Diari digital d'Andorra Bondia
Dessalinitzar aigua a preu d’utilitari
Dessalinitzar aigua a preu d’utilitari

Dessalinitzar aigua a preu d’utilitari


Escrit per: 
Redacció / Foto: Water Global Acces

Water Global Acces construeix una màquina capaç d’abastir un poble de 500 habitants.

No és la pedra filosofal, la quimèrica substància que havia de transformar el metall en or –o en plata, com a mal menor– però se li assembla: l’empresa Water Global Acces (WGA), amb Alex Hanganu i Eusebi Nomen com a socis principals, va aconseguir la setmana passada el petit miracle de construir el prototip d’una màquina (la tenen aquí al costat) capaç de dessalinitzar aigua. I que funcionés, és clar.

Dit així, la cosa potser no sembla res de l’altre món, però és que segons Nomen –aquí amb el barret d’inventor, parent pròxim del professor Franz– aquest artefacte que recorda vagament –o no tan vagament– una caldera per destil·lar alcohol és capaç de dessalinitzar aigua suficient per abastir un poble de 500 habitants. I tot, a un preu imbatible: entre 10.000 i 15.000 dòlars, el que costa, diu gràficament Nomen, un utilitari. Més encara: la construcció i el manteniment d’aquest giny és relativament senzilla, de manera que és plantejable produir-la in situ, detall en absolut menor, perquè estalvia els prohibitius costos de transport. Per resumir: ideal per a les petites comunitats establertes en zones costaneres i amb accés a aigua salada però no a l’aigua de boca.

Amb l’entusiasme marca de la casa, Nomen parla d’un “canvi de paradigma”: “La baixa intensitat energètica que requereix aquest nou procés obre la porta a la dessalinització a gran escala i 100% verda, perquè funciona amb energia eòlica”. Senzillament, diu, “no existeix res de semblant al mercat perquè la dessalinització per osmosi inversa és caríssima i complexíssima, i la termal consumeix molta energia”. El millor de tot és que fins ara hem parlat de dispositiu de petit format. WGA també ha projectat ginys per a grans zones urbanes, “amb baix cost de capital i un consum energètic entre tres i cinc vegades inferior a les tecnologies actuals”. Tot plegat és especialment prometedor si tenim en compte que, recorda Nomen, actualment tan sols l’1% d’aigua de boca es produeix a partir de processos de dessalinització, però és que segons l’ONU, aquest percentatge es multiplicarà per 20 o per 30 els pròxims anys: “Els processos actuals són cars i consumeixen molta energia; el nostre és sostenible perquè utilitza energia eòlica, 100% renovable, i és així perquè és un procés biomimètic, ens hem inspirat en la forma com ho fan les plantes.”

Ara toca, és clar, portar aquest invent, que diu que ja s’ha demostrat que funciona, del laboratori a la realitat perquè els beneficis d’aquesta tecnologia “arribin a la societat, i especialment a les poblacions més vulnerables”. Com? Buscant socis institucionals i empresarials amb prou múscul polític, tecnològic i de mercat per produir els ginys. Que tingui més sort que Vázquez Figueroa.

Andorra
dessalinitzadora
Water Global Acces
Nomen
Vázquez Figueroa
Franz de Copenhaguen

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Nomen hauria d’estar al Consell. El van vetar. És dels pocs preparats i intel.ligent, amb visió de futur. No com les declaracions del noiet Espot dient que potser sí que tenim tendència a buscar solucions immediates i no a mitja termini. Això és de mal polític.
Nomen l han vetat per que denuncie les xorissades, vinguin d'on vinguin! el nen, no s'en surt ni s'en surtirá...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte