Diari digital d'Andorra Bondia
Molts dels temporers treballen als dominis esquiables.
Molts dels temporers treballen als dominis esquiables.

Sense hores extres, ni festes, ni primes


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Van treballar fins dimarts passat, eren els encarregats de locals de restauració d’unes pistes. Alguns feia més de deu anys que treballaven per la mateixa empresa fent la temporada. I fins a l’últim moment van estar al peu del canó recollint i protegint els seus productes, fins i tot amb presses i amb la pressió dels amos per acabar abans que la policia els obligués a tancar del tot. Quan ja ho tenien tot enllestit, els directius els van reunir i els van comunicar que rescindien els seus contractes i que els pagarien la nòmina del mes, fins al 31 de març, sense abonar-los ni la major part de les hores extra (n’havien acumulat una quantitat molt elevada) ni les festes recuperables. 

Però la cosa no acaba aquí: la prima que havia signat a principis de temporada “en un paper a part del contracte”, com havia fet les altres dues temporades que hi havia treballat, tampoc no els la van voler pagar. Així ho explica una de les treballadores temporeres implicades. Davant la indignació d’aquests treballadors, el representant de l’empresa els va dir que “res era il·legal”. A hores d’ara, aquesta treballadora ja dona la prima per perduda, però ella i els seus companys estan “molt desil·lusionats”, i més perquè fins ara els propietaris “sempre van ser superamables amb mi”. En canvi ara, lamenta, han estat incapaços de donar la cara. I ella, és clar, comptava amb uns diners “que no em pagaran”. En el seu cas, a més, no li volen rescindir el contracte de lloguer, i com que igualment l’ha de pagar es quedarà al pis que té llogat fins al 15 d’abril i després marxarà cap a Espanya perquè n’és resident.

També sense quitança
Una altra situació ens ha arribat des del Pas de la Casa, la d’una altra treballadora temporera que ha acomiadat la temporada amb un “regust amarg” perquè han liquidat sense quitança un grupet de treballadors d’un establiment de restauració de pistes. Una liquidació, a més, que es correspon a quinze dies del mes de març més les vacances proporcionals. Al seu parer, el que ha cobrat ni tan sols es correspon a això, però ara mateix, com que les gestories del Pas estan tancades, tampoc no ho poden preguntar. I “cada peso compta”, assegura, ara que s’ha de preparar el retorn. Pel que ha sentit d’altres temporers, la manera i les condicions dels acomiadaments ha estat “a criteri de cada empresari”. 
També un altre ha volgut donar el seu testimoni: “Sense quitança i fins i tot ens van voler treure dels pisos”, diu. Aquest treballador es va armar de valor i va haver d’anar a parlar amb el responsable per exposar-li “que no tenia on anar, i menys amb la quarantena”. I és que en el seu cas fins al moment no havia pagat directament un lloguer “i ara ho he començat a fer perquè jo sempre el tenia inclòs en el que cobrava”, conclou. I és clar, els casos no s’acaben aquí. Un altre temporer que treballava en una cadena hotelera amb diversos establiments hotelers al país diu que “a sobre li van fer signar un paper com que renunciava”. 

“L’únic que volen és tornar a casa”, diu la presidenta de l’associació de xilens 
“L’únic que volen és agafar la maleta i tornar a casa”, diu la presidenta de l’associació de xilens a Andorra, Marianela Harrison. Es refereix al més d’un centenar de treballadors temporers xilens que han estat fins ara treballant als camps de neu. “Perquè ja fa dies que la gent vol tornar ja”, insisteix. Aquí ja no poden treballar i a alguns els estan demanant que deixin l’habitació on vivien. I encara que no els ho demanin  “tampoc la poden pagar perquè estem parlant d’un mes sense sou”. Segons explica, “cada dia que es queden és un dia de despesa, un dia perdut”.
“La gran majoria tenen el problema de tornar”, assegura Harrison, perquè la temporada s’ha acabat de manera anticipada i han hagut d’avançar les dates de vol “i amb això no comptaven”, perquè  tenien el retorn a partir del 15 d’abril. Des del consulat els insistien molt que havien de tornar abans del 31 de març, però la situació s’ha precipitat i el govern xilè ha informat que el 21 de març tanca el seu espai aeri. 
La dificultat per a molts dels treballadors és que per poder tornar han de pagar una despesa addicional pel canvi de data. El que està fent l’ambaixada xilena a Espanya és precisament “negociar amb les companyies aèries perquè no es cobri gaire pel canvi de data”. Un canvi que pot arribar a costar fins a 300 euros de més, mentre que es vol aconseguir que la gent pugui pagar un bitllet de tornada que no superi els 400 euros. Un problema afegit, fa notar la presidenta de l’associació de xilens, és la dificultat de contactar amb les companyies “perquè està tot col·lapsat”. 

hores extres
festes
ni primes

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Son todos unos hambrientos de dinero los jefes,prometen,prometen y prometen y no cumplen nada ,solo quieren que uno cumpla solamente para el interes de ellos y cuando tienen su bolsillo lleno ,ya nos dan una patada en el culo y aun te dicen que si quieres ,que lo denuncies....asi va la puta ley de mierda aki en Andorra,que solamente beneficia los empresarios!! Enfin,pena me da
Jorge Lamento lo que has vivido aqui. De lo que entieno no eres Andorrano. Aqui en Andorra, es la ley de la selva! Y aun mas, mucho mas, si no eres andorrano. Supongo que es tu primero experiencia aqui? Jo tambien soy imigrante, pero para mi la vida es mejor que en mi pais de origen. Si ya no me gusta el pais, no me quejo, no intento de cambiar el pais de otras como hacen muchos moros. Aconsejo que si no te gusta, vete de aqui. No intentas cambiar lo que no es tuyo. Saludos amigo.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte