Diari digital d'Andorra Bondia
El SIAD s’ubicarà als onze Centres d’Atenció Primària del país.
El SIAD s’ubicarà als onze Centres d’Atenció Primària del país.

Ajudes socials per a les dones en dificultats després d’un avortament


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: BonDia

El Govern ho va tornar a refermar ahir. “L’avortament no està finançat per la cartera de serveis de la sanitat pública”. Així ho va declarar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. Ara bé, si aquesta persona té dificultats socioeconòmiques i no pot fer front a les seves necessitats bàsiques a causa de l’avortament o de qualsevol altra causa, hi ha una cartera de serveis i de recursos per part del ministeri d’Afers Socials que es posaran a la seva disposició. “La intenció és no deixar caure ningú”, va emfatitzar.
En el mateix sentit es va manifestar el ministre portaveu, Eric Jover, afegint que les polítiques d’acompanyament de les persones que tenen dificultats socioeconòmiques al país “estan desenvolupades i són clares” pel que fa a les condicions i els reglaments per poder-les sol·licitar, com s’atorguen i què emparen.
 “És el marc legal que tenim actualment”, va remarcar. Segons Jover, el catàleg d’ajudes és “força ampli” i si hi ha alguna persona que es troba en dificultats econòmiques associades al fet que ha hagut de fer front a una sèrie de despeses sobrevingudes pot acollir-se a aquests ajuts. El que no es mirarà, va assegurar, “és què ha generat la despesa sobrevinguda”.

Aquestes declaracions, les van fer en el marc de la presentació del Servei integral d’atenció a la dona (SIAD) que es posarà en marxa dilluns 2 de març. De fet, aquest servei es va anunciar el mes de novembre passat, però Salut ha acabat ara de definir-lo. La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, va recordar que els seus objectius són assegurar l’accés a la informació sobre salut sexual i reproductiva, inclosa la planificació familiar, garantint un servei accessible, assequible i acceptable per a totes les persones usuàries. A més, també busca promoure les decisions responsables i voluntàries sobre mètodes lliurement escollits de planificació de la família.

El servei s’ubicarà finalment en els onze Centres d’Atenció Primària (CAP) de manera rotativa per cobrir d’aquesta manera tot el territori. Pel que fa als professionals que hi intervindran, se n’encarregaran nou llevadores especialitzades en salut sexual i reproductiva. Si escau es derivarà el cas a altres professionals de referència. En concret, hi haurà implicats dos treballadors socials, un jurista, un ginecòleg i un psicòleg o psiquiatre.

vuit del matí a dos quarts de nou del vespre amb cita prèvia. També es podrà fer per telèfon a través del número específic 191 que estarà disponible en aquest mateix horari o per correu electrònic a siad@saas.ad. Aquesta atenció telefònica se centralitzarà al CAP de Santa Coloma, al matí; i al de la Massana, a la tarda.

Pel que fa als requeriments d’informació relacionats amb la interrupció de l’embaràs, el programa es divideix en dues fases. Una destinada a informació prèvia a la interrupció voluntària de l’embaràs que està oberta a tota la població que desitgi informar-se’n. En aquests casos, el servei té definit un protocol d’actuació que s’inicia amb la demanda de l’usuari. Després es realitza una entrevista d’acollida on es facilita informació relacionada amb la demanda i que pot acabar amb una derivació del cas, si s’escau.

El SIAD també preveu l’atenció en una fase posterior a la interrupció d’un embaràs, ja sigui voluntari o involuntari, obert a les persones interessades, especialment la dona que ha viscut aquesta experiència i el seu entorn familiar, si escau. En aquest cas, el servei preveu un protocol que també comença a demanda de l’usuari i continua amb una entrevista d’acollida que evoluciona amb una avaluació i la creació d’un pla d’atenció individual que preveu l’activació dels recursos necessaris.

En el cas que la dona vulgui avortar, el que farà el servei és donar “informació fidedigna, contrastada i científica, personalitzada i de qualitat”, va subratllar Mas, però no se la derivarà a un centre en particular, “no s’acompanya a la persona en aquest sentit va matisar, sinó perquè pugui prendre les seves decisions. En la mateixa línia, s’hi va referir Martínez Benazet: es donarà informació a les dones sobre els centres als quals es poden adreçar, però en qualsevol cas el ginecòleg en farà cap derivació. També va afegir que el ministeri de Salut “no ha fet cap contacte específic amb aquests centres”.

Per la seva banda, Jover va puntualitzar que el que s’ha volgut promoure amb aquest servei és “un acompanyament el més ferm possible, proper i transversal de les dones en aquest procés” que estigui dintre de l’estructura institucional i en el marc de la Constitució.

ajudes
socials
dones
avortament

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Quan és la persona que desitja avortar qui despenja el telèfon per contactar amb un centre on es practiquin avortaments, la consciència de la Mitra ja queda tranquil.la i immaculada. Hi ha major hipocresia? Mentre esperem un referèndum, que no pot tardar, sobre el dret humà de poder avortar, com a mínim, dintre des tres supòsits bàsics, benvingut sigui el SIAD.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte