Diari digital d'Andorra Bondia
Botigues al principal eix comercial del Principat.
Botigues al principal eix comercial del Principat.

Augment “substancial” dels preus del lloguer dels locals comercials


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Facundo Santana

L’escalada de preus també s’està registrant en els lloguers dels locals comercials. Un increment que es va iniciar en els darrers anys i que el president del Col·legi d’agents i gestors immobiliaris d’Andorra (AGIA), Jordi Galobardas, qualifica de “substancial”. Aquesta evolució s’ha produït principalment als locals ubicats al centre del país, és a dir, a les parròquies d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, i es constata no només en els que estan ubicats a primera línia. Així, Galobardas remarca que el fet que locals que es troben als principals eixos comercials es lloguin a preus més cars fa un efecte de “taca d’oli” cap a les segones línies.

Amb tot, el president de l’AGIA va assegurar que a hores d’ara “estem lluny d’una bombolla”, ja que ens trobem a “la primera fase del cicle”. Davant d’això d’estaca que “seria desitjable” que no hi hagués un increment desbocat dels preus, sinó que l’evolució es produís amb moderació. Però la realitat és que la crescuda dels lloguers dels locals es produeix malgrat que el comerç encara no ha aixecat cap després d’anys de crisi. I la combinació de totes dues coses està provocant el tancament de negocis. Ho alerten els botiguers: l’apujada dels lloguers està fent que diversos empresaris s’hagin vist obligats a abaixar la persiana. Aquest és el cas d’una comerciant de l’avinguda Meritxell que va haver de tancar una botiga després que el propietari del local li demanés el triple del preu que estava pagant quan va arribar la fi del contracte. Això va suposar acomiadar el personal i reduir el volum de negoci, ja que ara té dos establiments en locals de propietat. Feia 60 anys que el comerç es trobava en aquell lloc. La comerciant remarca que ja fa sis o set anys que es demanaven “veritables bestieses” a primera línia comercial (parla de 21.000 euros). Ara, amb l’establiment de certes franquícies als eixos comercials –que estan disposades a pagar qualsevol preu– s’ha produït un efecte a l’alça a la resta de lloguers. És per això que diu veure el futur “molt negre” i mostra d’això és la desaparició de les botigues personalitzades i la substitució d’aquestes per grans franquícies o restaurants. 
De fet, entre els comerciants es té la convicció que les franquí-cies són les úniques que poden assumir aquests lloguers. Expliquen que alguns comerciants que havien obert franquícies les han hagut de tancar perquè les vendes no els cobrien les despeses, però finalment ha estat la casa mare qui gestiona directament la botiga. “Les franquícies són un cercle viciós”, ja que no es pot competir amb preus ni amb la capacitat econòmica que tenen, lamenta una comerciant.
També a les zones comercials menys cèntriques els botiguers denuncien que no poden assumir el preu del lloguer. Una comerciant de Príncep Benlloch explica que quatre establiments propers han hagut de tancar perquè no podien aguantar les despeses. “Ara, jo sols faig per pagar el lloguer i les factures; m’estic plantejant el que han fet els altres”, lamenta. Assenyala que per locals petits s’està pagant entre 1.200 i 1.500 euros, un cost “inaguantable”. Per això exposa la necessitat de regular els lloguers i rebaixar els impostos, ja que la zona no es troba en primera línia comercial. Una altra botiguera de Príncep Benlloch assenyala que ha traslladat l’establiment des d’Escaldes-Engordany fins a aquesta zona de la capital perquè el preu del local que pagava era massa elevat. Parla de “preus abusius” i de “gent que s’ha venut l’enteniment” i conclou que amb aquests costos no es pot arribar a cobrir totes les despeses i treure’s un sou. A la zona de Riberaygua i Travesseres també hi ha botigues que s’han vist obligades a tancar perquè el preu del lloguer era massa elevat, expliquen empresaris coneixedors del cas. 
L’increment del preu dels locals comercials ha arribat fins al Raonador del Ciutadà, encara que de forma puntual. L’any passat va rebre una queixa d’un botiguer al qual se li acabava el contracte i la renovació que se li demanava era molt cara.

augment
preus
lloguer
locals comercials
Comentaris: 1

Comentaris

Ens estem disparant al peu... L'avaricia d'alguns esta arruinant el país... En comptes d'ajundar-nos els uns als altres, només fem que ficar-nos pals a les rodes...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic