Diari digital d'Andorra Bondia
Gabriel Ubach, secretari general de la Unió Sindical d’Andorra.
Gabriel Ubach, secretari general de la Unió Sindical d’Andorra.

L’USdA denuncia que no s’ha apujat l’IPC als sous de molts treballadors


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

La Unió Sindical d’Andorra (USdA) va denunciar ahir que molts treballadors de l’empresa privada no han rebut l’increment de l’IPC del 2018 a les seves nòmines, tal com marca la llei. Segons va explicar el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, el sindicat no pot actuar en l’àmbit judicial per demanar aquest increment del sou que li pertoca per llei al treballador que cobra fins a 24.000 euros per còmput anual. Per aquest motiu reclama que sigui el Govern qui investigui aquests incompliments de la llei. “Ha de ser el Govern qui prengui cartes en l’assumpte i veure qui  no ha apujat l’IPC, i això ho pot fer a través de la CASS”, va explicar Ubach.
Segons van manifestar des de l’USdA, es tracta d’una seixantena de treballadors que cobren menys de 24.000 euros i que no s’atreveixen a reclamar l’increment de l’IPC que els pertoca, que és del 0,7% més, “perquè és una quantitat baixa i tenen por a les possibles repressàlies dels empresaris”, va comentar el sindicalista. 
Per la seva banda, des de la patronal, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, va afirmar que no li consta aquest incompliment de la normativa. 
Segons Cadena,  la CEA “va fer un comunicat a tots els associats per informar-los de la nova normativa i del 0,7% d’increment que pertoca aplicar als treballadors que cobren entre 12.600 euros i 24.000 euros anuals”. El president de la patronal, a més, va dir que “no tenim cap queixa en aquest sentit. Sabem que en el seu moment els empresaris van demanar més temps per poder implementar les reformes del nou Codi de relacions laborals”. Cadena opina que aquest incompliment també es pot donar “per manca d’informació” per part d’alguns empresaris o per demora “en la implementació informàtica i comptable”. Cadena, però, també va recordar que la CEA no representa tot l’empresariat andorrà.  Tot i això es va comprometre a tornar a fer el comunicat informatiu sobre la normativa en cas que la queixa sigui molt generalitzada.
El secretari general de l’USdA va denunciar ahir que la situació de precarietat en la qual viuen molts treballadors contrasta amb una altra realitat, que és la de la venda d’habitatges “on hi ha pisos que es cobren a 17.000 euros per metre quadrat”, va dir Ubach. En aquest sentit el sindicalista diu que cada cop “les dos Andorres s’evidencien més”. 

L'USdA
denuncia
apujat
sous
l'IPC
treballadors
Comentaris: 1

Comentaris

Hola, és reotractiva la llei 31/2018 ? va entrar en vigor el 1er de Febrer 2019 si recordo bé? l'ipc es publica al gener de cada any no? Gràcies per la vostra resposta. ZamZam

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic