Diari digital d'Andorra Bondia
El servei d’atenció domiciliària és gestionat actualment pel Govern.
El servei d’atenció domiciliària és gestionat actualment pel Govern.

Treballadores del SAD creuen que haurien de ser un cos especial


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: BonDia

Les professionals del servei d’atenció domiciliària (SAD) consideren que haurien de ser considerades un cos especial. Indiquen que han de cobrir els 365 dies de l’any, amb festius i caps de setmana, i que la feina és molt dura. “Hi ha treballadores de 64 anys que cuiden gent més jove que elles”, apunten fonts properes al col·lectiu, i destaquen que a aquesta edat “les articulacions ja fan mal” i, tot i que són valentes, “els cossos no estan com als 30 anys”. Així, remarquen que si alguns treballadors públics han aconseguit una millora en les condicions laborals (com pot ser l’opció de jubilar-se abans) també n’haurien de poder gaudir elles. Per això volen organitzar-se per aconseguir que aquesta consideració es pugui recollir en algun indret.

També exposen que, tot i que les places que han quedat vacants s’han anat cobrint, els salaris que paga el Govern són més baixos que els que perceben els empleats de l’hospital o residències (uns 100 o 200 euros). En aquest sentit indiquen que per accedir al SAD es requereix una titulació d’auxiliar d’infermeria, però el conveni és de treballadora familiar. Això fa que no hi hagi gaire gent interessada en aquest lloc de treball. Per resoldre aquest problema, defensen que caldria millorar les condicions i apujar sous. Amb tot, es mostren comprensives, ja que fa poc temps que el Govern assumeix el servei, a diferència dels comuns, que ja hi tenien la mà trencada, i per tant encara està en període d’adaptació, exposen.
Preguntades pel traspàs del SAD dels comuns al Govern, les treballadores destaquen que encara que ha crescut el nombre d’usuaris, les hores s’han repartit per tal d’assumir totes les tasques. Només lamenten que el fet d’haver de donar atenció a tot el país els fa anar “una mica de bòlit”, tenint en compte que han de cobrir més territori. A més a més, es palpa cert descontentament perquè hi ha professionals que han perdut algunes condicions, com ara una jornada laboral més reduïda, assegurances mèdiques, descomptes en serveis comunals o la gratuïtat dels serveis mèdics, entre d’altres. “Això ens ha fet perdre poder adquisitiu i qualitat de vida”, lamenten. Davant d’aquest fet, una de les reivindicacions que ara s’està analitzant és la possibilitat d’instaurar horaris intensius. 

Les grans desconegudes
Treballar al servei d’atenció domiciliària requereix esforç físic i també psicològic, i de vegades comporta una “sobrecàrrega” per a les professionals. Una feina, però, que la societat no aprecia gens. “Som les grans desconegudes”, deploren al mateix temps que defensen que, contràriament al que creu la gent, “no només som les noies que sortim a passejar amb les iaies”. “Fem moltes coses més; fem de filles, de netes, de psicòlogues”, apunten. Sort que en aquesta tasca tenen el suport i comprensió de les coordinadores, exposen.
En el moment en què el Govern va assumir la gestió del SAD, es van traspassar 33 professionals dels quals 31 eren treballadores familiars i 2 eren professionals-coordinadores. A hores d’ara, se segueix comptant amb el mateix equip (31 professionals que assumeixen tasques de treballadores familiars i 2 coordinadores). En aquest sentit, el Govern destaca que el personal s’ha mantingut, tot i que el nombre d’hores d’atenció que s’ha pogut oferir ha estat superior. Amb relació a la plantilla, cal destacar que a finals del 2017 es van donar de baixa definitiva com a treballadores familiars del servei d’atenció domiciliària tres professionals. Des de l’executiu es va afirmar que aquestes baixes es van cobrir “ràpidament” amb tres nous empleats. 

treballadores
SAD
cos especial

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Ja fem tard....
com a usuari del servei voldria destacar la dedicació, la professionalitat , l'amabilitat.... d'aquest cos. Considero que cal dignificar aquest servei, que cal revisar l'atenció a domicili. Som molts els que pensem que els pares tenen que viure a casa mentres sigui posible, el nucli familiar s'ha de prevaldre, es molt bonic veure els nets, els pares i els padrins al costat. Si volem una societat solidaria , amb valors cal que els governans estiguin a l'altura, cal potenciar el servei del SAD, cal trobar una solució per les families que contracten persones per ajudar a casa els padrins, amb almenys una exemcio de la CASS.... aixi dons svp mes pressupost!!!! Andorra som tots.
Sóc treballadora del Sad i ningú m'ha preguntat opinió sobre aquest article avans d'escriure's. No estic d'acord en que es parli en el meu nom sense haber donat la meva autorització. No estic d'acord en fer les coses d'esquenes a ningú, se ense consultar, ni a companyes o sense solucionar els, problemes individuals parlant amb qui s'ha de parlar avans de donar la opinió en la portada d'un diari nacional. Gràcies

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte