Diari digital d'Andorra Bondia
El director tècnic de la FAN, Xavier Torrallardona, el primer per l'esquerre en una roda de premsa a Andbank
El director tècnic de la FAN, Xavier Torrallardona, el primer per l'esquerre en una roda de premsa a Andbank
Xerrada del CN Sant Andreu
Xerrada del CN Sant Andreu

Aigües revoltes entre clubs i FAN


Escrit per: 
Víctor Duaso
Baixen aigües revoltes a la natació del país. Alguns clubs, com també pares i mares i nedadors, denuncien mala praxi per part de la Federació Andorrana de Natació (FAN). Un dels missatges rebuts al diari BonDia ha estat aquest: “Em sembla vergonyós que la Federació de Natació amenaci els nedadors que si no entrenen amb l’equip nacional no seran seleccionats per anar a campionats internacionals. No oblidem que si aquests nedadors no van als entrenaments de selecció entrenen amb els seus clubs igualment”. Segons ha pogut saber el BonDia, hi ha algun club que ja ha mostrat la seva disconformitat amb la Federació Andorrana de Natació i no han rebut cap resposta ni tampoc s’ha solucionat res, és a dir, es continuen fent aquestes accions amb els joves nedadors. Un mecanisme que molts consideren incorrecte.
Els pares dels nedadors que han explicat els seus casos no han volgut que surti publicat el seu nom, ja que tenen por de les possibles represàlies que puguin haver-hi. Sigui com sigui, tots es queixen de la gestió de l’actual junta (hi haurà eleccions el mes de març) i del director tècnic de la FAN, Xavier Torrallardona. Un entrenador català amb experiència al CN Barcelona, el CN Santa Olaya i el CN Sabadell. Torrallardona va substituir Sergio Rayo, que va haver de triar entre la FAN i el CN Serradells i va decidir quedar-se al club.
Alguns d’aquests nedadors són menors d’edat i alguns, tot i tenir les mínimes, es van quedar sense competir a nivell internacional per haver-se negat a entrenar-se amb el director tècnic de la FAN, ja que es troben més a gust amb el tècnic de sempre. Molts nedadors també han canviat de club o han marxat a fora del país. Els nedadors amb millors marques són els més afectats per aquesta situació i algun dels nedadors de renom del país també van passar per això quan Torrallardona va arribar a la FAN. 
L’objectiu dels clubs és millorar aquesta problemàtica i que no succeeixi més. Estan farts de les amenaces i també de l’hermetisme de la FAN a l’hora d’afrontar el problema.
 
El Club Natació Sant Andreu d’estada al Pas de la Casa
 
El Club Natació Sant Andreu, amb nedadors de gran nivell, com Jessica Vall (medallista als Jocs del Mediterrani, Campionats d’Europa i Mundials), la jove África Zamorano, Lidón Muñoz i Joanllu Pons, dirigits per Jordi Jou i amb 18 nedadors més del club, es troben des de divendres fent una estada esportiva al complex del Pas de la Casa. L’objectiu és preparar el pròxim Campionat d’Espanya que es disputa a Gijón (Astúries). Per tant, tres setmanes d’entrenament en alçada i on també es troba l’andorrana Mònica Ramírez, que pertany al Club Natació Barcelona. El 15, 16 i 17 de maig també vindran un total de 43 nedadors de la base del CN Sant Andreu al Pas de la Casa. Un lloc ideal per fer estades esportives.
 
Lliçons d’alt rendiment
 
Els nedadors internacionals del Club Natació Sant Andreu i el seu entrenador Jordi Jou van realitzar ahir la cinquena xerrada del Cicle de conferències en el marc del turisme esportiu i de benestar organitzat pel departament de Turisme del Comú d’Encamp. Els nedadors van parlar sobre l’alt rendiment a la sala de festes del complex d’Encamp.
 
FOTOS: ANDBANK / JONATHAN GIL
Comentaris: 14

Comentaris

Molt trist al que estan fen amb la natació andorrana. Trist que els millors nadadors i nadadores, hagin de marxar a fora al pais per poder continuar amb la seva carrera esportiva. Trist no poder entrenar amb el teu club de sempre. Molt trist veure com exclouen alguns nadadors..... I mes trist es no poder donar la cara per por que perjudiquin mes els teus fills.
Trist era la situació de la Natació andorrana abans de l'entrada de la junta actual. Trist era veure els nostres nedadors en competicions fora del país sense ni tant sols un equipament digne de representar a Andorra. Trist veure com els nens entrenaven sols mentre director tècnic fumava al bar. Trist també que la natació andorrana tingués una presència mínima als mitjans de comunicació... Com a mare de nedadors, tot el meu suport a la junta actual. Continueu amb el vostre projecte, amb la il.lusió que transmeteu als nostres nedadors/es. Els resultats ja són notoris i de ben segur que hi hauran molts més èxits fruit de la feina ben feta. Ànims!
Voldria donar el meu suport a la Federació Andorrana de Natació per la feina que està realitzant i els resultats que s'estan obtenin!! Abans no se'n sentia parlar de la natació i actualment mitjançant xarxes i mitjants de comunicació podem estar informats d'aquest esport!! Una pagina web actualitzada i amb molta informació de resultats, competicions, normatives, etc... Senyors de ja Junta continueu com fins ara i no ús deixeu influir per l'amenaça segons l'article de un o dos pares descontents!! S'ha de treballar per tots els nedadors i no només per uns quants!!! Tot per l'esport, tot per els nostres esportistes, i endavant senyors de la FAN!!
Com a pare de nedador/a voldria donar fe de la molt bona feina que s està fent des de la Federació Andorrana de Natació . L entrenador Xavier Torrellardona és un entrenador de gran nivell i que penso està fent un gran treball malgrat no tothom li ha posat fàcil. Respecte als nedadors que han marxat a fora del país , que jo sapigui, són nedadors que han anat a estudiar fora, no és que hagin marxat per quelcom relacionat directament amb la actual federació . Per tant , molt de compte en els articles que publiquem, no generalitzem ni afirmem alegrement sup. Molts ànims a la natació andorrana !!!!
sincerament penso que s’han de veure tots els punts de vista. L’article deixa la federaciò i el tecnic molt malament; i diria que les coses no s’estan fent tant malament. Els canvis ens costen i sempre som reticents a ells. Pero si es vol tenir resultats diferents, s’ha de treballar i entrenar diferent. S’ha de veure tambe el taranna dels nedador/a que es queixa, la seva implicaciò i responsabilitat. I els pares som claus tambe en l’educaciò esportiva a tots nivells. Ens em de mirar una mica el melic. S’ha de continuar lluitant per la base i per millorar. Queixem-nos de les pobres instalacions que tenim i de les subvencions, que prou falta fan per tirar endavant.
Després de llegir aquest article i llegir aquests comentaris , puc confirmar que és VERITAT el que és diu. Aquesta Junta a perdut la credibilitat !!! on és el PRESIDENT ?, com és pot permetre que l'ENTRENADOR vagi amenaçant ? no tenen clar que és un esport de competició i menys la formació dels joves. Srs. Sabeu el que suposa a un nen entrenar amb un entrenador que no hi creu? Us ho diré , suposa la retirada !!!! En els esports individuals el component emocional és la clau per l'èxit, el nen necessita creure amb l'entrenador ,tenir la seva confiança i treballar molt plegats. Ja arribarà el moment on el nen necessitarà i demanarà fer un canvi. No és pot obligar a ningú i menys amenaçar a un nen per que trenqui el seu lligam amb el seu entrenador i dir-li que no anirà a competicions INTERNACIONALS!!!,..... Per mi això és inacceptable !!!
El sorprèn aquest article. Em sorprèn que es parli de clubs contra Federació quan realment es tracta d’uns entrenadors en concret que es dediquen a posar traves a la Federació degut a motius més personals que no pas professionals. Em soprèn també que es digui que es castiga sense competicions internacionals als nedadors que no van a entrenar amb la FAN, quan més d’un nedador hi ha assistit sense complir amb alguns d’aquests requisits, i si mai algú no ha participat en una competició internacional tot i tenir les mínimes ha estat per motius econòmics o per falta d’actitud i implicació. També crec important recordar que molts nedadors i pares estan força satisfets amb l’actual junta i Director Tècnic, que s’han caracteritzat per oferir oportunitats a tots els nedadors, independentment del Club o nivell d’aquests, en contraposició de l’anterior DT, el qual com es comenta també era entrenador d’un dela clubs. Fins i tot, si se’m permet opinar, crec que malgrat la falta d’experiència en certs aspectes, malgrat les constants traves i malgrat l’estat en el qual l’anterior junta va deixar la FAN; tot i que no totes les decisions ham estat del meu gust, aquesta junta està fent una bona feina, i si alguna cosa els puc retreure des del meu punt de vista és l’excessiva flexibilitat i benèvolencia amb la que s’ha actuat en ocasions donat que es tracta d’un equip nacional. Amb l’actual junta i DT les normes han estat sempre clares des de l’inici de temporada i tots els esportistes sabem el que s’ha de complir per a formar part de l’equip (a diferència del que passava amb l’anterior). A quin futbolista se li passaria pel cap protestar per no haver estat convocat per un partit si no assisteix als entrenaments amb la resta de l’equip? Finalment m’agradaria donar les gràcies a la FAN per l’esforç que s’ha fet per a que jo pugui entrenar en les millors condicions possibles, i els vull animar a seguir en la mateixa línia de treball.
Hola Bernat, M'agrada molt Bernat que tu com a Professional en actiu parlis. Així podem veure els diferents punts de vista de la percepció del que està passant. Sàpiguis que sempre he admirat el teu compromís amb la Natació, però al llegir el teu escrit i saber que ja fa anys que vas sortir d'Andorra, entenc per Estudiar i alhora entrenar,vull que sàpiguis que no saps algunes coses per que no les pateixes!!! T'explico, 1.- Quan parles de normativa, et diria que llegeixis les normes de la FAN i després de llegir-les et facis aquestes preguntes (HO RECOMANO A TOTHOM) ¿Que pot fer un "MENOR D'EDAT" quan destaca a la Natació i estar content amb el seu CLUB i vol seguir amb ell ? NO creus que l'Infant té DRET amb elegir sense estar condicionat amb unes NORMES de la FAN ?.NO creus que i tu saps molt bé que hi ha unes MÏNiMES i PUNTS FINA que donen dret a poder Competir en les diferents Competicions ? Si el nen les aconsegueix en el seu Club, té que està exclòs? (Això és una Empresa Privada? No és Govern qui dona les subvencions ? NO és per l'esport i TOTS ELS ESPORTISTES? ¿Tu i precisament tu, que ser que has passat per moltes experiències Bones i no tan Bones , que hauria passat que per Obligació SI o SI no haguessis tingut la possibilitat de treballar amb l'entrenador que tu volies? Quan parles de Convocatòria, no sé si ho saps, però t'explico. Aquí ningú discuteix que el sr Torrelladorna Convoqui una Concentració en diferents èpoques de l'any, ja sigui per assistir a Competicions o per conéixer el nedadors. Aquí parlem que un nen de 12 anys Aprox. està OBLIGAT I AMENAÇAT PER DECRET a canviar de Club i passar a la FAN e entrenar cada dia!!! . ( algú pot afirmar que l'entrenador de la FAN és millor que qualsevol altre entrenador de Club,que cal dir FAN UNA FEINA EXTRAORDINÀRIA de base.) ¿penses que el PROFESSIONALISME comença als 12 Anys? Si us plau, si us plau!!! ¿NO CREUS QUE ENTRENAR A LA FAN DIARIAMENT HA D'ÉSSER UNA OPCIÓ? ¿NO creus que Andorra té que facilitar la FORMACIÓ de les noves PROMESES on sigui? La FAN té que ajudar i facilitar, ha d'exigir resultats (Mínimes, PUNTS FINA) però mai obligar!!! Per posar-te un EXEMPLE , Saps que moltes marques Nacionals han estat aconseguides per nedadors que no pertànyen a un Centre d'Alt Rendiment? (Espanya). Bernat, sabem que és té que ésser agraït amb la gent , però tú com a Professional de la Natació i MAJOR D'EDAT , ja que parles et demanaria que responguis si pots a les preguntes de manera Objectiva pel bé de la NATACIÓ. Penso i crec que la Natació té que millorar molt més!!!
De manera molt resumida i senzilla!! D'aquí 5 mesos hi haurà la possibilitat de celebrar eleccions de la FAN!! Dones la cara, fas una candidatura i et presentes amb la solució a totes les preguntes que et formules!! Si ho tens tant clar, suposo que sabràs convencer al elector i guanyar les eleccions i entrar a la FAN!! Aleshores també opinarem quant hi hagin fets!! Apa maco, salta al ruedo i a torejar com els valents!! Sort!!
Bones, sincerament m’extranya que s’obligui a un nedador a canviar de club per a poder ser convocat per a competicions. D’altra banda, evidentment que els nedadors de base han d’entrenar amb els respectius clubs, però penso que a partir de certa edat quan un nedador vol anar “un pas més enllà” i participar en competicions internacionals, ha d’augmentar l’exigència, i això passa per fer alguns dels entrenaments amb la FAN, amb companys de més nivell, i (sense pretendre faltar el respecte a la feina que es fa des dels clubs) amb un professional més qualificat. Penso que fins ara cada club ha anat treballant d’una manera independent amb els seus nedadors, i crec per a que creixi la natació a Andorra cal fer un bon treball des de la base, el qual requereix establir una progressió per a totes les categories i un seguiment per part de la FAN de que s’està treballant el que es toca per a cada edat, i la millor manera des del meu punt de vista és unificant els entrenaments fent entrenar als nedadors amb el DT de la FAN alguns dies per setmana.
Hola Bernat Persona que pot parlar amb coneixements de causa en que ha viscut moments de tot tant en la base de la natació andorrana, tant com absolut que és ara!! Aquesta persona sap lo que és el compromis, el sacrifici, les virtuts i els valors de l'esport!! Bernat molta sort i continua gaudint d ela natació!!
Bones, trobo que molts dels comentaris estàn dacord amb que la Junta actual de la FAN, i troben que s'està portant a terme una bona gestió de les coses, i no ho nego però personalment, i parlo en nom de MOLTS PER NO DIR TOTS els nedadors que formin part o no de la FAN, trobem que no està bé que els membres siguin pares de nedadors, i menys que siguin tants pares d'un mateix club (CLESER) ja que acaben tenint el monopol de tota la paperassa i només anuncien el que els hi convé. Amb això em refereixo a desenes i desenes d'articles citant a certs nedadors, i en alguns casos, dedicar pàgines senceres o publicacions en xarxes socials a certs nedadors, sense destacar massa o deixant de costat a la resta de nedadors que també competeixen en dites competicions. Dit això, no vull entrar en debat ni faltar el respecte a ningú, només demanem que tots els articles i/o publicacions, donin la mateixa importància a una persona que hagi realitzat un rècord d'Abdorra com a un que no li hagi anat tant bé, però també hagi participat. Tot i així, s'ha avisat varies vegades de que se centraven massa en certs nedadors i deixaven de banda els altres, desvaloritzant el treball i esforç fet fins la data, que no és menys que el de ningú.
La meva admiració pel Bernat!! que dóna la cara: gran esportista I també persona. I el pare que escriu tota l'estona no sé si pot dormir amb tanta bilis! En serio? No serà que cobem massa els fills?
Penso que s'ha de donar veu a totes les parts implicades però, honestament, penso que els mitjans de comunicació hi treuen suc de tots aquests debats que no fan més que treure a la llum malentesos i falta de comunicació entre pares, clubs i Federació. Això s'ha de parlar en el moment i lloc adecuats i no anar "d'amagatotis" al diari a plorar...aquesta persona ( que n'estic segura que deu ser una o com a molt dues ) el que ha de fer és anar per la via democràtica i anar a les reunions de Federació a donar la seva opinió i després anar a exercir el seu dret a vot i votar com més li convingui per intentar canviar el que no li agradi...i no anar als diaris a treure polseguera! tots som pares i tots volem el millor pels nostres fills...per això els hem de demostrar com es fan les coses, votant i comunicant-se cara a cara! Ànims a tots!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic