Diari digital d'Andorra Bondia
La central de cogeneració de Soldeu impulsada per FEDA.
La central de cogeneració de Soldeu impulsada per FEDA.

Els projectes de cogeneració amb gas natural en dubte: ni nets ni segurs


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Diversos estudis i experts qüestionen l’aposta de FEDA per projectes de cogeneració que utilitzen principalment, com a matèria primera, el gas natural. Almenys si l’objectiu és avançar en la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Així, malgrat que la combustió de gas natural produeix la meitat d’emissions de CO2 que el carbó, des de la comunitat científica s’alerta cada vegada més que el gas és tan qüestionable com el carbó o el petroli i, per tant, tot el que sigui cremar combustibles fòssils s’haurà d’abandonar al més ràpidament possible si es vol complir amb els acords de París.

A més, cal tenir en compte els estudis elaborats sobre el gas natural, que conclouen que les emissions totals d’aquest són superiors a les del gasoil. És més. Els informes del Global Energy Monitor arriben a assenyalar que l’impacte d’aquesta font d’energia és equivalent al del carbó (la que té més emissions) mentre que Transport & Environment tampoc veu beneficis en el gas respecte del petroli. Segons explica l’enginyer Josep Puig i Boix, que és vicepresident d’Eurosolar (Associació Europea d’Energies Renovables), a l’hora de parlar de l’impacte del gas natural liquat cal tenir en compte les fuites de metà que es produeixen quan aquest material s’extreu, es transporta, es liqua i es gasifica. Els mateixos gasoductes tenen fuites i per això adverteix que “és discutible l’argument que emet menys”. Davant d’això considera que FEDA hauria de disposar d’un estudi seriós en què es comptabilitzessin les emissions des de l’extrac-ció perquè “si només et diuen l’aspecte de la combustió és enganyar el personal”. Puig destaca que “cremar gas vol dir fer emissions” quan s’hauria d’anar cap a una reducció d’aquestes. És per això que considera que “no té sentit fer noves infraestructures que ens condicionaran els pròxims 20 anys”. Per l’enginyer, els projectes de FEDA suposen un “peatge” i remarca que “l’estratègia del segle 21 és tenir visió a 30 o 40 anys vista i començar a fer el canvi ja cap a renovables”. Aquesta, juntament amb la reducció del consum, és l’única alternativa. 

Antonio Turiel, investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), considera que l’aposta per la cogeneració amb gas natural és més un tema de seguretat energètica que no pas de sobirania i reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. És a dir, que es buscaria assegurar certa producció elèctrica en cas d’una “tenalla energètica” als països on es compra l’electricitat. Turiel indica, però, que caldria avaluar fins a quin punt tenir aquesta producció autòctona val la pena, ja que el gas també s’ha d’importar i es preveu que els pròxims anys també tindrà problemes. “No veig claríssim que sigui una grandíssima opció”, detalla. L’expert explica que tot i que les centrals suposarien una reducció de les emissions de CO2 cal tenir en compte que l’electricitat que s’importa de França i Espanya ja té un baix contingut en carboni, aspecte compartit per Puig. Davant de tot plegat considera que (en aquest cas FEDA i el Govern) haurien d’explicar els veritables motius pels quals s’impulsen aquests projectes, ja que no s’eliminen les emissions i suposaran un encariment de l’electricitat a Andorra.

Quant a les alternatives per avançar en el compliment dels acords de París, l’investigador avisa que l’única mesura és reduir dràsticament el turisme i el comerç, ja que avui no existeix cap tecnologia que permeti assolir una reducció de les emissions de CO2. Accepta que és una decisió molt complicada i de difícil implementació però adverteix que la resta serà posar pedaços. Amb relació a les renovables, afirma que són el futur per la lluita contra el canvi climàtic i la disminució de la quantitat de combustibles fòssils. Aquestes, però, no cobririen el total d’energia que es gasta, encara que recorda que la majoria es malbarata.

El perill de les cisternes
Capítol a part mereixen els riscos que suposarà el transport del gas amb cisternes. Els dos experts alerten que aquest material és molt més perillós que el gasoil, ja que el gas va a pressió i per tant qualsevol accident “multiplica per molt l’accident d’una cisterna de benzina”, diu Puig. Turiel afegeix el risc de fractures en la cisterna (un fet normal, ja que els metalls es fatiguen per la pressió exercida pel gas). En cas que això es produís, qualsevol espurna o una persona fumant a prop podria provocar una explosió. Això sense tenir en compte la sobrecàrrega de camions al sistema de carreteres d’Andorra, amb els perills que suposa el transport de mercaderies perilloses. Per tant, Turiel conclou que “és una pèssima opció el trasllat del gas en cisternes”, i afegeix que la millor opció seria construir un gasoducte.

cogeneració
gas natural
dubte
net
segur

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

És conegut que el sector de la Comella-Nogreda radica una gran quantitat d'indústries i magatzems. És un sector de creixement urbanístic d'Andorra la Vella. Actualment la major part d'aquestes instal.lacions s'escalfen a l'hivern amb cisternes de Gas-Oil. Canviar això pel Gas no seria una mala idea, però tinc dubtes que aquesta sigui la intenció última. Les emissions de CO2 poden ser més o menys les mateixes i el debat no està aquí. La perillositat del transport de les cisternes és equivalent a les de la Benzina Super o Normal i no ens hauríem d'ofuscar en aquesta comparativa. El tema està en la reducció dels gasos corrosius derivats del sofre del Gas-Oil. A banda d'això cal recordar que el deteriorament del metall de les cisternes de Gas-Oil també existeix, un fet poc controlat, i moltes cisternes amb més de 20 anys poden ja tenir fuites, així com les canonades o durant les operacions de càrrega del carburant, fet que contamina el subsòl i les aigües freàtiques. En tot cas passariem de tenir que controlar centenars de cisternes a fer el control de solament una així com les canonades en una única instal.lació. El canvi sembla que surti favorable, però cal una aposta decidida per fer aquesta substitució, en cas contrari no servirà de gaire la planta de Gas.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte