Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de David Murias

David Murias

Filòsof

 

 

El dolor de les modes juvenils




Deia la gran educadora i filosofa Maria Montessori que el jove necessita “ser reconegut, respectat i estimat pels altres”, perquè és des d’aquest amor de l’entorn que desenvolupa la força de la seva personalitat i de la seva moral, característiques bàsiques per a la formació de la identitat juvenil.

Després de molts anys treballant i investigant en el món educatiu, Montessori reconeix l’enorme influència que té la mirada de l’altre en l’edificació del caràcter en un jove. De fet, la figura de l’altre, en l’etapa de la joventut, juga un paper clau per a l’autoestima de l’individu en el futur. Està comprovat que els joves que han crescut en entorns on hi havia respecte, ajuda, amor, elogis i felicitacions tenen una personalitat segura, ferma i decidida. En canvi, els que han tingut un ambient difícil on no se’ls ha reconegut el seu valor han patit els símptomes d’una autoestima baixa i d’un caràcter feble i temorós davant les circumstàncies i les seves relacions socials.

La filòsofa italiana ja va veure en el seus temps la necessitat vital que té el jove per ser acceptat per part dels altres. És una demanda inconscient on el jove busca que l’altre el miri, i a partir de la seva mirada es genera una atenció que reconeix el seu valor. I la pregunta que em sorgeix, llegint Montessori i entenent la importància que té per a nosaltres l’opinió de les altres persones quan som joves, és la següent: val qualsevol mitjà per crear l’atenció del nostre entorn? Tu què n’opines?

Llanço aquesta pregunta després de llegir les darreres notícies sobre la moda dels jocs virals a les xarxes socials que tanta preocupació està causant a educadors i pares. La setmana passada aturava la meva lectura dels periòdics del dia en el succés d’una nena de dotze anys que va ser atesa a l’hospital Infanta Elena de Valdemoro (Madrid) després de practicar al carrer el conegut com a joc de la mort, que consisteix a estrangular una persona fins que perd la consciència.

Sí, has llegit bé. El joc té com a objectiu estrangular un altre company o jove del grup, gravar-ho i posteriorment pujar-ho a les xarxes socials perquè tothom ho miri, en parli i n’opini, i així es generi el que el jove tant desitja: l’atenció social, sinònim d’amor, reconeixement i valor.

Què està passant amb les modes juvenils actuals que poblen les nostres xarxes socials, i que busquen totes, des del morbo i l’exaltació, la mirada de l’altre? Per què els nostres joves estan disposats a fer qualsevol cosa per tenir l’atenció dels altres? Per què aquesta moda tan macabra dels jocs virals?

El motiu: la falta de valors humans a la societat. En viure en una societat buida d’ètica, on tot està permès en benefici d’interessos personals, el jove copia el mateix model de vida en el seu context i per tal de ser el centre d’atenció i que tothom parli d’ell és capaç d’atemptar contra la vida dels altres i contra la seva mateixa sense tenir consciència d’empatia ni de dignitat pròpia. Aquesta carència en el seu edifici de valors humans fa que el jove sigui un perill social, un llunàtic amb una arma. Recentment, un altre joc viral, el Momo Challenge, s’ha convertit en un autèntic fenomen entre els joves. Consisteix a escoltar la veu persuasiva d’un personatge amb un rostre terrorífic de cadàver que influencia el jove a fer certes accions, que van des de provocar-se autolesions, fer mal als altres o inclús suïcidar-se. Les xifres de joves morts als EUA pel Momo Challenge arriben quasi ja al centenar. S’ha fet tan viral i problemàtic que les autoritats demanen als pares que, si us plau, revisin les xarxes socials dels seus fills i que els joves tinguin seny a l’hora d’escoltar i provar les modes juvenils que es difonen i es proposen per les xarxes. Està sent un problema social tan greu que ja costa aturar-ho, doncs el món de les xarxes socials és impossible de controlar.

Les modes juvenils actuals provoquen dolor. El jove perd la noció del que seria el sentit comú i la realitat, i amb això la seva autoestima i empatia. Si no volem perdre els nostres joves els hem d’ensenyar que es reconeguin ells mateixos. Consciència!!!

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Sublime!
Muy bien ejemplificado! Provocador !
Con las formulaciones consigues trasladar la responsabilidad al lector para que se plantee reaccionar y despertar la consciencia !
Buena!! Muy buena’!!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte