Diari digital d'Andorra Bondia
La directora, Pilar Escaler, i el president de la CCIS, Miquel Armengol, van presentar ahir l’Informe de conjuntura del primer semestre.
La directora, Pilar Escaler, i el president de la CCIS, Miquel Armengol, van presentar ahir l’Informe de conjuntura del primer semestre.

La Cambra adverteix de la pèrdua de ritme de l’activitat empresarial


Escrit per: 
M.S.

“Som conscients que les coses no van bé i que l’evolució que tenim davant no és positiva.” Així de contundent es va mostrar ahir el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Miquel Armengol, en la presentació de l’Informe de conjuntura corresponent al primer semestre, que posa de manifest que “la millora de l’activitat empresarial ha perdut ritme” en aquest període.
I és que l’informe, fet a partir de les respostes a l’enquesta de 418 empreses, constata el fre en l’activitat de la indústria i l’hoteleria, el manteniment del baix nivell d’activitat del comerç, el sector amb els resultats més negatius, i situa només la construcció com el sector que estira del carro, mantenint el creixement iniciat ja el 2015 i amb “un ritme expansiu molt notable” en el primer semestre de l’any, segons va afirmar el president de la CCIS.
Amb tot, Armengol va remarcar que en aquest sector els nivells de producció “són encara baixos” i que el pes sobre el global de l’economia se situa “per sota dels valors històrics d’abans de la crisi”. Sigui com sigui, el 63% de les empreses enquestades qualifica de “bona” la marxa dels negocis i només un 5% assenyala una evolució negativa de l’activitat.
D’aquesta manera, s’espera que la construcció “continuarà consolidant el fort creixement” en aquest segon semestre de l’any i que el volum d’obra executada “tendirà a augmentar”, segons va precisar Armengol, que va apuntar la manca de mà d’obra qualificada, assenyalada pel 79% dels enquestats, com l’aspecte de limitació de la marxa dels negocis que més preocupa les empreses del sector.
Pel que fa a l’hostaleria, el dirigent de la CCIS va explicar que la pèrdua d’impuls del turisme “ha frenat el fort ritme expansiu dels tres anys anteriors” i ha comportat que el balanç del primer semestre sigui més “discret”, degut en bona part al comportament menys favorable dels mercats tradicionals (Espanya i França). Tot i això, les valoracions dels hotelers sobre la marxa dels negocis són encara positives, malgrat que mostren “el caràcter menys optimista des del 2015”.
L’informe posa de manifest els mals resultats assolits a les parròquies de Canillo i Encamp, en bona part motivats pel tancament de la carretera d’accés a França, mentre destaca els “bons nivells d’activitat” registrats a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany.
Quant a les limitacions de l’activitat, el 66% dels enquestats assenyala la debilitat de la demanda, seguida per l’augment dels costos d’explotació (62%) i la manca de personal qualificat (60%). Pel que fa a les perspectives del sector, Armengol va destacar que “són les més pessimistes dels últims cinc anys” i que apunten a la “continuïtat de la desacceleració de l’activitat hotelera al llarg dels pròxims mesos”.
D’altra banda, pel que fa a la indústria, Armengol va explicar que el sector “ha frenat el ritme de recuperació” i ha presentat “els resultats menys favorables dels últims tres anys”. Així, la pèrdua d’impuls de la indústria s’ha materialitzat en l’evolució de la producció, que per primera vegada des del 2014 ha disminuït. Quant a les perspectives, els empresaris es mostren “poc entusiastes” i preveuen “un deteriorament més intens de la situació industrial al llarg del segon semestre”.
Finalment, el comerç és el sector amb els resultats més negatius i manté el baix nivell d’activitat dels darrers anys. Així, Armengol va posar de manifest les preocupacions del sector per la manca d’impuls del consum, el baix poder adquisitiu dels visitants i, especialment, pel canvi d’hàbits dels consumidors –vendes en línia i recerca d’ofertes i descomptes tot l’any–, factors que “continuen limitant la capacitat de recuperació de l’activitat del sector”.
Per tot plegat, les valoracions dels comerciants sobre la marxa dels negocis “mantenen el to pessimista” i les expectatives de cara al segon semestre “no mostren signes apreciables de millora”, de manera que es preveu que l’activitat comercial segueixi presentant “uns registres d’activitat molt discrets”.

Una zona franca “no clàssica” i sobre l’aeroport que “estigui clar abans de l’estiu”

Més enllà de l’Informe de conjuntura,  el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Miquel Armengol, va exposar les línies de treball de l’entitat de cara a l’any vinent per mirar de promoure i facilitar l’activitat econòmica. En aquest sentit, Armengol va destacar que, conjuntament amb el ministeri de Presidència, Economia i Empresa, es continuarà treballant en la possibilitat de crear una zona franca i en la determinació del mo-del que més s’adapti a les necessitats del país. En aquesta línia, el president de la CCIS, que va recordar que l’entitat fa tres anys que treballa en el projecte de la zona franca, va deixar clar que es busca “alguna cosa diferencial respecte al que puguin oferir altres països”, ja que “no es vol una zona franca clàssica”. Tot i no disposar encara de molts detalls, Armengol, que va destacar la importància de la reexportació i que aquesta pugui ser també per a empreses no residents, va manifes-tar la intenció que l’art i tingui “un pes important”, ja que “hi ha diversos operadors interessats”.
La Cambra continua treballant en els informes per determinar la viabilitat de tirar endavant un aeroport a Grau Roig, una qüestió que Armengol voldria que “estigués ja tot clar abans de l’estiu”. Així, el president de la CCIS va recordar que ara s’estan treballant diverses opcions per determinar “la ubicació exacta” de la infraestructura i el seu impacte mediambiental, qüestions indispensables perquè l’EASA pugui emetre una valoració definitiva sobre la possibilitat tècnica real d’aquest projecte. Paral·lelament es treballa en els estudis de viabilitat econòmica.
D’altra banda, la Cambra, que  confia que el primer trimestre es pugui posar en marxa el Tribunal Arbitral, continuarà analitzant la viabilitat d’una connexió ferroviària, acompanyant els diferents sectors per veure les implicacions del futur acord d’associació amb la UE i fent diferents accions per ajudar el comerç.

cambra
adverteix
pèrdua
ritme
l'activitat
Empresarial

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

si, clar un aeroport ho arreglara tot. i si es deficitari ho pagara voste de la seva butxaca ? el comerç baixara a Andorra i a tot el Mon, es cosa de Internet i contra aixo no podem fer res. crec que les solucions son unes altres i complicades de posar en marxa.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte