Diari digital d'Andorra Bondia
200 pacients nous d’oncologia a l’anyL’oncòleg Santiago Albiol al seu despatx de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.
200 pacients nous d’oncologia a l’anyL’oncòleg Santiago Albiol al seu despatx de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.

200 pacients nous d’oncologia a l’any


Escrit per: 
M.P.A

El servei d’oncologia va tractar l’any passat 200 pacients nous. Això va generar 3.200 visites, sense comptar l’oncohematologia. Pel que fa als tractaments, descartant els que s’administren per via oral, s’estan fent uns 600 a l’hospital de dia. Es tracta d’unes xifres que han anat augmentant els darrers anys. Aquestes són les dades facilitades per l’oncòleg fix de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, Santiago Albiol. 

Al seu parer, aquestes primeres visites han anat augmentant de forma significativa perquè la percepció que tenen és que “els pacients tenen més confiança en nosaltres”. A més, explica, els que deriven a fora ho fan “de manera més controlada gràcies als convenis que es fan amb hospitals de tercer nivell”, com ara l’Oncopole a Tolosa, l’hospital Clínic, i el de la Vall d’Hebron a Barcelona.
Quant als tipus de càncer que més “veiem a Andorra en primeres visites”, el primer lloc l’ocupa el de mama, seguit dels digestius, sobretot el colorectal, el de pulmó i el de pròstata. El doctor Albiol assenyala que aquestes dades són pràcticament iguals a les dels països veïns. Pel que fa als tractaments mèdics, els estàndards de caràcter biològic i immunològic es poden fer pràcticament tots al país, i en el cas d’aplicació de fàrmacs nous encara no autoritzats a Andorra, els malalts els poden rebre pels acords amb centres de tercer nivell. 
Justament ara s’acompleixen tres anys que Albiol està com a oncòleg fix a l’hospital. El balanç que en fa és positiu i creu que “estem treballant en la línia correcta”. Explica que fonamentalment s’han fet millores organitzatives quant a la distribució de les visites i al temps d’espera en la consulta, “tot i que encara no estem en una situació òptima”, reconeix. També s’han millorat els circuits. Així, s’ha desenvolupat tota la part de consulta externa i de consulta externa d’infermeria en allò que es refereix a l’atenció telefònica i a l’oncologia geriàtrica. També s’han ampliat els comitès de tumors en els quals intervenen metges, infermeres, psicòlegs i treball social. Un altre pas endavant ha estat la figura de la gestora de casos, que ha possibilitat un seguiment acurat dels pacients que es deriven a fora a fer-se  proves o a rebre el tractament.  
Segons Albiol, la incorporació de la psicooncòloga també ha estat clau per millorar l’atenció al pacient. En aquest sentit, va anunciar que estan treballant en un projecte nou, el protocol de llargs supervivents, que “pot donar molt benefici a aquestes persones”. Cada cop els pacients sobreviuen més a la malaltia, però poden tenir problemes associats ja sigui de sucre o de circulació i també de tipus social i psicològic. Atendre aquestes qüestions ajudarà a millorar la seva qualitat de vida des d’un “seguiment més individualitzat”. El protocol desenvoluparà qüestions com la teràpia de grup i la relació que s’ha d’establir amb la medicina primària i amb la interna.  
Preguntat sobre la unitat de radioteràpia, Albiol diu que “tots estaríem encantats de tenir-ho tot aquí”, però afegeix que “hem de ser conscients que els recursos són limitats i qui té totes les dades i la responsabilitat de decidir sobre aquests recursos i les prioritats és el ministeri de Salut”. 
L’oncòleg considera que hi ha hagut una evolució en com rep el pacient el diagnòstic. Actualment, està molt més informat i ja no s’associa tant la paraula càncer amb el fet de morir aviat. Ara, “l’impacte emocional hi és, la teva vida canvia i la de la gent del voltant també i genera problemes socials i econòmics”. Per part del metge, Albiol creu que el pacient “té tot el dret de conèixer la seva malaltia i ho ha de saber per poder aplicar-li els tractaments”. Explica que ho intentem fer des de la màxima que “els professionals no mentim mai, és contraproduent, sempre responem amb la veritat”. Ell ho fa de manera senzilla.  Creu que l’oncologia “és un repte espectacular, en contínua evolució i de cara al pacient, molt agraït quan veus que tira cap endavant”. L’objectiu és “intentar que no mori de forma precoç i que tingui una bona qualitat de vida”, remarca.

200
pacients
oncologia
any

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Crec que un altre oncoleg a l'hospital no estaría malament. cada dia hi han mes malalts i si no cal sortir a l'estranger , molt millor.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte