Perquè ens presentem amb una candidatura, Ciutadans Compromesos, que es va presentar fa vuit anys al Comú. I també perquè m’he adonat que aquests anys a la parròquia ens ha faltat una mica de força al Consell General. Estem a la Massana, som una parròquia més, però també ens hem de fer valdre. I això m’ha fet fer el pas, perquè des del Comú notes si a nivell nacional tens ajuda. 

Vol ser una veu de la Massana al Consell General.
El que vull és que els comuns que vinguin, si mai tenim la sort de guanyar, no estiguin sols. Que sàpiguen que tenen uns consellers generals que els poden ajudar amb el que els faci falta. I també ajudar la gent del poble, perquè soc una persona que em moc pel poble. El meu mòbil estarà sempre obert. A més, també crec que cal canviar una mica el tarannà de la política, perquè aquests últims anys hi ha hagut massa crispació. Volem que la política consisteixi a trobar solucions parlant. Qui en surt beneficat n’és el país. No m’ha agradat com ha acabat el Consell General aquesta legislatura. Ja no semblava política, sinó atacs personals. Aquest no és el meu tarannà.

Quina serà la prioritat de la seva candidatura?
No anem contra ningú, i el que volem és fomentar un diàleg al Consell General, que hi hagi harmonia. Parlant i amb consens es pot arribar a bon port en temes com la Unió Europea, les finances, inversions, temes socials... No sempre ha de ser el que digui jo va a missa. D’això en sortirà beneficiat tot el país. Aquí hi estem de passada.

Si entren al Consell General, amb qui pactaran?
Ja veurem com quedarà l’arc parlamentari i si nosaltres guanyem a la Massana. Si tenim la sort de guanyar, no ens tancarem en banda a l’hora de donar suport a algun grup que tingui possibilitats de governar. Li podem donar suport amb una sèrie de pactes que creiem que seran bons per al país i per a la parròquia.

Seran pactes puntuals.
Poden ser pactes en el tema d’Europa, en temes socials, en temes de la Funció Pública, de turisme, de sanitat, d’inversions a la parròquia...

Això podria comportar una entrada al Govern?
A nosaltres la gent ens vota per a consellers generals, i si tenim sort de formar un grup parlamentari de Ciutadans Compromesos allà estarem per ajudar a tirar el país endavant. I sobretot amb consens.

“Hem tingut bona relació amb els Verds durant vuit anys i crec que a la Massana continuarà sent així”

Les divisions i unions de partits que s’han produït poden provocar desconfiança en l’electorat? Poden afavorir l’abstencionisme?
Tot l’arc parlamentari està representat en els partits que concorren a les eleccions. El Partit Socialdemòcrata hi és, Liberals d’Andorra hi són, SDP hi és, DA hi és, Terceravia s’ha creat amb Unió Laurediana i una sèrie de gent, i després tenim Independents de la Massana, que eren persones que venien de Ciutadans Compromesos. Els nous que s’hi han afegit han estat el senyor Nomen i el senyor Clavera. La resta ja hi érem. Ciutadans Compromesos hem seguit la línia encetada fa vuit anys quan ens vam presentar al Comú. 

Els Verds van denunciar recentment que han estat vetats a la llista de Ciutadans Compromesos al Consell General. Què ha succeït?
No els hem vetat mai. Hem tingut la Jael [Pozo] al Comú i jo he estat un defensor de la Jael. Sempre ens hem portat molt bé al Comú, ha estat una persona que ha treballat molt i que continua treballant pel Comú. No es va vetar ningú a la candidatura. Perquè cal tenir en compte que el cap de llista també ha de triar el seu equip. No és vetar, hi va haver un malentès. Hem tingut bona relació amb els Verds durant aquests vuit anys i crec que a la Massana continuarà sent així. 

És a dir, que l’acord de cara a les pròximes eleccions comunals no es veurà afectat.
No. Vam crear la plataforma Ciutadans Compromesos amb gent de tot arreu i durant vuit anys ha anat com una bassa d’oli. Amb el David, jo era un dels líders de Ciutadans Compromesos i mai vam excloure ningú. Sempre hem tingut un tarannà positiu amb tothom. De vegades també s’ha d’entendre que no hi ha 50.000 cadires.

Raül Ferré
Comentaris: 1

Comentaris

La història es repeteix, Judes escariotes SXXI

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic