Diari digital d'Andorra Bondia
Un jove connectat al telèfon mòbil.
Un jove connectat al telèfon mòbil.

Andorra demanarà a Europa quedar fora de la regulació del 'roaming'


Escrit per: 
Agències

Andorra Telecom té clar que la seva supervivència depèn en bona part dels ingressos que li genera el 'roaming' (que és el que paguen els turistes quan es connecten o truquen des d'Andorra amb les seves targetes nacionals de telèfon mòbil), i que només l'any passat li va permetre facturar 31,5 milions d'euros. Per a aquest motiu, i en el marc de les negociacions que Andorra manté amb la Unió Europea per tancar un acord d'associació, faran la proposta de quedar "fora de l'obligatorietat d'eliminar el 'roaming'", tal com ha plantejat el portaveu de la companyia, Carles Casadevall. La fi de la itinerància s'aplica a tots els països de la UE des de l'estiu del 2017.

La justificació per fer aquesta petició, exposa Casadevall, és que Andorra ha de dimensionar la seva xarxa de telecomunicacions per assumir pics de fins a 120.000 telèfons mòbils connectant-se a la vegada, però a la vegada només té una xarxa de clients de vora 70.000 persones. Gener, febrer, març i agost són mesos en què el tràfic de dades s'incrementa molt per l'arribada dels turistes, però "són quatre mesos". "Això s'ha de pagar, i és amb el 'roaming'", ha defensat el portaveu. Si no, "és insostenible".

Concretament, la proposta que planteja Andorra Telecom és que se li mantingui el 'roaming', però "anar fent acords puntuals" amb les companyies de telecomunicacions foranes, per mantenir-lo tot i que renegociant les tarifes a la baixa, perquè els clients paguin menys. Acords com els actuals, per exemple amb les operadores espanyoles, que ofereixen productes als seus clients que venen a Andorra amb 'roaming', però a preus atractius. O acords com els que han fet amb companyies franceses, en què inclouen Andorra com a país lliure d'itinerància.

A la vegada, també es podria oferir el mateix, però per als clients andorrans. Perquè si a l'entrar a Europa també s'eliminés el 'roaming' a la inversa, és a dir dels andorrans quan utilitzen el seu telèfon a l'estranger, seria "una despesa sense cap mena d'ingrés" per a Andorra Telecom. La intenció seria oferir productes atractius a l'estil de les actuals opcions de tarifes M, L, XL  i XXL, en què una part o totes les dades que es fan des de l'estranger es facturen com si es fessin des d'Andorra.

Casadevall ha plantejat que aquesta itinerància que fan els andorrans ha crescut molt des que s'ofereixen aquestes tarifes. El mes d'agost passat el 30% del tràfic global que van fer els clients del país el van fer des de l'estranger. "És una bestiesa, cap altre país d'Europa està en aquesta situació", com a molt Luxemburg per les seves reduïdes dimensions, ha plantejat

Amb totes aquestes justificacions es plantaran a les negociacions amb Europa. I també exposant que hi ha d'altres països, com Suïssa, que té acords per estar dins el mercat interior europeu i, a la vegada, no està obligada a aplicar la normativa del 'roaming'. Així mateix, països que han signat acords recentment amb la UE, tampoc se'ls ha aplicat, ha plantejat el portaveu. 

Per tot plegat, des d'Andorra Telecom es veu com una "demanda factible". L'altra opció seria, com s'ha acordat amb el tabac, demanar un període més llarg d'adaptació.

Defensa del monopoli

Pels mateixos motius, i dins del capítol de la lliure circulació de serveis de l'acord d'associació, Andorra Telecom considera indispensable que es mantingui la seva posició d'única companyia de telecomunicacions del país. Una altra opció més enllà del monopoli actual, "no té sentit", ha considerat Casadevall.

El portaveu ha recordat que les inversions en infraestructures equivalen el 20% dels ingressos totals de la companyia. Si entra un altre operador, "no es podrà sostenir". El cost net d'oferir el servei universal de megues a qualsevol punt del país està estimat en 10 milions d'euros, "inassumible" si entrés una altra companyia i, en conseqüència, baixessin els ingressos.

Compartir via

Comentaris: 8

Comentaris

Una vergonya.
És evident que Europa no acceptarà aquesta pràctica si volem estar dins el mercat únic, ja que distorsiona i perjudica la preservació de les normes bàsiques de competència equitativa. No siguem ingenus, els mateixos països que estan al mercat únic no ho acceptaran per que va en contra dels seus propis interessos. Per tant, els nostres polític ja poden somniar desperts i anar acceptant quines són les implicacions que s'han d'assumir de voler entrar al mercat únic per la via d'un acord d'associació com el que s'està negociant. Ja veurem si al final, tots que titllaven el Nomen de predicador de l'apocalipsi, resulta que serà l'únic que tenia raó i que toca de peus a terra en advertir de les conseqüències real.
Aviam si entrant a Europa s'acaben les "cacicades" i els xoriceos de 4 empresaris (i families) que ens tenen a Andorra vivint com a l'epoca medieval, i pagant preus desorbitats per serveis ridiculs. Tant de bo entrin totes les compañies de fora, més oferta, més llocs de treball, i més sous.!
El que no vinguin empreses de fora, es que no hi ha mercat, no es l'excusa el que siguem o no siguem EU. Andorra no té cap interés per les empreses en general, no tens ma d'obra, no tenim massa critica ni tenim prou visitans..aixó s'acabat i amb Europa la ruina será estrepitosa i els cacics i les cacicades ens les faran desde Bruselles.
espero que no et creguis tot el que estas dient la veritat... sino, malament anem
''andorra'' no pot ''demanar res'' a Europa. Europa impose el que vol, com vol i quan vol...Nosaltres som un pais sense CAP influencia.En els seus textes ens ho diuen ben clar, IRRELEVANT COUNTRY.
Soy un empresario extranjero intentando crear una empresa en Andorra. Llevo más de 2 meses esperando que el registre de comerç me dé el papelito para poder operar. Con esto ya serán más de 3 meses intentando crear una empresa, cuando en España y otros países el tramite se demora como mucho 15 días. Y pagando alquiler de las oficinas, sin poder contratar a nadie y con el dinero del capital retenido en el banco hasta que no tenga el susodicho registre de comerç. Si así piensas atraer empresas de tecnologia a Andorra lo llevan claro.
Bienvenido a Andorra donde una cosa es lo que te cuentan y la otra es la realidad.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte