Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Climent Miró

Climent Miró

Historiador

 

 

Pseudohistòria de tot arreu
Els historiadors Cristian Palomo i Vicent Baydal han coordinat el llibre Pseudohistòria contra Catalunya (Eumo Editorial), que desmunta les mentides que des de fa una colla d’anys surten bàsicament de l’Institut Nova Història de Catalunya (INH). Palomo i Baydal han comptat en aquesta missió amb la col·laboració d’altres investigadors: Xevi Camprubí, Stefano Maria Cingolani, Guillem Fornés, César Sánchez, Lluís Ferran Toledano i Alberto Velasco.

Des de l’INH, entitat liderada per Jordi Bilbeny, es dediquen a falsejar molts aspectes de la història amb teories que pretenen dotar de catalanitat certs episodis i personatges a través d’afirmacions sense cap mena de contingut i tretes de qualsevol context i recerca seriosa i sistematitzada. Per resumir una mica el que diuen, es basen en la premissa que des de Castella, diguem-ne Espanya, en cert moment es va amagar amb mala fe la suposada catalanitat d’aquests episodis i personatges. Bilbeny i la seva colla de col·laboradors ha comptat i compta encara avui amb el suport d’una sèrie de patums i d’entitats culturals de cert renom. No fa gaires anys Òmnium Cultural encara presentava conferències seves a diferents poblacions de Catalunya. Fins i tot, compten amb cert seguiment entre una bona colla de professors de secundària. Aquesta darrera afirmació me la va fer un professor d’Història de la Universitat de Barcelona que estava molt preocupat per la magnitud d’aquesta bogeria. Compte.

Des de l’INH, sovint agafen algun aspecte que pugui generar cert dubte o senzillament tiren pel dret i afirmen que Leonardo da Vinci, Miguel de Cervantes, Hernán Cortés o Rodrigo Díaz de Vivar eren catalans, com també ho eren l’autor anònim del Lazarillo de Tormes i el de la Celestina, Fernando de Rojas. Anem fins.

No en tenen prou d’atacar amb contundència les boles de l’INH que també arraconen les que han sortit de certa historiografia espanyola, que molts hem patit els primers anys d’escola, i que avui encara compta amb cert suport d’una universitat on certs professors les deien de l’alçada d’un campanar amb uns arguments patètics. Aquestes faules historiogràfiques també mereixerien un llibre sencer que tractés les que surten des de l’Aragó, quan descontextualitzen la relació de Catalunya i aquell territori amb el monarca que també era comte de Barcelona. I així podríem fer amb molts països. Cap se’n salva. Fins i tot en el cas d’Andorra caldria també una mica de cura en certes afirmacions pretesament històriques.

La història sorgeix, o hauria de sorgir, d’una investigació metodològica i sistemàtica, i com no, també una bona contextualització. Llibres com Pseudohistòria són necessaris per desemmascarar males intencions, vinguin d’un lloc o d’un altre. Fins i tot de casa nostra.

 

Comentaris: 2

Comentaris

Ai, Climent, que se't nota el gremialisme. Et recordo que la teoria del Colom català és de l'historiador peruà Luis de Ulloa Cisneros, director de la biblioteca nacional del Perú. Es molt fàcil titllar de nacionalista un historiador català com en Bilbeny sense tenir en compte que ell és el darrer d'una llarga llista d'investigadors. L'acadèmia esta pixant fora de test, com ja va fer amb Darwin i amb tants altres cientifics que van trencar el paradigma oficial. Una pena que sempre vagin a la persona i mai als arguments. Cunates vegades l'INH ha demanat fer un debat amb acadèmics?Sempre és l'acadèmia la que s'amaga. I ara fan llibres 'en manada' contra les persones. Una manera d'actuar pròpia de la màfia a sou de l'estat espanyol.

Aquest article, no parla de Colom, ni el llibre entra en afirmar o desmentir el seu origen. Sembla que els partidaris consiranoics del messies Bilbeny us heu après tant bé el discurs que heu de repetir, com uns secta, que ni us importa llegir.

La ridícula comparació entre Darwin i Bilbeny són una mostra d'ignorància supina o fanatisme idòlatra. Una persona que va viatjar per tot el món abans de formular cap teoria i que va passar pels canals científics oficials, com ha de ser, i per això va ser acceptada finalment (malgrat els debats), no es pot comparar amb un il.luminat que es guanya la vida venen teories estrafolàries a mida del consumidor.

Dir que l'acadèmica s'amaga, que si el debat...no es pot debatre de medicina amb antivacunes ni de física amb terraplanistes, ni de història amb qui s'ha passat 20 anys negant la validesa de milions de documents d'arxius de mig Europa i insultant milers d'historiadors honrats de totes les èpoques. En tot cas, el debat científic és amb publicacions. Allà pot trobar les referències. Una cosa que mai ha fet, ni farà, l'INH, perquè s'ho inventen tot.

El que és una pena és que tant els pseudohistòrics de l'INH com l'espanyolisme ignorin la part del llibre que denuncia l'altra mala praxis. El que només fa que confirmar el que diu Cingolani sobre el xovinisme o Sànchez sobre la retroalimentació d'ambdues tendències.

Llegeixi el llibre i després parli.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic