Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Marta Pujol

Marta Pujol

Vocal del comité executiu del PS

 

 

Sí als drets de les dones, però que els garanteixin els altres




Les candidates de Demòcrates per Andorra (DA) van publicar un article divendres passat, 15 de març, per explicar una proposta del seu candidat a cap de Govern. Es tracta de crear un servei d’assessorament per a les dones que tenen algun problema referent a la salut reproductiva o sexual, amb l’objectiu d’“afavorir el benestar integral de la dona”. Aquest servei inclouria la funció, que ha cridat l’atenció i ha provocat titulars de premsa, “d’assistència i acompanyament a aquelles dones que estan determinades a interrompre el seu embaràs”.

En altres formacions polítiques, les candidates –i els candidats– proposen la regulació legal d’aquesta situació, que no hauria de ser tan especialment traumàtica ni hauria de necessitar cap servei social a Andorra si no constés com a delicte en el nostre Codi penal. També ho reivindiquem moltes dones, però la nostra veu sembla que no arribi amb claredat a les instàncies oportunes per resoldre-ho. En un article titulat La falsa disjuntiva publicat l’1 de març al diari BonDia, Susanna Vela oferia la seva visió sobre el tema i exposava que no hi ha una contradicció real entre aquest dret i el sistema institucional, sinó que aquesta suposada incompatibilitat es fa servir com a fals argument o excusa per no abordar la qüestió.

Siguem realistes i recordem que quan s’ha proposat de despenalitzar l’avortament en els tres supòsits bàsics es parla de dones que queden embarassades després d’haver estat víctimes d’un delicte tan greu com la violació, i també de dones amb complicacions en l’embaràs que poden suposar un perill per a la seva vida o malformacions greus del fetus. Qui es posi en el seu lloc potser haurà d’admetre que no li agradaria que l’acompanyessin amb to paternalista a sortir del país per rebre atenció mèdica, sinó que voldria rebre un tractament com cal i en territori andorrà.

No cal ser jurista per suposar que una interrupció de l’embaràs en el supòsit de perill greu per a la dona tindria cabuda a la perfecció en l’article 8 de la nostra Constitució, sobre el dret a la vida, que tan hàbilment ens recorden les candidates de DA. La Constitució, que es podria millorar, també preveu que les lleis es ratifiquin amb la signatura d’un sol Copríncep. Aquest ha estat el procediment quan s’ha legislat sobre temes que ja estaven consolidats socialment però que podien ser conflictius per raons no pas jurídiques ni polítiques, sinó religioses, com és el cas de les unions estables de parella o els casaments entre persones del mateix sexe.

Demano a aquestes candidates que s’erigeixen en defensores de les institucions i alhora dels drets de les dones que siguin coherents i pensin si el que fan no és mantenir la disciplina de partit situant-se en una equidistància que no ens fa cap favor. Seria una llàstima que es tornés a aconseguir la paritat al Consell General per acabar descobrint que no ens representen. Ja estem massa cansades que els nostres drets, en comptes de ser respectats, s’ignorin o es releguin a l’àmbit de l’assistència social. Quan una proposta s’ha de justificar amb tantes explicacions, potser és que no ha estat una bona idea.

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Bravo Marta! jo no ho hauria dit millor!

Gràcies, Júlia!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte