Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del debat entre els set candidats a cap de Govern organitzat per l’APCA al Prat del Roure d’Escaldes-Engordany.
Un moment del debat entre els set candidats a cap de Govern organitzat per l’APCA al Prat del Roure d’Escaldes-Engordany.

Tots contra Espot, excepte Clavera, en el debat públic de l’APCA


Escrit per: 
Agències/Foto: Jonathan Gil

Un front comú de les forces que han estat presents al Consell General al llarg d’aquesta passada legislatura contra Xavier Espot al qual es va afegir Eusebi Nomen (Andorra Sobirana). I Alfons Clavera (Units pel Progrés d’Andorra) defensant les seves propostes. Aquest va ser el guió que va seguir el primer debat públic entre els set candidats a cap de Govern  que va organitzar ahir al vespre  l’Associació de Professionals de la Comunicació d’Andorra (APCA). 
L’encaix amb la Unió Europea i el que pot comportar per al país va ser un dels temes que va generar més debat, i de fet, en altres punts tractats els candidats van tornar enrere per referir-se a Europa. Totes les forces van coincidir que cal acostar-se a Europa, ara, les maneres o com s’ha fet fins ara és el que els separa. Així,  mentre que des de Demòcrates Xavier Espot es va centrar a defensar que fins ara s’ha aconseguit un bon acord pel que fa a la lliure circulació de mercaderies, des del PS, Liberals d’Andorra, Terceravia i Progressistes-SDP se li va retreure la manca de transparència amb què fins ara s’han dut les negociacions. Nomen va ser qui es va mostrar més bel·ligerant, ja que va destacar que cal que el Govern expliqui que s’haurà “d’assumir tot el cabal comunitari i que s’haurà de posar un IVA del 15%”.
Espot va defensar que la Unió Europea és “essencial” per a la competitivitat del país i va reconèixer que cal una major pedagogia. La seva proposta implica crear una secretaria d’Estat específica per a aquesta qüestió i va destacar que l’acord haurà de ser referendat per la ciutadania. Des del PS, Pere López va lamentar la manca d’informació i va destacar que la manera com s’està fent l’acostament a Europa no el comparteixen. A més, considera que al llarg de la darrera legislatura s’han incrementat els dubtes sobre molts aspectes, com ara les quotes d’immigració o els mecanismes de defensa davant la UE. Des de Liberals d’Andorra, Jordi Gallardo va remarcar que la seva aposta és un “sí a Europa”, però no de la manera com ho està fent DA, i va afegir que Europa ha d’entendre les especificitats del país. 
Per la seva part, el líder de Terceravia, Josep Pintat, va refermar la necessitat que hi hagi més estudis sobre l’impacte que la UE pot tenir per a Andorra i que les qüestions sobre aquest acord d’associació siguin debatudes al Consell General. El candidat de Progressistes-SDP, Josep Roig, va defensar que cal assentar aquest acord d’associació al voltant de polítiques d’Estat i amb opcions compartides i sòlides i va recordar, als que parlen de pèrdua de sobirania, que ja des de l’acord duaner Andorra “ha cedit” en certes qüestions. Roig va concloure que aquesta sobirania “es perd” quan les persones no estan ben informades. Nomen, especialment crític amb la temàtica de la UE, va manifestar que el que cal és esperar per veure quin tractat aconsegueix el Regne Unit amb el Brexit i no precipitar-se, és a dir, aprofitar les oportunitats que el Brexit pugui comportar. De la seva banda, des d’Units pel progrés d’Andorra, Alfons Clavera va defensar dues zones franques: a Sant Julià i al Pas de la Casa, on no s’apliquin aranzels.
Nomen i Espot es van embrancar en un debat sobre la fiscalitat, ja que Espot va insistir en el fet que queda fora  de l’acord i el candidat d’Andorra Sobirana li va recomanar “que llegeixi més”. A més, Nomen va lamentar el “nivell de mentides” que es deien durant el debat.
Un segon bloc del debat es va centrar en la recuperació econòmica, el turisme i el comerç. López va destacar que cal diversificar l’economia i que Andorra té una gran oferta que cal saber comunicar. En el mateix sentit, Gallardo va lamentar que s’hagi invertit molts milions en el Cirque du Soleil i només hagi portat turisme low cost, i va posar sobre la taula la seva proposta que el país sigui reserva de la biosfera. Roig va lamentar que el sistema econòmic estigui obsolet i Pintat va manifestar que cal que l’Administració “no sigui una llosa”, que la pressió fiscal sigui més baixa o que el turisme augmenti el seu poder adquisitiu. Així mateix, va defensar l’acabament del vial de Sant Julià i un aeroport nacional per potenciar el turisme. Espot va posar sobre la taula la creació d’una zona franca, una mesura que va despertar la satisfacció de Clavera, l’impuls al comerç digital i una plataforma perquè les pimes puguin exportar. Nomen va lamentar que Espot digui que no és continuista quan defensa les polítiques que ha fet l’actual Govern. També va destacar que d’un “Govern low cost surt un turisme low cost”, i va defensar un “canvi radical” en certes actuacions. Roig va ironitzar dient que no sabia si es podia parlar d’un Govern low cost i va defensar el vial de Sant Julià. En aquest bloc es va posar sobre la taula una  de les propostes que més comentaris va suscitar entre els més de 300 assistents al debat i també a les xarxes socials, la de Clavera  de crear una moneda pròpia d’Andorra, paritària amb l’euro, i que convisqués amb la moneda europea.
El darrer bloc es va dedicar a l’habitatge, el cost de la vida i les pensions. Aquí es van reviure alguns dels debats que hi ha hagut al llarg de la legislatura al Consell General en què tant des de Liberals com des del PS es va retreure a DA que “no hagi fet res” per resoldre el problema de l’habitatge. Roig també li va retreure aquesta “manca de solucions”, mentre que Pintat va demanar un diagnòstic del problema i es va mostrar contrari a establir un salari mínim ni influir en els preus de l’habitatge. Espot, que va incidir que certes propostes “semblen una subhasta”, va acusar els altres partits de fer propostes que no diuen com es poden finançar i va destacar que ells proposen mesures com un creixement progressiu de les pensions més baixes i del salari mínim per arribar als 1.200 euros al final de quatre anys. Sobre l’increment d’aquest salari, López li va respondre que ells proposen incrementar, per exemple l’IRPF, als sous més alts, unes mesures fiscals que generarien entre 35 i 40 milions més i que revertirien en les seves propostes socials. 
D’altra banda, i arran d’una pregunta del públic, els candidats van reiterar les seves posicions sobre la despenalització de l’avortament, una qüestió on López, a part dels tres supòsits bàsics, va dir que en plantejaran un quart: que es pugui avortar per motius econòmics.

tots
contra
Espot
Clavera
APCA
debat públic

Compartir via

Comentaris: 6

Comentaris

NOMEN for president i els altres a treballar amb ell!
uy pobret nenet, es bo per una batllia máxim, es correcte i educat pero massa jove i massa ric, per tindre el caracter que s'ha de tindre.
Si el Senyor Espot, el lider absolut de la creuada pro UE, diu públicament que Andorra no pot sobreviure amb un IVA al 15%, i que dimitirá si a la fi es una de les obligacions imposades , m'el creuré... , ni els turistes, ni els hotels ni els comerços poden asssumir aixó. ALS ASSESSORS DEL NOI, si voleu que el votem, que es comprometi ell, personalment a dimitir si acabe siguent aixi. o si no , que faci public d'una vegada el document amb el cabdal d'obligacions que ens demanen. per acabar demanan limosna a Europa, val mes plegar i anar a viure a Almeria a on la vida es mes barata i fa sol!
No oblidem que per salvar un parell de bancs mal portats destruirem encara mes la Nostra clase mitja.
Governant amb el DA, serà un desastre per a Andorra en els propers 4 anys ...
El govern del Toni Marti deixa la seva marca ...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte