Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Pere Baró

Pere Baró

Secretari d'organització del Partit Socialdemòcrata

 

 

Apostem per l’educació emocional




A Andorra tenim la sort de gaudir d’una educació pública, gratuïta i de qualitat. I de fer-ho amb la possibilitat que els pares i mares puguin escollir entre tres sistemes: l’espanyol, el francès i l’andorrà. Ningú pot negar, doncs, que en aquest àmbit, com a país, i permeteu-me la broma, traiem una bona nota. Ara bé, que una cosa vagi bé no vol dir que no hi hagi capacitat de millora. I això succeeix també amb l’educació a Andorra.

Reitero: els nostres infants i adolescents gaudeixen de tres sistemes d’una qualitat elevada. Ara bé, un dels defectes que, al meu entendre, encara mantenim a Andorra i per tant és necessari abordar, és la manca d’una aposta clara i ferma per anar més enllà dels continguts i apostar, com es fa a altres països, pel que es coneix com a educació emocional. Considero que cal una reflexió profunda sobre aquesta mancança i que és necessari impulsar els canvis necessaris per introduir-la de forma decidida a les nostres escoles. Per què considero que és important obrir aquest debat? Primer, no es tracta pas d’inventar res. Al contrari; la idea és seguir el que ja s’ha fet a molts altres països –molts d’ells, per cert, amb governs socialdemòcrates–, que han entès la importància de posar l’educació emocional en l’àmbit escolar.

I de què estic parlant? Sense ànims de ser massa profund, cal indicar que es tracta d’aquella educació centrada en l’àmbit de conèixer i reconèixer els sentiments i emocions, propis i dels altres, i fer-les servir de manera adaptativa. Amb ella es vol que els nens i nenes aprenguin a identificar i expressar emocions i sentiments, treballant la forma d’interaccionar amb el món.

Tenim uns sistemes educatius que actualment estan massa centrats en la transmissió de coneixements: escriure, llegir, fer números, aprendre història, etc. És a dir, una educació més científica, encarada a dotar els alumnes dels coneixements i les competències que necessitaran al futur de cara al seu desenvolupament professional. Evidentment, no nego la gran importància que té aquesta faceta de qualsevol sistema d’ensenyament. El que defenso és que a aquest objectiu –preparar els estudiants- cal sumar-li la part emocional.

Aquesta part té també una gran importància. La considero bàsica per crear nois i noies que el dia de demà no només siguin grans professionals, sinó també bones persones. Es tracta d’una forma d’evitar problemes com els actuals: assetjament escolar, extremismes, egoisme, falta d’empatia... Perquè és així, educant també en aquest àmbit, com els nostres nens i nens creixeran sent més empàtics amb els altres i estan més disposats a estar al costat de les altres persones i, per tant, estarem en disposició d’aconseguir una societat més justa i solidària.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Estic 100% amb la teva idea Pere! Aquest país necesita d’una societat emocionalment forta per a poder fer front a dificultats futures. La salut mental hauria de ser un pilar fonamental del qual actualment ni entra per la seguretat social..

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte