Diari digital d'Andorra Bondia
Visitants al carrer de les Abelletes del Pas de la Casa.
Visitants al carrer de les Abelletes del Pas de la Casa.

Els empresaris del Pas constaten més dificultats per trobar mà d’obra


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

La dificultat per trobar personal ha estat una constant al Pas de la Casa. Darrerament, però, els comerciants assenyalen que aquest problema s’ha accentuat. Hi ha establiments que fa mesos que busquen treballadors (algun d’ells fins i tot un any) sense èxit. A banda de les reticències de la gent que viu a Andorra de desplaçar-se al poble encampadà a treballar, els empresaris també remarquen que sobretot el que troben a faltar és mà d’obra qualificada.

La propietària d’un supermercat destaca que aquest és un “problema molt greu” i demana a l’Administració que “s’afanyi per trobar una solució”, ja que el turisme no pot funcionar sense assalariats. En el seu cas, un caixer que es jubila aquest mes seguirà treballant fins al setembre perquè no han trobat ningú per cobrir la vacant, tot i que han recorregut al Servei d’Ocupació. L’empresària lamenta que el Pas de la Casa estigui “estigmatitzat” perquè “sembla que sigui el tercer món”, i per als treballadors que viuen a la resta del Principat ho consideren massa lluny. També explica que algunes famílies que estaven instal·lades al nucli, en arribar l’hora en què els fills van a la universitat, han marxat, un fet que “s’ha notat”. De fet, l’hoteler Josep Ayala afirma que fins i tot hi ha famílies que renuncien a “un bon sou” per donar qualitat de vida als fills i per això opten per establir-se en d’altres zones d’Andorra quan aquests comencen la segona ensenyança. Sanju Babani, comerciant del sector de l’electrònica, coincideix que “o pagues molt bé o per 1.500 euros et quedes a baix”. A banda del cost que suposa el desplaçament, atribueix les dificultats per trobar mà d’obra al fet que el Pas de la Casa sigui un poble sense vida, una opinió compartida per la resta d’empresaris consultats. Jordi Mesas, responsable d’un supermercat, defensa que el Pas ha de ser un lloc per viure i considera que cal més inversió en embelliment i millorar la neteja d’algunes zones. El propietari d’un altre supermercat afegeix que, a més, es necessiten altres incentius com ara pisos de lloguer més econòmics, la gratuïtat de l’escola bressol i millorar la dinamització comercial. Una comerciant del sector de la joieria també explica que està tenint dificultats per trobar gent per treballar durant la temporada d’estiu. L’hoteler Josep Ayala, per contra, assenyala que “el que falta és feina”, i indica que hi ha empresaris que han reduït plantilles a l’estiu. Lamenta que la temporada baixa cada cop és més llarga i reclama un “full de ruta” sobre el futur del sector turístic. A l’últim, el president d’Inpub, Jean-Jacques Carrié, va oferir als empresaris traslladar cada cas al Govern per trobar una solució a través del Servei d’Ocupació o l’obertura de quotes.

 

Tornada a la normalitat però la despesa dels visitants es manté baixa

Tots els empresaris consultats van celebrar ahir la gran afluència de visitants que va registrar aquest cap de setmana el Pas de la Casa. Indiquen que això suposa un “retorn a la normalitat d’un mes de juny”. Així, tot i que des d’alguns supermercats s’indica que el balanç ha estat “força bo”, d’altres botiguers exposen que les vendes han estat més fluixes que l’any passat, i l’hoteler Josep Ayala destaca que la clientela que ve al matí i marxa a la tarda cada cop té menys poder adquisitiu. 

En aquest sentit, encara que afirma que no s’ha de menysprear aquest tipus de clients, exposa que el visitant que es desplaça durant aquesta època “ve a comprar al Pas perquè li suposa arribar a finals de mes amb certa comoditat”. Això vol dir que només estan interessats en certs productes i les estades als hotels “són nul·les”, o en tot cas només funcionen els allotjaments amb “preus inacceptables”. Per això alerta que “o fem un pensament o hem begut oli” al mateix temps que defensa una “explotació coherent” de les muntanyes durant tot l’any, com fa Suïssa. 
També els propietaris dels supermercats consultats consideren que la campanya impulsada pel Govern (tant la interna com l’externa) “no ha servit per res” o, en el millor dels casos, va ajudar tot just després de la reobertura de la carretera. Exposen que el que interessa als clients és el preu del tabac, que és el motor, i d’altres articles així com productes espanyols, com ara l’oli. En tot cas, el president d’Inpub aposta per intentar recuperar el negoci perdut durant el tall a través de més animacions. D’altres comerciants consideren que el que cal és posar èmfasi en l’embelliment del poble i la neteja dels carrers perquè el Pas de la Casa “fa pena”. Denuncien la falta d’inversió al nucli mentre el Govern llença els diners pel projecte de The Cloud “a les escombraries”.

 

Pas de la Casa
mà d'obra
treballadors
personal
visitants
Comentaris: 2

Comentaris

buenos dias vivo e trabajo al pas penso ora mismo no vale ma sla pena viver et trabjar al pas d ela casa con il cost de la vita e los sueldos mucha gent han marchado porque no ganan mas la la vida como antes ora trabjamos e acabamos el mese justo por esso much gent no kiere ma strabjar por el pas
Abran más cupos para que los no comunitarios nos podamos quedar en temporada baja trabajando y listo. Se soluciona todo el problema. Argentinos sobran... También el problema del Pas son los precios de los pisos. Bajen los precios de los pisos, abran el túnel para los andorranos y aseguren un bus que suba y baje hasta las 2 am (hay que pensar en los empleados de gastronomía) y van a solucionar todos los problemas.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic