Diari digital d'Andorra Bondia
La directora general d’Andorran Banking, Esther Puigcercós, va presentar ahir els resultats de l’exercici 2018 del sector.
La directora general d’Andorran Banking, Esther Puigcercós, va presentar ahir els resultats de l’exercici 2018 del sector.
Els recursos gestionats pels bancs es mantenen al tomb de 45.000 milions
Els recursos gestionats pels bancs es mantenen al tomb de 45.000 milions

Els recursos gestionats pels bancs es mantenen al tomb de 45.000 milions


Escrit per: 
M.S. / FOTO: J.G.

Malgrat haver-se gairebé duplicat en la darrera dècada, els recursos gestionats per les cinc entitats bancàries del país s’han estancat al tomb dels 45.000 milions d’euros els darrers tres anys, segons es desprèn de les dades facilitades ahir per la directora general d’Andorran Banking, Esther Puigcercós, en la presentació dels resultats globals del sector assolits el 2018.

Així, el conjunt de bancs va tancar l’any passat gestionant fins a 44.925 milions d’euros de clients, un 2,76% menys que al tancament de l’exercici 2017, la meitat dels quals gestionats fora del país, fet que certifica la consolidació del procés d’internacionalització de la banca andorrana, que és ja present en tretze països.
Quant als beneficis, i després de les caigudes del 7% i del 15,4% dels anys 2016 i 2018, les entitats bancàries van registrar una nova caiguda, en aquest cas del 23,6%, i els guanys es van situar en els 100 milions d’euros, amb una rendibilitat per als accionistes (ROE) del 7,31%, superior a la mitjana europea (6,85%) i després d’haver realitzat una inversió en tecnologia al voltant dels 30 milions d’euros, segons va remarcar Puigcercós.
Malgrat aquestes xifres, la directora general d’Andorran Banking va qualificar els resultats de “positius” i en “la línia” amb les previsions fetes tenint en compte la conjuntura de tipus d’interès baixos, que “sembla que seguiran per aquest camí”, les fortes caigudes dels mercats internacionals el darrer trimestre de l’any, quan van davallar més d’un 15%, així com les inversions tecnològiques i d’adaptació a les noves regulacions.
Així mateix, Puigcercós, que va destacar també que durant el 2018 les entitats van “mantenir” els seus ràtings internacionals, un fet que demostra “la confiança” per part de les agències, va explicar que en el transcurs de l’exercici es van injectar “a l’economia real en forma de préstecs i pòlisses a empreses i particulars” fins a 970 milions d’euros, un 27,90% més que a l’exercici 2017. No obstant això, la inversió creditícia global va ser de 5.909 milions d’euros, un 1,23% menys que l’any anterior a conseqüència de les amortitzacions de préstecs existents.
Pel que fa a la ràtio de solvència, i malgrat que no serà fins a aquest exercici 2019 que les entitats hauran de presentar-la segons els criteris europeus de Basilea III, tal com preveu la Llei de solvència, liquiditat i supervisió d’entitats bancàries i empreses d’inversió, en vigor des del primer de gener, es va situar, ja fent un càlcul comparatiu, en el 16,30%, un percentatge també superior a la mitjana de les entitats europees (14,18%).
Per tot plegat, Puigcercós, que va assegurar també que “els últims cinc anys s’ha mantingut la xifra de treballadors del sector” –que va situar en 1.400–, va assegurar que la banca andorrana “pot mirar el futur amb esperança”, ja que “té les bases suficients per competir amb la banca europea”. En aquesta línia, la directora general d’Andorran Banking va destacar la “seguretat i confiança” que dona el fet d’haver assolit els nivells de transparència i comparabilitat amb la resta de bancs europeus, el reconeixement rebut per part d’organismes internacionals, així com l’adaptació del sector al nou model de negoci, on pot aportar l’experiència i coneixements en banca privada, i el seu compromís per continuar esdevenint dinamitzador del creixement de l’economia del país.

 

L’accés al BCE, darrer pas per a la igualtat plena

Un dels grans objectius de la plaça financera andorrana és poder “competir en igualtat de condicions” amb la resta de places europees, un fet que, “des- prés de gairebé haver transposat tota la legislació comunitària”, és pràcticament a punt d’aconseguir-se. Faltaria únicament un darrer pas que, segons va apuntar la directora ge-neral d’Andorran Banking, seria poder tenir accés al Banc Central Europeu (BCE) per poder disposar d’un prestador de darrera instància. En aquest sentit, Puigcercós, que va destacar que “el 90% de les obligacions derivades de l’Acord Monetari ja s’han acomplert i que només queden pendents pel 2020 el MIFID II i un tema de derivats” –conegut com EMIR–, va recordar que hi ha diferents fórmules per poder accedir al BCE, però que correspon a l’executiu analitzar i decidir quina és la millor opció tenint en compte les dimensions de la plaça andorrana.
Quant al futur acord d’associació, Puigcercós, que va remarcar que també “seria positiu” formar part del Fons Monetari Internacional (FMI), va assegurar que aquest “ha de ser positiu, però no només per al sector bancari”, sinó per al global de l’economia del país, que “és important que creixi”. I va destacar que l’important “és saber quin acord d’associació s’obtindrà”.

 

 

 

 

Andorran Banking
Comentaris: 4

Comentaris

Gestionar 45.000 milions no significa disposar d'aquests diners. La majoria són fons fora de balanç. És a dir, si inverteixo 1M entrant a controlar una gestoria estrangera que mou 10.000 M, realment no puc dir que disposo d'aquests diners... perqué no són meus, simplement intento fer de gestor en una gestoria estrangera volàtil. La realitat és ben diferent: m'he gastat 1M per remenar cireres que no són meves. He pagat les ganes per maquillar que sóc un gran gestor que 'inverteix' a l'estranger. Queda guapo... però no et soluciona que la teva caixa contnui buida, plena de teranyines. Vet aquí la presa per entrar al BCE, al FMI o a on faci falta per injectar cash directe a la vena, i al preu que sigui, fins i tot encara que signifiqui acabar d'ensorrar la ciutadania andorrana. Patètic tot plegat.
S’ha de fer una interpretació transparent del que ha dit la Sra Puigcercós. No nomès exposar les dades aparentment boniques sobre el paper. Qui hagi estat a la presentació ha tret com a mínim 3 conclusions preocupants: 1) La desesperació per accedir al Banc Central Europeu i al FMI, per tal de preservar la plaça financera andorrana, sobretot dels 2 bancs més afins al poder que tenen problemes i que pressionen com potents lobbys amb la complicitat del partit que Governa. 2) Que els ràtios d’eficiència es troben en un terreny altament perillós que implicaran més acomiadaments d’empleats del sector. Això sense comptar les possibles fusions que agreujaran encara més aquest tema. 3) Que els resultats de la banca ja comencen a anar en clar descens i que van com bojos per que Europa sigui l’única sortida viable als seus models de negoci, estancats des de l’acord monetari, així com el camí més directe per que els seus accionistes puguin vendre les seves participacions. És evident que indirectament ens estan avisant que el sector bancari l’haurem d’ajudar entre tots degut als problemes estructurals que travessen i que tant l’accés al BCE i al FMI tenen un cost prou elevat com per evidenciar que l’acció política està sotmesa a dur a terme els passos pertinents per tirar-ho endavant. El que és evident també és que res serà gratuït i ho haurem de pagar entre tots. Apa, bravo per tots aquells que heu votat DA, el temps us posarà al vostre lloc. I per la resta, si us plau OBRIU els ulls !
la principal arma que tenen es la nostra ignorancia. Els bancs Andorrans, estan agonitzant, els seus accionistes mes despilfarradors estan demanant mes dividens que no hi han. Ens han malvenut, per salvar els dos bancs mal portats arruinaran a la resta d'Andorrans.
per el banc central europeu son migajas, poden imprimir tant com volen. Per nosaltres els Andorrans que no som banquers, es arruinar la nostra vida i el nostre peis, per salvar alguns incompetents!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic