Diari digital d'Andorra Bondia
La guia de la Uifand informa que els diners en efectiu faciliten la comissió de crims.
La guia de la Uifand informa que els diners en efectiu faciliten la comissió de crims.

La Uifand publica una guia d’activitats d’ús intensiu de diners en efectiu


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

La Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (Uifand) ha publicat una guia sobre activitats d’ús intensiu de diners en efectiu amb l’objectiu de donar indicacions a comerços, bancs, assegurances i altres entitats perquè aquests no siguin utilitzats per dur a terme activitats il·lícites. L’ús de diners en efectiu s’ha destacat en nombrosos estudis com un factor de risc rellevant en termes de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme. Els diners en efectiu faciliten la comissió de crims i és difícil obtenir-ne la traçabilitat. Aquesta guia considera que són subjectes obligats afectats de manera directa les entitats bancàries, les companyies d’assegurances, els comptables, assessors fiscals i auditors, els notaris, advocats i economistes, entre altres professions. I de manera indirecta els agents immobiliaris o persones que comerciïn amb béns que es paguen o es rebin en efectiu i per import igual o superior als 10.000 euros. Les associacions, fundacions i altres entitats sense ànim de lucre i institucions de gir postal també haurien de cenyir-se als paràmetres d’aquesta guia. 

Els casinos de joc són considerats subjectes afectats però no han estat inclosos perquè, tal com diu la guia, “a dia d’avui cap opera activament a Andorra”. 
Els riscos que detecta la guia és que malgrat que s’hagi popularitzat l’ús de mitjans electrònics com a nous models de pagament, el 78,8% del total de pagaments que es fan en la zona euro corresponen a diners en efectiu, mentre que el 21,2% es fa amb altres models, com ara targetes de crèdit o dèbit i dispositius mòbils.
Segons les dades que el Banc Central Europeu va publicar el 31 de desembre del 2018 amb relació al detall dels diners en efectiu en circulació, es dedueix que tot i que la majoria de pagaments en efectiu són de petit import, els bitllets de 100, 200 i 500 euros representen gairebé el 50% del valor total de diners en efectiu en circulació. La Uifand comenta que els pagaments amb aquests bitllets no han de ser de per si indicador de sospita, però conclou que els  criminals tenen predilecció pels diners en efectiu i més del 30% de les declaracions d’operativa sospitosa recollides a Europa es relacionen amb l’ús indegut de diners en efectiu. Els comerços d’ús intensiu de diners en efectiu són els més utilitzats per criminals, ja que els permet fer el que es coneix com a co-mingling, que consisteix a barrejar fons de procedència lícita amb fons d’origen il·lícit.  
Aquesta guia enumera indicadors de risc per als bancs, com  ara detectar comerços o clients amb bitllets o quantitats de diners que no s’ajusten al seu perfil, ingressos de xecs sense justificació, ingressos d’efectiu de comerços en quantitats arrodonides. O indicadors per a notaris de pagament per avançat amb quantitats elevades, o manca de limitació sobre els pagaments d’honoraris en efectiu.  La guia també contempla nou mesures mitigadores, com ara la implementació de procediments de control intern per diners en efectiu.
Finalment, els comerços tenen, entre altres obligacions, el coneixement del client i aplicació de les mesures de diligència deguda. La guia recorda quines operacions són considerades en efectiu de gran import i les mesures de control aplicables, així com l’estudi de risc individual (ERI). 

Uifand
guia d’activitats
diners
en efectiu
Comentaris: 2

Comentaris

Els que han fet aquest informe haurien de fer una passejada pel país més solvent d'Europa, Alemanya, i veurien que l'efectiu es el rei de les transaccions, fins i tot alguns establiments no accepten targes de credit. Els ciutadans ja estan farts de tanta prohibició i de profanar la intimitat de la vida economica personal
Aquest és només el principi de control total que ens espera amb la asociaci amb la Unió Europea. Però com ningú ens pregunta, per descomptat és l'aeroport que volen instal·lar entre Grau-Roig i Soldeu. Algú demana a la població si volen un aeroport allà amb tot el desastre natural que ve amb ell. Parlen de la contaminació del cotxe, però aquests avions estan contaminant, el soroll, ni tan sols anem a parlar. Aquí alguns han posat alguna cosa en els seus caps i amb el poder que han de fer el que volen. Mobilització ciutadana

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic