Diari digital d'Andorra Bondia
Xavier Espot va participar en la festa de la benedicció del bestiar a la vall de Setúria, a Pal.
Xavier Espot va participar en la festa de la benedicció del bestiar a la vall de Setúria, a Pal.

Espot expressa el “compromís ferm” del Govern de no apujar la fiscalitat


Escrit per: 
M.P.A/M.S.C./J.R. / FOTO: J.G.

“Crec que hi ha un compromís ferm d’aquest Govern i dels grups parlamentaris que li donen suport que no apujarem la fiscalitat.” Així es va expressar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, en ser preguntat sobre l’apujada de mig punt de la pressió fiscal el 2018 fins a arribar al 25% i les reaccions que això ha suscitat entre els experts i els diferents actors socials i econòmics del país, ja que creuen que aquesta xifra és una línia vermella que no s’hauria de trepitjar ni menys encara de sobrepassar. 

Això sí, “l’única excepció a mitjà termini serà l’apujada moderada i progressiva de les cotitzacions per fer front al repte de la sostenibilitat del sistema de pensions”, va anunciar el cap de Govern. Però a banda d’això, “no crearem noves imposicions ni modificarem els tipus dels diferents impostos existents”, va assegurar.
De tota manera, segons Espot, el fet que s’hagi incrementat una mica la pressió fiscal no té per què ser una mala notícia “ni ens ha de preocupar particularment”, perquè per exemple, si això va vinculat a una major recaptació en concepte d’impost de societats vol dir que les empreses han obtingut més beneficis i que hi ha un creixement de l’activitat econòmica. Per tant, va dir, “crec que l’important és que aquest creixement sigui conjuntural i que no causi la creació de noves figures impositives”. 
A més, va recordar que existeixen precedents sobre l’augment de la pressió fiscal per sobre del 25%, perquè fa dos anys ja es va superar aquest llindar en dues dècimes. 
Quant a la comparació que fan alguns analistes del Principat respecte a d’altres països, Espot va apuntar que cal “posar en valor que en el cas andorrà una part important de la pressió fiscal no la suporten els ciutadans del nostre país, sinó els nostres visitants a través del pagament de l’IGI, que és una part important de la recaptació en concepte d’impostos”. Per això va concloure sobre aquesta qüestió que “una comparació fil per randa amb el que succeeix amb altres països no és del tot exacte”. 
El cap de Govern també es va referir al model fiscal del país i va assenyalar que ja ha quedat desplegat completament, que es pot donar per “culminat” i que es pot considerar “perfectament homologable internacionalment”. 
De la seva banda, el ministre portaveu, Eric Jover, va destacar que la pressió fiscal no ha superat nivells assolits anteriorment, tenint en compte que el 2016 es va situar al 25,2%, i va recordar que les dades no es poden comparar amb les dels països de l’entorn perquè a Andorra gran part dels impostos no estan suportats per les empreses i els residents, sinó pels 8 milions de visitants. Així mateix va assenyalar que l’augment de la pressió fiscal pot venir motivada per la millora dels beneficis de les empreses. Quant a la proposta de la CEA de crear deduccions per rebaixar la pressió fiscal, Jover va apuntar que els tipus actuals són “molt competitius”, i per tant tenen un “recorregut molt important”, mantenint la competitivitat de les empreses.

 

“Hem de fer créixer el PIB”, afirma la Cambra

“No hauria de pujar, aquest és el límit.” Aquesta és l’opinió de la Cambra de Comerç amb relació a la pressió fiscal, que Estadística ha quantificat en el 25% el 2018. Per la directora de l’entitat, Pilar Escaler, Andorra ha de procurar continuar tenint una pressió fiscal “més baixa que la mitjana europea”. En aquest sentit, mantenir aquest indicador econòmic en una xifra similar a la d’ara “hauria de ser una aposta estratègica del Govern i de la societat”, juntament amb la garantia de la seguretat jurídica per a les empreses i la realització de les infraestructures i serveis bàsics que el país necessita. Escaler creu que una pressió més alta que l’actual acabaria afectant la competitivitat de les empreses, per això defensa que hi hagi, per exemple, deduccions a l’impost de societats per a les empreses per patrocini  o mecenatge. “L’important és que creixi el PIB”, afirma la directora de la Cambra, ja que així l’Estat recaptarà més i a la vegada la pressió fiscal aniria a la baixa.

 

 

pressió fiscal
Xavier Espot
Èric Jover
Cambra de Comerç

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Deu ser de no pujar-los encara mes. Amb els nous canvis i a l'espera del de la CASS ja estem al 25% nomes un 7% del d'espanya. A l'Ariege estan per sota. A aquest ritme serà mes interessant instal·lar-se fora d'Andorra, potser pagarem una mica mes, pero tindrem mes estabilitat i mes serveis

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte