Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Maria Ubach

Maria Ubach

Ministra d'Afers Exteriors en funcions

 

 

‘Fake’ IVA




D’ençà que vàrem començar les negociacions de l’acord d’associació amb la Unió Europea, hem rebut aportacions i crítiques constructives tant dels sectors econòmics i socials com de les forces polítiques presents al Consell General, les quals ens han ajudat a perfilar i evolucionar en la posició negociadora. Val a dir també que a la UE hi hem trobat un interlocutor amb ganes d’arribar a un acord equilibrat i positiu per a les dues parts.

Avui dia, la negociació política queda aturada fins que no tinguem un nou Govern. Davant les eleccions del 7 d’abril, hem de distingir els debats polítics constructius, de les fakes, que inunden el món i també el nostre país.

El Sr. Nomen, articulista d’aquest espai, no sembla conèixer gaire bé la negociació del Brexit quan la situa com un procés que desembocarà en una relació “moderna, àgil i competitiva”, la mateixa que diu voler per a Andorra. La seva opinió sobre la retirada de la Gran Bretanya és extraordinària, i avui ni tan sols la sostenen els euroescèptics, que han hagut de reconèixer que varen basar la seva campanya en fakes. Passi el que passi, el Brexit serà una gran pèrdua per a Europa, però sobretot per a la Gran Bretanya. És interessant que els electors andorrans sàpiguen que això és el que sembla voler el Sr. Nomen per al país.

Andorra està en unió duanera amb Europa des de l’acord comercial del 1990. El règim acordat respectava la nostra sobirania fiscal, obria una porta al nostre comerç amb un sistema de franquícies per a viatgers únic al món i oferia una solució per al tabac. La negociació de l’acord d’associació, responent a la demanda del sector, manté les franquícies, singularitza el tabac amb un període transitori de 30 anys, sense precedents en cap altre acord de la UE, i estén a la resta dels productes agrícoles la unió duanera.

Cal distingir entre estar en unió duanera i formar part del territori duaner de la UE. Quan un país forma part del territori duaner, ha d’aplicar l’IVA i la resta d’impostos indirectes de la UE. Mònaco és territori duaner francès i té l’IVA francès en aplicació al Conveni duaner francomonegasc del 1963.

Es pot estar en unió duanera i preservar un sistema propi d’impostos indirectes? Sí. Portem així des del 1990, i així continuarem. La fiscalitat no entra en el camp d’aplicació de l’acord d’associació.

Es pot estar en el mercat interior i no tenir IVA, o no quedar subjecte al règim general que preveu aquest tipus mínim del 15%? Sí, Sr. Nomen. Vostè va exposar el cas de Liechtenstein. Un país que participa en el mercat interior mitjançant l’acord de l’Espai Econòmic Europeu i assumeix un IVA del 7,7%, fruit d’un acord bilateral del 1994 amb Suïssa. Liechtens-tein forma part del territori duaner suís (des del 1924) i assumeix l’IVA suís.

El Govern andorrà ha optat en la negociació de l’acord d’associació per mantenir la sobirania fiscal andorrana. Ni Andorra entrarà en el sistema general de l’IVA, ni dels impostos especials que graven consums com el tabac, els alcohols o els carburants. Per això, el nostre país estarà en unió duanera, però no formarà part del territori duaner i mantindrà doncs les duanes. Podrem exportar els nostres béns i serveis sense aranzels i sense obstacles tècnics de cap mena.

El 12 de març, l’eurodiputat del grup socialista Juan Fernando López Aguilar, en la presentació de la seva recomanació sobre l’Acord d’Associació, va assenyalar que és el moment de reforçar les relacions de la UE amb Andorra, Mònaco i San Marino, declarava que les qüestions fiscals han quedat fora del mandat de negociació. La recomanació del Parlament Europeu va ser aprovada per 540 diputats a favor, enfront de 73 vots en contra i 34 abstencions.

L’estructura econòmica del país fa que aquesta solució sigui la millor per a Andorra. Hem anat parlant amb els sectors i amb els col·lectius i hem exclòs la imposició indirecta de la negociació. Des de la ignorància i/o la mala fe, es pot intentar atemorir als nostres comerciants parlant d’un IVA mínim del 15%. Des del debat polític seriós, crític si cal, ningú ho diu. Per això vostè està tan sol i aïllat en les seves posicions.

Compartir via

Comentaris: 5

Comentaris

És un article sorprenent.
Deixant a banda la guerra que pugui tenir amb el citat Sr. Nomen, és preocupant on vol anar a parar la ministra.
Se sobreentèn que intenta basar les negociacions europees amb acords extracomunitaris amb els veïns espanyols.
Queda clar que amb els francesos estan descartats. Ells voldrien el 15% d'iva, i el tabac pels nùvols. A part, l'interès francés amb Andorra, és O. Ja han desmontat l'embaixada i bloquejen les millores vials.
Per tant, ens queda Espanya.
O sigui, es preten negociar amb un país que no li interesa l'existència andorrana (ni tampoc la gibraltarenya).
Aleshores, la ministra ens vol convèncer que Espanya signarà un tractat bilateral amb Andorra, amb Iva reduït, pas ampli de mercaderies, banca restringida i respecte als criteris laborals dels residents espanyols. Tu sí, tu no.
Tot seguit, Europa ens obrirà les portes per nudrir les buides arques dels nostres bancs. I per poder generar més deute pùblic, clar.
I tots feliços menjant anisos.
Senyora ministra, el Pepe és de la Pobla de Segur. Si vostè pretèn baixar d'Arbeca, queda més al sud.

Cal llegir en altaveu la resposta del Sr. Nomen amb arguments demostrables a aquestes afirmacions enganyoses.
Que deixi DA de prendre la gent per idiotes.

Sra. Ubach, és patètic que vostè hagi de sortir a defensar el Sr. Espot d’una relliscada en un debat públic i de pas al seu Govern per la manca de transparència a tota la societat andorrana i els partits de la oposició durant les negociacions en l’acord d‘associació. Del Brexit vostè està especulant i aparentment no segueix el que realment està passant, i oblida que Londres és la City financera més potent del mon, un potent actor que està fart d’Europa i de les seves obligacions, que no va amb tonteries com estem fent aqui a Andorra. La fiscalitat directa no entra en l’acord d’associació, però si la indirecta ! i més quan els fonaments d’Europa es basen en evitar precisament distorsions en els principis d’integritat de la competència en els països que es troben dins el mercat únic. És de calaix, i vostè ho saps. Europa no és el pare noel, no ens farà cap regal per que va en contra de les bases de la lliure competència comercial. Europa no pot acceptar de cap manera que hi hagi cap país amb un IVA que trenqui el fairpplay comercial, i vostè ho sap. La presidència de la UE ens ho està advertint just en la sessió plenària del passat 12 de març ! Sembla que vostè està confonent als ciutadans de forma fefaent, i penso que no estem llegint el mateix document. Li referencio al document A8-0074/2019 on la recomanació del Parlament europeu, al seu punt e) deixa MOLT clar que s’ha de mantenir la integritat i homegeneitat del mercat interior i la necesitat de preservar en aquest mercat condicions de competencia equitatives, és a dir, impossible que poguem estar dins el mercat interior amb un IVA inferior al mínim per que si no xoquem frontalment amb aquests principis d’equitat. Mare de deu, que no ho veu ?

Crec que t han ben rentat el cerbell amb l acord d associació... Una mica més de purpurina per aquí i arcs de Sant Martí per allà... Totes aquestes excepcions seran transitòries i està claríssim ja que s ha vist en diferentes situacions pùbliques... El problema és que heu invertit massa amb aquest projecte obsolet i poc transparent com per tirar enrrere tot això... L orgull us està perjudicant greumemt!

Es vergonyós com us veneu tots per un puñado de res.... o es que no hi ha mala fe, si no moltes limitacions i no us en adoneu, Ministra Ubach, si us plau, pensi amb les injusticies que hem patit tots els que no ballem l'aigua als governs, vosté en sap alguna de primera ma. Guardi la seva integritat i barallis per Andorra per la seva sobirania i per la seva gent!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte