Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, en un moment del discurs dirigit a la ciutadania.
El cap de Govern, Xavier Espot, en un moment del discurs dirigit a la ciutadania.

El Govern decreta el cessament de totes les activitats no-essencials


Escrit per: 
M.S. / M.S.C. /Foto: SFGA

El Govern decretarà, a partir de demà i durant un període inicial de vuit dies, el “cessament de totes les activitats laborals que siguin considerades de risc i que, per tant, puguin suposar un ús excessiu dels recursos sanitaris”, així com també “les activitats que per la seva naturalesa puguin contribuir excessivament a un increment dels contagis de Covid-19. 

Així ho va avançar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, en un discurs adreçat a la ciutadania en què va assegurar que es tracta de “mesures greus, fins i tot dràstiques, que tindran un impacte molt notable sobre les nostres vides i una dimensió econòmica i social que en aquests moments no som capaços d’avaluar”.

Espot, que va incidir que l’emergència que suposa la Covid-19 amb el “consegüent risc per a vides humanes” és el que porta l’executiu a “prendre aquesta decisió”, va remarcar que la mesura no afectarà “els comerços d’alimentació, les farmàcies i les benzineres” així com altres serveis “bàsics per a la comunitat”, però sí sectors d’activitat molt amplis i amb molts treballadors com pot ser la construcció i les activitats relacionades, bona part de les activitats industrials i artesanals i fins i tot algunes professions liberals. A més, el líder de l’executiu va avançar que tant l’Administració general com els comuns reduiran “a mínims” la seva activitat.

El cap de Govern va justificar l’adopció d’aquestes noves mesures en dos factors principals. Per una banda, per una qüestió de salut pública tenint en compte que els casos de coronavirus diagnosticats “han passat en 24 hores de 5 a 14”, xifra que “representa un increment diari del 200%. I, de l’altra, perquè les mesures que es van acordar divendres passat i que incidien sobretot en el cessament d’aquelles activitats de cara al públic, “s’han traduït en una davallada de l’activitat que creiem insuficient per contenir la pandèmia.

Espot, que va apel·lar a aprofitar l’experiència viscuda a altres països i va destacar que al Principat s’ha “procurat avançar-se als esdeveniments” adoptant “mesures de prevenció anticipant-nos als nostres veïns, va destacar que l’objectiu de les mesures no és altre que el de permetre que “el nostre sistema sanitari estigui a punt, tant com sigui possible, per atendre les persones que ara i les pròximes setmanes seran contagiades pel coronavirus”. 

Així mateix, el cap de Govern va apel·lar també al principi de la corresponsabilitat i a la implicació de tots els ciutadans per tal de superar de la millor manera possible aquest moment. En aquest sentit, Espot, que va assegurar que en el cas d’Andorra la decisió d’adoptar aquestes mesures “és especialment dolorosa”, va recordar que el país “no té el múscul financer de països més grans”, i que a diferència dels veïns, “no té accés als mecanismes de liquiditat i estabilitat del Banc Central Europeu o del Fons Monetari Internacional”. Així, va continuar, mentre la resta de països ha de fer front únicament a l’emergència sanitària, a Andorra s’ha d’atendre també “les seves conseqüències econòmiques i socials”.

D’altra banda, en la compareixença posterior, el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, va ampliar una mica les mesures anunciades per Espot, i sobretot va detallar una mica més la llei òmnibus que s’està elaborant i que “entrarà a tràmit per la via d’extrema urgència les pròximes hores”. Així, Jover va avançar que el text inclourà una modificació del marc pressupostari i del pressupost per aquest 2020 amb la finalitat d’“ampliar la capacitat d’endeutament de l’Estat” així com de “poder destinar més despesa a sanitat i ajuts socials”.

També hi haurà les ja anunciades modificacions de la Llei de la CASS, amb un paquet de mesures per als autònoms i un reconeixement específic per al personal sanitari, i del Codi de relacions laboral, a la vegada que s’està parlant amb Andorran Banking perquè pugui establir-se un període de carència per a aquells empresaris que tinguin contractats préstecs i hipoteques, i amb els propietaris de locals llogats per a activitats empresarials. Jover va avançar també que s’està treballant en un projecte de llei per regular l’estat d’alarma i d’emergència, i va dir que es revisarien les licitacions pendents i aquelles inversions previstes no prioritàries per “reduir despesa de l’Estat”.

Trobada amb els agents econòmics i socials
Bona part d’aquestes mesures es van comunicar als agents econòmics i socials en una reunió on a part del cap de Govern hi van ser presents també el titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.

Precisament, en el transcurs de la trobada, des de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis es va posar damunt la taula un paquet de mesures que consideren necessàries per minimitzar l’impacte econòmic de la crisi del coronavirus. Entre aquestes en destaca la demanda de flexibilitzar els pagaments de lloguers i hipoteques dels locals comercials. La Cambra veu “necessàries i indispensables” les mesures adoptades per fer front a la crisi i per “prevaldre la salut pública de la ciutadania”, tot i que va posar de manifest que estan causant, malauradament, “un impacte significatiu en l’activitat comercial, econòmica i social”, motiu pel qual consideren vital “garantir –en la mesura del possible– la continuïtat de molts negocis, si aquest context s’allarga en el temps”.
Entre les propostes plantejades hi ha també l’atorgament de subvencions per al pagament del 100% de la part empresarial de la cotització a la CASS dels seus treballadors, per a les empreses afectades, que els titulars de comerços i treballadors que exerceixin una activitat per compte propi puguin demanar una subvenció del 100% de la seva cotització a la CASS i estudiar la possibilitat de rebre ajudes econòmiques del Govern per a garantir el pagament del 100% dels salaris, sempre que es pugui demostrar que el compte d’explotació no disposa de liquiditat per a fer front a les nòmines. A nivell fiscal, proposen estudiar la viabilitat de moratòries i d’ajornaments del pagament d’impostos, a sis mesos i sense interès, per a les empreses i treballadors per compte propi afectats, a més d’estudiar l’ajornament de l’IGI de les empreses afectades.

D’altra banda, segons van explicar en un comunicat conjunt, els sindicats presents en la trobada van posar damunt la taula la possibilitat que “es valori el tancament total dels establiments i el control de les fronteres per tal d’evitar al màxim la infecció, ja que hi continuen havent molts treballadors en actiu”.
Així mateix, els representants sindicals van mostrar la preocupació per la situació de col·lectius com treballadors per hores, a comissió, autònoms i altres per tal que “tinguin garantides ajudes en cas de necessitat”. Quant als canvis en el Codi de relacions laborals, i tot i compartir la premissa de l’executiu de “protegir el treballador”, els sindicats mantenen que tot i parlar de corresponsabilitat a tres bandes (Govern, empresa i treballador) cal mirar els percentatges d’aportació de cada una, ja que “els treballadors són els més fràgils”. En aquest sentit, els sindicats no estan d’acord i volen que es revisi el fet de treure dies de vacances o hores per recuperar als treballadors quan hagin d’estar a casa. 

Trobada amb els grups
El cap de Govern va informar també, en junta de presidents, als grups parlamentaris de les propostes que s’inclourien en la llei òmnibus de mesures urgents per respondre a l’impacte de la Covid-19, i es va acordar mantenir una reunió diària entre el cap de Govern, Sindicatura i els presidents dels grups.

Precisament, des del grup socialdemòcrata Pere López va agrair l’establiment d’“un mecanisme d’interlocució diari” i va demanar a l’executiu que prioritzi les mesures sanitàries per damunt de les econòmiques. En aquest sentit, López va demanar més accions i més determinació per part del Govern per tal que la demanda sanitària de #quedatacasa sigui més efectiva. I és que pels socialdemòcrates “hi ha massa persones mobilitzant-se i massa persones compartint espais i llocs de treball”. Per això el president del grup parlamentari va demanar a l’executiu que revisi el decret que determina els sectors d’activitats empresarials que poden romandre oberts, particularment pel que fa al sector de la construcció i altres sectors que requereixin acumulació de persones i/o comportin riscos per a la salut o d’accidents.

La formació considera que les conseqüències de la crisi no poden imputar-se només a empresaris i treballadors, i insisteixen que “com en tota causa de força major, l’Estat, el Govern tenen un paper determinant i per tant s’hauran d’assumir de forma molt important des dels poders públics costos que generi la crisi per ajudar empresaris i famílies que ho necessitin, per evitar la destrucció de llocs de treball i les dificultats econòmiques i socials sobrevingudes.

L’USdA assegura que el Govern ha de decidir “si defensa l’economia o la sanitat”

“Hi ha dues formes d’afrontar el problema, com Macron o Boris Johnson, que afirmen que aquí no passa res, o com Espanya i Itàlia, tancant-ho tot i enviant la gent a casa. El Govern ha de prendre una decisió i saber si defensa l’economia o la sanitat.” Així de contundent es va mostrar el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, després de la reunió que el cap de Govern, Xavier Espot, conjuntament amb els titulars de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i de Salut, Joan Martínez Benazet, va mantenir amb els agents econòmics i socials

“De moment sembla més que es posiciona com Macron i Johnson que com la resta” va des- tacar el dirigent sindical, que va lamentar que ahir a les vuit del matí “hi havia furgonetes amb set o vuit persones dins per anar a treballar a l’obra”. Així mateix, Ubach va remarcar que “també hi ha empreses amb un gran volum de treballadors dins d’un despatx” i es va demanar “de què serveix tenir confinada la gent a casa si es fa això”, tot advertint el Govern que “no pot dir que li ve de nou, perquè ja estava avisat”. 

Després que el titular de Salut hagi confirmat l’existència de 14 casos de coronavirus, Ubach considera que “la situació és suficientment greu com per intentar no col·lapsar la sanitat” del país, i defensa que “és el moment d’enviar la gent a casa i que amb exempcions fiscals i els diners de la CASS es puguin cobrir els salaris”. 

Així mateix, el secretari general de l’USdA, que es va demanar també “què passarà si la crisi s’allarga dos mesos”, manté que l’“actitud del Govern és irresponsable”. En aquest sentit, Ubach va assegurar que l’USdA “estarà al costat del Govern sempre que protegeixi la vida de les persones, però no si es mira pel benefici de les empreses”, i va insistir que “si el posicionament és defensar l’economia en detriment de la sanitat, es trobarà l’USdA de cul”.

El dirigent sindical considera també “inadmissible que hi hagi empreses que demanin als empleats que facin vacances”, i remarca que “han de seguir cobrant i anar cap a casa”. I si es dona el cas que “hi ha empresaris en dificultats caldrà que el Govern emprengui mesures”. I és que per Ubach, “ara la prioritat és la contenció de la Covid-19 i després ja parlarem de qui paga”.

Govern. decreta
cessament
totes
activitats
no-essencials

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

En el cas de que per raons sanitàries calgui finalment tancar tota activitat, el Govern ha d'assumir la responsabilitat com en tota causa de força major per ajudar a les empreses i a les famílies Sino, no ens en sortirem

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte