Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Gerard Estrella

Gerard Estrella

Secretari General de Liberals Andorra

 

 

Quin turisme volem?
Estem en ple agost i en el moment àlgid de les vacances per a molta gent. Altres, dins del sector turístic, ens toca treballar. Ara és quan tenim Andorra plena de gom a gom per acollir els nostres estimats turistes i oferir-los la millor versió estiuenca de les nostres valls!

Poden gaudir de les nostres muntanyes i llacs, dels nostres museus, de l’art romànic i degustar la gastronomia amb  els nostres restaurants i bordes, els nostres productes locals com els excel·lents vins de muntanya, els nostres formatges i altres productes artesanals. Tenim Caldea i Inúu, amb les seves aigües termals, sense oblidar totes les activitats d’estiu que ofereixen Vallnord, Grandvalira i Naturlàndia. Tot això per acontentar aquesta necessitat de viure la muntanya tant a l’hivern com a l’estiu.
El turisme és vital per a nosaltres, cal cuidar-lo, cal atreure’l, cal donar-li el que no troba en un altre indret. És fàcil de dir però difícil de fer. Sento parlar sovint que necessitem un turisme de qualitat, però la qualitat es paga. Entre altres coses cal gent formada, cal oferir serveis diferenciadors i un seguit d’accions que situïn el país com a destí que capti turisme de qualitat.

Passejant aquests dies per Vivand i per l’avinguda Meritxell, m’ha sobtat la quantitat de gent, moltíssima, que omplien els cafès, bars i restaurants. No he vist, però, gaires bosses de compra tot i la gran quantitat de turistes que també han entrat a les botigues dels nostres eixos comercials. Potser és una impressió meva. No sé. Cadascú deu tenir la seva visió o realitat al respecte.

Però és evident que cal decidir què volem i actuar en conseqüència. Prioritzem el volum per davant de la qualitat? I un cop ho tinguem clar, s’han de prioritzar les accions a curt, mitjà i llarg termini, que han de passar pel respecte al medi ambient, el desenvolupament sostenible i la preservació del nostre patrimoni natural i cultural perquè Andorra continuï sent un punt d’atracció.

Cal estar preparats per al nou turisme 3.0, cada cop més present a causa de la transformació digital de les nostres societats. Per a ells el paper no existeix. El simple fet de disposar de Wi-Fi, gratis i de qualitat, pot ser tan important com ho és la sostenibilitat a l’hora de decidir-se per un viatge o una estada. Aquest turisme 3.0 és el que comenta el que ha viscut a les xarxes socials, s’inspira en els seus homòlegs i els influenciarà en la tria. Estem preparats?

Les accions en curs i futures no seran possibles sense una bona entesa entre el sector privat i el públic. Ara toca treballar de valent i aprofitar la bona sintonia actual per potenciar aquest sector, tant des del Govern com des dels comuns.

Aquí és on em permeto opinar que caldria aquesta mateixa bona entesa també en l’àmbit parroquial. Espero i desitjo que l’harmonia del Govern s’estengui als set comuns i que en certs punts, com pot ser el turisme, les sinergies existents romanguin i creixin exponencialment pel bé de tots. Caldrà concertació i coherència també entre les parròquies i el Govern per unir esforços i que les accions que se’n derivin aportin molt més.

Els comuns tenen la possibilitat d’estar més a prop del ciutadà i del turista. També poden actuar de manera més precisa i focalitzada. Cada parròquia ofereix molt i pot oferir molt més si es continua amb els esforços actuals. D’aquesta manera, tot contribuirà a donar al turista el que espera quan ve a Andorra, quelcom de diferent. Sense renunciar a un aspecte importantíssim que ja donem, que és la seguretat. Pocs indrets del voltant són tan segurs com el nostre país, potser caldria remarcar-ho més. En fi, bones i segures vacances!

 

Comentaris: 2

Comentaris

Sense dubte ha d’haver-hi una entesa a 3 bandes: publi-comuns-privada. En aquests moments es bastant inexistent. Tots hi poden aportar el seu punt de vista i entre tots anar a buscar la concertacio. Qualitat amb el q tenim ara: futur fosc

#andorra. La marca a vendre abans que la de del comerç, restaurant, hotel.... etc concret.
Tenim la ventatge.de seu un gran país de petites dimensions. El vaixell és menys gran. Podem redireccionar cap a aquest volgut client qualificatiu.
Bon article. Toca un tema importantíssim pel futur del país.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic