Diari digital d'Andorra Bondia
Jordi Gallardo, Xavier Espot i Carles Naudi van presentar ahir l’acord i el full de ruta del Govern de coalició.
Jordi Gallardo, Xavier Espot i Carles Naudi van presentar ahir l’acord i el full de ruta del Govern de coalició.

Espot pilotarà directament tot allò lligat a la negociació amb la UE


Escrit per: 
M.S. / FOTO: J.G.

El cap de Govern, Xavier Espot, pilotarà directament tot allò relacionat amb la negociació amb la Unió Europea per a l’establiment d’un acord d’associació. I és que la futura secretaria d’Estat d’Afers Europeus dependrà directament del departament del cap de Govern i no del ministeri d’Afers Exterior, segons va confirmar ahir el mateix Espot, que va comparèixer, abans de jurar el càrrec, al Consell General amb els presidents dels grups parlamentaris liberal i de Ciutadans Compromesos, Jordi Gallardo i Carles Naudi d’Areny-Plandolit, per explicar els detalls del pacte de govern assolit per les tres formacions.

Espot, que va especificar després que “encara no està decidit qui serà el cap de la delegació negociadora”, va confirmar que serà ell qui “donarà les directrius” tot i que va remarcar que si es vol que el pacte d’Estat tingui èxit caldrà que “aquestes directrius estiguin prèviament consolidades i consensuades amb les forces polítiques que formaran part del pacte d’Estat i que espero que siguin totes les representades al Consell General”. Quant a l’acord assolit que ja ha estat protocol·litzat davant notari, i que com va explicar Espot al debat d’investidura es basa en cinc eixos –transparència i participació, economia, polítiques socials, medi ambient i relacions exteriors–, inclou fins a 13 accions considerades “prioritàries”, que va detallar Gallardo, que també va explicar que s’està treballant per fixar un calendari d’accions legislatives per tal que els textos arribin al Consell General de manera que els parlamentaris els puguin treballar amb temps suficient, un calendari que es dividirà en tres trams. Des d’ara i fins a final d’any, del 2020 al 2022 i el darrer any de legislatura (2023).
Pel que fa a les 13 accions, la primera va lligada a la transparència i al bon govern i suposarà l’entrada a tràmit parlamentari de la llei de transparència i accés a la informació, que, tal com va precisar Gallardo, tindrà com a base “el text treballat la legislatura passada”. També es volen activar amb relativa “celeritat” els mecanismes de participació ciutadana, segona de les prioritats, amb la creació de la secretaria d’Estat de Participació Ciutadana, que també dependrà del departament del cap de Govern.
Altres accions són formalitzar el pacte d’Estat per a les negociacions amb la UE i la creació de la secretaria d’Estat d’Afers Europeus, el desplegament reglamentari de la Llei de la Funció Pública i la modificació d’aquells aspectes que es cregui convenient, sempre, això sí, mantenint la base de “la sostenibilitat econòmica”, segons va precisar Gallardo.
Entre les prioritats es troben també dotar de més recursos la justícia, activar els pactes d’Estat per a les pensions i per a la sanitat, convocar la Comissió nacional d’habitatge per començar a iniciar accions així com millorar la xarxa de transport públic. A la vegada, es continuarà donant suport a l’aeroport de la Seu d’Urgell i s’avaluarà en paral·lel la viabilitat d’un aeroport al país. En l’àmbit de les finances públiques, Gallardo va explicar que es treballarà per uns pressupostos equilibrats, mentre que en el terreny econòmic es buscarà “simplificar els tràmits” per facilitar la inversió estrangera. Es considera també prioritari l’adopció de mesures per al turisme i el comerç.
Amb relació a altres qüestions programàtiques, com la consulta sobre l’avortament que defensava L’A al seu programa electoral,  el president del grup liberal, que va assegurar que “de 247 punts se’n podran tirar endavant 237”, va admetre que “hi ha aspectes que no es podran planejar” i que en un executiu de coalició cal “analitzar i prioritzar allò que necessita el país”.
Per la seva part, Naudi va ser l’encarregat d’explicar com es coordinarà l’acció legislativa i parlamentària així com els mecanismes de coordinació en la presa de decisions. En el primer cas el conseller general de Ciutadans Compromesos va detallar que els tres grups parlamentaris de les formacions que integraran el futur executiu es comprometen a donar suport als projectes de lleis de pressupost, de fet hi haurà una participació prèvia en l’elaboració dels comptes de les tres formacions, així com també, sempre que sigui possible, als altres projectes de llei que presenti el Govern i a les proposicions de llei que promoguin des dels grups parlamentaris. També es comprometen a adoptar una posició comuna i prèviament consensuada amb relació a les proposicions de llei que presentin els altres grups parlamentaris, així com a mirar de consensuar les esmenes.
En el cas que, pel motiu que fos, algun dels tres grups hagués de votar en contra d’algun text, Naudi va precisar que l’acord estableix que “s’hagi d’explicar prèviament de forma raonada als altres grups”. Així mateix, hi ha el compromís de no donar suport a una moció de censura, excepte en aquell cas en què es pogués cessar un ministre sense un acord, a la vegada que el futur executiu tampoc presentarà cap moció de confiança, excepte que hi hagi un acord majoritari entre els ministres i que compti amb representants de les tres formacions.

Presa de decisions
Així mateix, es preveu que cap de Govern i ministre de Presidència es reuneixin setmanalment per planificar les accions i les decisions que es portaran al consell de ministres així com per fer un seguiment de les diferents iniciatives. També es preveu una reunió setmanal amb els presidents dels grups parlamentaris, el departament de comunicació, el cap del gabinet del cap de Govern i el ministre de Presidència i la creació d’un comitè tripartit amb representants de les executives de les tres formacions que s’hauran de reunir com a mínim un cop cada tres mesos.  Finalment, Naudi va explicar que es constituirà també un gabinet per resoldre les discrepàncies que puguin sortir, gabinet que està format pel cap de Govern i el ministre de Presidència i els presidents dels tres grups parlamentaris.

Dotze carteres
D’altra banda, i tal com ja havia avançat Espot, que va assegurar que “a diferència del que alguns mitjans diuen, ni de bon tros el Govern està tancat ni les carteres ministerials estan assignades”, va confirmar que a part del cap de Govern l’executiu estarà integrat per 12 ministres, 7 dels quals en mans de Demòcrates, 4 per a Liberals d’Andorra i 1 per a Ciutadans Compromesos.
Així DA tindrà els ministeris de Finances i Portaveu del Govern, d’Afers Exteriors, d’Ordenament Territorial, de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, de Salut, d’Educació i Ensenyament Superior i de Cultura i Esports. A L’A els correspon Presidència, Economia i Empresa, Afers Socials, Habitatge i Joventut, Turisme i Funció Pública i Reforma de l’Administració, i a CC, Justícia i Interior.

 

 

 

 

Govern
ciutadans compromesos
Liberals d'Andorra
demòcrates
Xavier Espot
Unió Europea

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Realment podem assumir, donat l'estat en que estan les finances, tants ministeris? Pel nombre d'habitants que som Andorra ho trobo desmesurat, al marge del cost que això ens comporta.
Sempre han sigut despilfarradors i poc curosos dels diners publics.... Aixins en va.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte