Diari digital d'Andorra Bondia
El Centre de Salut Mental atén aquests joves, però segons aquesta mare els recursos són limitats.
El Centre de Salut Mental atén aquests joves, però segons aquesta mare els recursos són limitats.

“Vaga de fam” per demanar més recursos per als joves amb trastorns


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: BonDia

Des de fa una setmana que està en vaga de fam. “No és completa del tot”, matisa, pren cada dia una infusió, aigua amb una mica de proteïnes i des de fa un parell de dies mitja barreta energètica. De moment, no ha tingut seguiment mèdic. La seva és “una decisió personal”, una manera de reivindicar “que es dotin de tots els recursos tots els ministeris per ajudar els nens, adolescents i joves que tenen trastorns de conducta i addiccions”, emfatitza.

Aquesta mare porta dos anys i mig lluitant per la seva filla, amb ingressos i fugides voluntàries. Explica que el seu no és “un cas concret” i que no es tracta de “quatre casos puntuals”, sinó que n’hi ha molts i són “moltes famílies” que es troben en la mateixa situació. “N’hi ha molts més que desapareixen, que tenen moltes addiccions”, remarca. Per aquest motiu ha volgut donar visibilitat a aquesta problemàtica. En definitiva, hi ha moltes famílies que “estan patint” i per a les quals demana “un tracte respectuós” i que se “les deixi de jutjar quan demanen ajuda” perquè no és culpa seva. Al seu parer aquest “és un problema de país”.
Al trastorn i les addiccions, s’hi afegeixen el contacte d’aquests joves amb un entorn que descriu com “molt tòxic, molt podrit” contra el qual els pares no saben què fer. “Estem desbordades”, assegura. 
La seva experiència personal és la de molts pares. “He picat a la porta de tots els ministeris”. No dubta a remarcar que “a vegades m’han tractat molt bé”, però està cansada de sentir una i altra vegada aquestes paraules: “fins aquí podem arribar”, “no tenim més recursos”. Ho ha escoltat del departament de menors de la policia, d’Afers Socials, de Salut Mental, de Justícia i Interior. 
Actualment la seva filla torna a estar ingressada a Salut Mental però “no hi ha un pla de seguiment” posterior, lamenta. També és conscient que s’ha de portar a terme la construcció del CREI, però què passa fins que no sigui una realitat? Si li proposen de portar-la a un centre de fora del país, “ho faré”, perquè en el seu cas té recursos, afirma. Ara bé, creu que no es tracta d’això perquè no tothom s’ho pot permetre “i tots tenim els mateixos drets”. A més del cost econòmic, apunta que hi ha el social, ja que si els ingressen allà i es fuguen, per exemple, el centre no se’n responsabilitza i la família queda lluny, per la qual cosa la problemàtica s’agreuja encara més. És per això que demana més recursos per pal·liar la situació dels joves i de les seves famílies.

vaga de fam
demanar
recursos
joves
trastorns

Compartir via

Comentaris: 4

Comentaris

Molt bé. Tots hauriem de fer lo mateix
Hola, agraeixo de tot cort el que està fent aquesta mare, en el meu cas el problema de la seva filla es pot traslladar a adults politoxicòmans i a moltes persones que tenen diagnòstica enfermetats mentals que superen a UCA i a Salut mental i que tornen a maná a casa amb medicacions psiquiàtriques fortíssimes amb un gran risc de recaiguda en les adiccións, i amb un gran risc de fer barreges que poden provocar intoxicacións agudes, i que sota els efectes de tots aquests químics siguin un perill per ells mateixos O per la família qu'els envolta. Les famílies estem superades per què no podem ni sabem contenirlos i el desemparament que visquem no és comparable al de altres llocs hon hi han més medis. Moltes vegades ens veiem obligats a judicialitzar aquesta violència i la lectura de la justícia és sempre superficial parlen de violència intrafamiliar o famila conflictiva quan el conflicte neix de una mancança molt greu del nostre sistema de salud pública. évidemment qui tingui els medis d'enar amb clínica privada a ingressà allà el seu família no mourà un fil per ajuda a qui no pugui fer_ho. No obstant em consta que molt d'aquest malalt acaben al centre penitenciari que fa servei de residència psiquiàtrica, És una de fer viure situacions iguals a les famílies. Quanta gent hagués salvat la vida de haver-hi un centre de desintoxicació hon es pogués fer seguiment de tot a aquesta medicación. Centres hon poder reintegra aquestes persones amb tota seguretat en la nostra societat sense incapacitat les O arrestar les i tornar la dignitat als pacients i a les seves famílies.
yo pido a todas las familias en estas situaciones que contacte la asociación els films d'andorra tenemos nuestra página del Facebook gracias
cada vegada hi han mes casos al meu entorn, i com a pare de dos nenes, tota la meva simpatia per aquesta mare i confio en que es pugui millorar el servei al respecte

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte