Diari digital d'Andorra Bondia
Calvó abans de la compareixença davant de la comissió legislativa de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient, ahir.
Calvó abans de la compareixença davant de la comissió legislativa de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient, ahir.

FEDA no recuperarà fins al 2034 la inversió dels projectes de cogeneració


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

La filial de FEDA Capçalera d’infraestructures energètiques preveu invertir d’aquí al 2022 un total de 32 milions d’euros corresponents als projectes de cogeneració de Soldeu i de la Comella. Les projeccions financeres exposades ahir per la companyia elèctrica davant de la comissió legislativa de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient assenyalen que fins al 2024, la societat tindrà fluxos de caixa negatius i que requerirà finançament fins al 2034, any que s’espera haver recuperat la inversió. Així mateix, s’estima que la societat tindrà una rendibilitat del 5,5% a 25 anys.
Segons va explicar la directora de Planificació estratègica financera de FEDA, Eva Iglesias, en un primer moment no es necessitarien inversors privats per desenvolupar aquests projectes. La central de cogeneració de Soldeu l’ha finançat la companyia directament i amb relació a la de la Comella s’haurà de recórrer a finançament extern. A més, ara s’està estudiant com es materialitzarà el projecte que s’ha previst construir al Pas de la Casa. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va recordar que ja es disposa del terreny i que el projecte constructiu ja s’ha adjudicat, i va posar en relleu la seva importància, tenint en compte que la població està ubicada en capçalera de conca i en un punt transfronterer, ja que evitaria fuites d’hidrocarburs com hi ha hagut en el passat. 
La central de cogeneració de Soldeu es va posar en marxa el 2016 i avui té 22 clients, la majoria hotels que han expressat la satisfacció amb el sistema, van assegurar des de FEDA. Amb  relació a la central de la Comella, que aprofitarà l’energia residual fruit de la incineració de residus, es preveu tenir-la operativa cap al 2022 mentre que la del Pas de la Casa podria estar funcionant també aquest mateix any. Calvó va destacar que aquests projectes de cogeneració permetran avançar cap a la sobirania energètica tenint en compte que amb les tres centrals se satisfarà un 6% de la demanda elèctrica i un 10% de la demanda tèrmica. A més, s’invertiran 42 milions d’euros al país quan fins ara es destinaven 30 milions a comprar energia a l’exterior i es reduiran cada any 10.200 tones d’emissions de CO2, el que suposa “una contribució a la lluita contra el canvi climàtic”. 
Cal recordar que FEDA va signar amb EDF un acord d’intencions perquè una filial de la companyia francesa, Dalkia, pugui entrar al capital de Capçalera. Ara per ara això encara no s’ha formalitzat però Dalkia ja està aportant coneixement i tecnologia a la societat andorrana. Quant a les tarifes, des de FEDA es va precisar que hi haurà un preu únic de majorista i minorista.
La presentació va rebre opinions positives de tots els grups parlamentaris a excepció del socialdemòcrata, que es va mostrar preocupat per l’ús d’energies fòssils i el manteniment del model d’incineració.

Calvó diu que encara que es tanqués el CTR la xarxa de la Comella podria seguir funcionant

Una de les principals preocupacions que va sorgir entre els consellers generals ahir és l’impacte que pot tenir la variació de la brossa que rep el Centre de Tractament de Residus (CTR) o un possible tancament de la instal·lació en el funcionament de la xarxa de la Comella. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va explicar que el projecte s’impulsa en aquesta planta amb l’objectiu de recuperar una calor que avui es perd. En el cas que el CTR deixés de cremar, però, es podria aprofitar la inversió feta i tan sols adoptar un altre sistema de producció. Calvó va destacar que aquest canvi no suposaria un cost elevat, ja que la major part de la inversió és en els tubs que porten la calor fins als edificis, mentre que la inversió per utilitzar l’energia que es perd del forn no arriba als 300.000 euros (un 2% del total). El conseller general del PS, Roger Padreny, també va qüestionar per quin motiu s’ha optat per energies fòssils per fer funcionar aquestes xarxes de cogeneració si l’objectiu és impulsar les renovables. El director de FEDA, Albert Moles, va acceptar que tot i que el gas natural és l’energia fòssil més neta, emet CO2. Va dir que l’avantatge del gas natural és el seu preu competitiu i va afegir que si en el futur es vol substituir per alguna energia renovable, com ara la biomassa o qualsevol altra, es podrà aprofitar tota la instal·lació i, a més, el canvi serà més fàcil de fer que si cada edifici té la seva caldera individual. A banda, el conseller de Terceravia Josep Majoral va reclamar al Govern una previsió a deu anys vista dels projectes que vol desenvolupar FEDA. “Com, amb qui i de quina manera fem que el model aprovat la darrera legislatura es desenvolupi”, va dir.

FEDA
2034
recuperarà
inversió
projectes
cogeneració

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Tot aquest festival per 22 clients? Que son els que es beneficien de pagar menys per la calor? Llavors un Hoteler de soldeu, a costa de tots i d’un endeutament a 15 anys, te menys despesa de calefacció que un hotel de Canillo o Encamp? Competencia deslleal a carrec de feda....
La central de cogeneració de Soldeu és un despropòsit, s'han llençat i es continuen llençant els diners de TOTS ja que no serà MAI rentable i ha tingut un cost descomunal, com diu el comentari anterior, per 22 clients. I ara encara posem-li més mil·lions. Aquests Governants es pensen que jugen al monopoly.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte