Diari digital d'Andorra Bondia
Maria Àngels Aché i Cerni Cairat, números 2 i 1 de Desperta Laurèdia, van triar la plaça Laurèdia.
Maria Àngels Aché i Cerni Cairat, números 2 i 1 de Desperta Laurèdia, van triar la plaça Laurèdia.
Maria Carme Sánchez Balletbó i Joan Travesset (Units pel Canvi) van enganxar els cartells a la plaça de la Germandat.
Maria Carme Sánchez Balletbó i Joan Travesset (Units pel Canvi) van enganxar els cartells a la plaça de la Germandat.
Mireia Codina i Josep Majoral (Terceravia) van complir amb el ritual a la plaça de la Germandat.
Mireia Codina i Josep Majoral (Terceravia) van complir amb el ritual a la plaça de la Germandat.

Majoral apel·la a l’“experiència”, Cairat i Travesset, a la “renovació”


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Agències

Terceravia, Desperta Laurèdia i Units pel Canvi asseguren que trencaran amb el model de gestió del cònsol Vila.

D’acord que som al segon dia de campanya, que tot està encara per fer i per dir, i que tot és per tant encara possible –i més o menys creïble–. Però si hem de fer cas als tres candidats en lliça, el que està clar és que a Sant Julià encara no s’ha emès un vot però ja hi ha un clar perdedor: el cònsol Vila, que com no concorre, tampoc no tindrà oportunitat de defensar-se i té totes les butlletes per convertir-se en el sac dels cops de la campanya.

El cert és que tant Josep Majora, per Terceravia+Unió Laurediana, com Cerni Cairat, cap de llista de Desperta Laurèdia, com Joan Travesset, número 1 d’Units pel Canvi, han apel·lat els últims dies a la “renovació” i a la “transparència” que aporten les respectives candidatures i s’han desmarcat tant del llegat com, sobretot, de la gestió del cònsol sortint, que probablement hauria de reflexionar sobre com és possible concitar tanta unanimitat en contra en tan sols quatre anys.

Cairat va ser el més explícit, i deia dimecres que “només que el 16 de desembre hi hagi un Comú més democràtic i més transparent nosaltres ja hi haurem guanyat”. Ahir insistia una mica més en la idea de trencar amb el passat recent que encarna la plataforma que ell lidera: “Nosaltres proposem una manera de fer nova respecte del que hi ha hagut fins ara, un nou model de parròquia”. Ho farà, diu, amb un “programa de govern” concebut per resoldre els problemes “reals” dels lauredians, l’habitatge, per exemple, pensat “per a tot el poble” i amb un equip “molt preparat i molt dinàmic”. És clar que no podia dir una altra cosa: el contrari seria altament preocupant.

El problema, o més ben dit la paradoxa, és que això és exactament el mateix que poden dir els seus contrincants. Travesset, sense anar més lluny, admetia ahir mateix que “les propostes de les tres opcions segurament no seran en alguns aspectes massa diferents”. I hi afegia un fet diferencial que en realitat només pot esgrimir davant de Terceravia, i si ens remuntem a dos o tres consolats enrere: “Nosaltres tenim la credibilitat que mai no hem governat a Sant Julià, i per tant el ciutadà, d’entrada, ens ha de creure”. És una manera de veure-ho. Majoral ho entén exactament al revés, i entre els punts forts de Terceravia exhibia ahir la “molta experiència” dels membres de la candidatura –la seva, potser sí; la segona cap de llista, Mireia Codina, és un llibre en blanc, perquè s’estrena en política–, al costat d’un programa “clar, concret, realista i assolible”.

L’experiència que segons ell l’avala no treu que Majoral també jugui la carta de la renovació, i per això insistia ahir, en la presentació de la candidatura, que “volem una parròquia dinàmica, que recuperi l’activitat econòmica que hi havia hagut i on els lauredians visquin bé”. El cap de llista de Terceravia es va espolsar la llufa de favorit (“òbviament, quan et presentes a unes eleccions l’objectiu és guanyar-les, però sé que serà difícil i dur”) i es va fer acompanyar en la penjada de cartells per Josep Pintat, dues vegades cònsol i actual president del Grup parlamentari de Terceravia, i de l’excap de Govern Albert Pintat. Un muscle polític que cap dels rivals pot exhibir. Bé, Cairat se suposa que juga amb el vent demòcrata a favor, i així ho certifica la presència testimonial a la llista de l’exministre d’Exteriors, Gilbert Saboya, i Travesset ja va concórrer el 2003 a les comunals: va perdre contra Josep Pintat, precisament. Ahir insistia que la prioritat d’Units pel Canvi seran “les persones” i la “qualitat de vida”, i convertir Sant Julià en una parròquia “verda, neta, acurada i que faciliti la mobilitat”.

La solució la tindran els 4.126 electors que concorreran a les eleccions del 15 de desembre. El 2015 van ser 3.661 i el resultat, recordin, va venir exactament de catorze vots.

Andorra
Sant Julià
eleccions
comunals
Majoral
Cairat
Travesset

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

L'edat, ben segur que la majoria estem d'acord, no sempre, com si fos una llei de la física, indica el nivell de maduresa d'una persona. Tenim a les famílies, al món del treball, a les associacions, als esports col.lectius, persones força joves i plenament madures, ponderades, líders i altament qualificades acadèmicament. Els 26 anys de Cerni Cairat no haurien de determinar el vot.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte