Diari digital d'Andorra Bondia
La delegació de l’Oficina per les Institucions Democràtiques i els Drets Humans en la visita a Andorra.
La delegació de l’Oficina per les Institucions Democràtiques i els Drets Humans en la visita a Andorra.

L’OSCE, a disposició d’Andorra per “polir” aspectes del procés electoral


Escrit per: 
Redacció / FOTO: J.G.

L’Oficina per les Institucions Democràtiques i els Drets Humans (Odihr) de l’OSCE no ha fet cap recomanació amb relació al procés electoral per a les pròximes eleccions generals. Amb tot, l’organització es posa a disposició d’Andorra per “polir” la legislació i la pràctica electoral un cop celebrats els comicis. En aquest sentit, l’informe elaborat per la delegació que es va desplaçar al país per fer una avaluació de l’entorn abans de les eleccions, el febrer passat, remarca que alguns dels interlocutors van expressar la seva preocupació sobre les circumscripcions electorals, el registre dels candidats i l’observació electoral.

Així, l’informe fa referència a la manca de proporcionalitat en la circumscripció territorial i també es posa de manifest les mancances al marc legal sobre els observadors internacionals i civils, un aspecte que no s’adequa completament amb els compromisos de l’OSCE. En la seva visita, la delegació també va copsar l’opinió de diversos interlocutors que van destacar que les dones estan infrarepresentades en l’àmbit polític. S’indica que no hi ha mesures legislatives específiques per augmentar la presència de dones a les llistes, tot i que alguns partits tenen algunes normes internes per potenciar-les. També s’exposa que, tot i que la majoria de candidats ho consideren raonable, algunes formacions indiquen que cinc dies és un temps massa curt per recollir les signatures necessàries per concórrer a les eleccions.
L’informe, a més, recull que diferents representants de “comunitats ètniques” van confirmar que els partits polítics arriben a les minories, conviden els seus membres a ser candidats, i mantenen un to tolerant en la campanya. Amb relació als mitjans de comunicació, es destaca un alt nivell de llibertat, tot i que algunes poques veus lamenten que l’autocensura que apliquen alguns mitjans els impedeix donar informació relacionada amb grans companyies. També hi ha confiança en RTVA, encara que alguns partits van criticar certa inclinació de l’ens públic vers el Govern durant el període preelectoral. Denuncien una cobertura insuficient de l’oposició i un nombre important d’actes d’inauguració del Govern just abans de la convocatòria de les eleccions. Alguns interlocutors, a més, consideren que caldria una institució que supervisés els mitjans de comunicació, tot i que d’altres confien en l’autoregulació.

 

 

 

OSCE
odhir
procés electoral
eleccions generals

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

L'OSCE, que té com a a membres Albània, Azerbaijan, Bielorússia, Kazakhstan, Kirguizstan, Moldavia, Rússia i Turquia entre altres pot anar a polir els processos electorals en aquets països si de cas después venir aquí a polir-me el membre.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte