Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Greg Coonen

Greg Coonen

Periodista i novel·lista

 

 

Taps de vidre, taps deshonestos




Quan el resident holandès Rick Langelaan, malauradament mort dimecres passat d’un atac al cor, va oferir participacions en un “sistema únic de tap de vidre per a ampolles de vi”, el 2015, es va fer evident que recaptar setze milions d’euros d’inversors d’Andorra seria bufar i fer ampolles. Com que els milions han desaparegut i han passat molts anys sense que s’hagi produït un sol tap de vidre, ara els inversors ho  consideren un frau. Tot molt semblant a l’esquema Ponzi emprat per Madoff l’any 2008.

El frau financer existeix a tot arreu i no té res de remarcable per si mateix. El que resulta veritablement perjudicial per a la reputació d’Andorra com a plaça on fer negocis, és la manera com cert banc del país va respondre una vegada detectat l’esquema Ponzi i un dels accionistes va embargar les accions de l’empresa a  Luxemburg. 

Atents, que encara falta el millor, perquè en aquest cas la realitat supera la ficció trobada a la majoria de thrillers financers. El que va passar posteriorment desafia tota lògica: com pot ser que aquest banc hagi aprovat un préstec de 3,8 milions d’euros a Rick Langelaan, sabent que les accions utilitzades com a garantia havien estat embargades a Luxemburg, després de la denúncia d’un inversor desconfiat? Un préstec de 3,8 milions d’euros que, per cert, gairebé dobla els beneficis que aquest mateix banc va declarar com a beneficis el 2019.

Igual d’inquietant és l’alentida manera com l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) ha reaccionat fins avui davant la impressionant manca de diligència del banc en qüestió a l’hora de concedir el préstec de 3,8 milions. Encara més greu, tot aquest cas està replet de conflictes d’interessos que es perceben massa vegades en aquest país. 

Tornant a l’assumpte dels taps de vidre, per afegir un toc d’espècies internacionals, certa entitat andorrana, que va ser la responsable de la creació de totes les empreses a Malta per Rick Langelaan, ho va fer per mitjà dels seus socis d’una companyia intervinguda per l’Autoritat Financera de Malta (MFA) acusada de blanqueig de capitals i delictes financers després de l’assassinat d’un periodista maltès i la dimissió del primer ministre del país.

És urgent que l’AFA i els jutges actuïn de manera coordinada i que hi hagi una resolució molt més ràpida del que s’està fent.Tot això, abans que els inversors internacionals perdin la fe en el nostre sistema.  Valora i aquest afer del tap de vidre són dos dels exemples de casos que han vist patir massa els seus inversors. Ja és hora que la justícia prengui cartes en l’assumpte per arribar a una solució. Sobretot ara que l’escàndol ha agafat una dimensió internacional i no hi ha cap tap –encara molt menys de vidre– que eviti que aquest projecte pugui tenir repercussions nefastes per a la imatge del país, no només a Malta i Luxemburg, sinó també a la resta de països del nostre entorn.

L’altre ensenyament que podem treure d’aquest trist afer,  són els problemes que travessen alguns dels bancs del país per generar beneficis i els riscos exagerats que prenen. Després del cas d’Ordino Studios, aquest n’és un altre que demostra que per al petit emprenedor és dificilíssim aconseguir un préstec de 100.000 euros per donar una empenta al seu negoci i la majoria de vegades necessita un avalador, però si venen venedors de fum amb esquemes faraònics, tenen possibilitats de rebre préstecs de 3 o 4 milions. És una situació que s’ha repetit massa vegades, i això és el que realment ha de canviar, perquè molts d’aquests grans projectes encara no generen diners. En el millor dels casos ho fan anys més tars, i en el pitjor, resulten ser un frau i els inversors acaben pagant els plats trencats a causa de la nul·la diligència dels anomenats “assessors financers” implicats.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

És imprescindible intentar entendre com aquest muntatge financer s'ha pogut dur a terme sense que totes les alertes del banc en qüestió saltessin. Una pena que la justícia andorrana no protegís els inversors ni la reputació de tots els empresaris del país (nacionals i estrangers) que treballen de forma seriosa i transparent. Per què deixar que tots estiguem afectats per aquests mètodes?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte