Diari digital d'Andorra Bondia
Estat en què es troba la nova pista del Pla de les Pedres, que s’ha començat a construir aquesta primavera.
Estat en què es troba la nova pista del Pla de les Pedres, que s’ha començat a construir aquesta primavera.

L’impacte en la flora i el gall de bosc, esculls del projecte de la pista Valira


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Agències

Grandvalira projecta construir dues noves pistes al sector del Pas de la Casa-Grau Roig. Les obres de la pista de la zona del Pla de les Pedres ja van començar a la primavera. La construcció de la segona pista, batejada amb el nom de Valira, i del teleesquí Peu de Bosc està pendent d’obtenir l’aprovació. El projecte es va presentar el maig del 2018, i com consigna un dels documents que complementa la memòria inicial, va rebre els “informes favorables per part de tots els departaments involucrats, excepte per part del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat”, que va fer un informe desfavorable de mancances el 4 de setembre del 2018. Això va provocar que el Govern denegués la sol·licitud d’autorització d’obres. 
Els aspectes sobre els quals més incideix Medi Ambient són dos: l’afectació en el gall de bosc i en la vegetació de les zones humides. Així es desprèn de l’avaluació d’impacte ambiental i els altres documents del projecte que acompanyen la sol·licitud de llicència d’obres per dur a terme aquestes construccions, que han estat a exposició pública al Comú d’Encamp. Durant un any, Saetde ha anat responent a les observacions del Medi Ambient, que s’hi haurà de tornar a pronunciar i, posteriorment, el Comú d’Encamp haurà d’aprovar  la llicència d’obres.

Gall de bosc
Quant a l’impacte sobre el gall de bosc, l’expert que signa l’informe del 18 d’octubre del 2018, Marc Mossoll, assenyala que els impactes per degradació de l’hàbitat són lleus i que no hi ha fragmentació del mateix a causa de les infraestructures projectades. L’expert afirma que les pistes a construir, de 30 metres d’amplada, no són un impediment per als desplaçaments del gall de bosc, ja que aquestes distàncies les fa tant a peu com a vol directe. A més, s’afegeix, aquesta connectivitat per fora de zones boscoses no suposa un impacte significatiu per al comportament d’aquesta espècie. El que sí que es considera “impacte primordial” és l’eventual destorb causat per l’esquí de fora pista, que podria ser afavorit per la presència de la pista Valira, segons Medi Ambient. Per contrarestar aquesta observació, s’al·lega que la densitat del bosc del Moretó, sumada al pendent del vessant, no farà atractiu l’esquí de fora pista. De tota manera, Saetde es compromet a usar o bé girondes elevades, o barreres o xarxes, o la combinació dels tres  mètodes per cobrir la resta de zones on actualment existeix pas cap al bosc del Moretó.

Vegetació a les molleres
Pel que fa a la flora afectada, l’informe del departament de Medi Ambient demanava que es fes un inventari florístic en la mollera del riu Solanelles i en les altres que es veuran afectades pels moviments de terres i per la construcció dels canons de neu. La conveniència de l’inventari, deia Medi Ambient, era necessària “per comprovar-ne l’estat”, perquè es podrien aplicar les mesures preventives, correctores i compensatòries escaients. També constatava que no s’havia estudiat la vegetació associada als sis rierols que estaran afectats i que tampoc s’il·lustrava amb fotografies. L’inventari florístic és l’últim dels informes presentats per Saetde el juny passat, amb l’objectiu de tornar a sol·licitar l’autorització de construcció. Els inventaris es van focalitzar en les zones de la mollera Planell de la Palanca I, per destrucció parcial, la mollera Envalira 15, la de la Pleta de Moretó V i l’encreuament amb la passarel·la del nou teleesquí Peu de Bosc. Saetde proposa limitar l’impacte sobre la mollera Planell de la Palanca I per a la recol·locació a la mollera del Planell de la Palanca 5 dels bonys d’esfagnes i dels exemplars de Pinguicula Vulgaris. També s’acorda desviar la xarxa de producció de neu de la pista Valira per evitar les afectacions a les molleres Envalira 15 i Pleta de Moretó V. 
D’altra banda, segons l’informe de Saetde, només es va identificar la Cardamine Pratensis L. catalogada com a espècie vulnerable, de la qual se’n veuran afectats 12 peus, i l’espècie “quasi amenaçada” Triglochin Palustrell. D’aquí que les dues propostes aportades per Saetde siguin la construcció d’una passarel·la o bé contornejar la zona humida, a més de la reforestació d’aquestes plantes en zones humides properes. Una altra mesura serà l’elaboració d’un pla de vigilància ambiental, tant en la fase de les obres com en els quatre o cinc anys posteriors a la posada en marxa de les infraestructures per fer-ne el seguiment.
Segons el projecte, la superfície del bosc del Moretó i de l’Hoste que serà afectada pel conjunt de les accions previstes és de 52.686 metres quadrats, el que suposa, comparat amb la superfície total d’aquests boscos, la tala d’un 3% de la seva superfície.

impacte
flora
gall de bosc
projecte
pista Valira
Comentaris: 2

Comentaris

A ver me rio por no llorar......... Aquí se preocupan por el impacto en el medio ambiente de una pista de esquí pero a la vez no se descarta construir entre Grau-Roig y Soldeu un Aeropuerto. Nos hemos vuelto locos o solo se va la pinza a mi. Entiendo que se preocupan por los bosques y árboles pero el impacto que tendría el Aeropuerto es mil veces mayor.
Tienes toda la razón, todo el ministerio de medi ambient pendiente del gall de bosc i la ppapallonas verdes... pero para sus obras mastodonticas horrorosas como esa plataforma-calbo que cubre el rio y ahora la imbecilidad del aeropuerto les da igual, aqui no hay ni gall de bosc, ni destruccion masiva del paisaje natural solo hay , eso MEGALOMANIA chanchullera.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic