Diari digital d'Andorra Bondia
Mossèn Ramon de Canillo, en una imatge d'arxiu: observa el confinament a AINA, i només es desplaça al vespre per fer pregària a Meritxell i tancar el santuari.
Mossèn Ramon de Canillo, en una imatge d'arxiu: observa el confinament a AINA, i només es desplaça al vespre per fer pregària a Meritxell i tancar el santuari.

Mossèn Ramon: "El coronavirus passarà, però hem de posar-hi tot de la nostra part perquè passi"


Escrit per: 
A. L.

Diu que se sent un privilegiat. I ho és, perquè li ha tocat observar el confinament des d'AINA. Llegeix, escriu, cultiva l'hort, passeja el gos i al vespre baixa fins a Meritxell per fer-hi pregària. Tot sol. L'objectiu, diu, ha de ser combatre el virus de la por. Com? Cultivant la pau interior, vivint al minut i complint les recomanacions de les autoritats. Mossèn Ramon no es perd una compareixença de Benazet: "Ens en podem refiar. Sé del que parlo perquè és el meu metge des de fa moltísims anys!"

Com està, mossèn Ramon?

Estupendament. Soc un privilegiat. El Comú ha segellat AINA, amb bon criteri, i ho tinc tot AINA per mi sol. Tinc l’hort, llegeixo molt, cada nit poso una pel·lícula, un clàssic –he mirat Viridiana, Judas, Una sola fe, Un mundo mejor…- i escric.

Què escriu?

Articles. Un l’he enviat a la revista de l’associació de santuaris que publiquen a Montserrat, es diu Vade retro, coronavirus, i un altre que encara no té títol però que parla d’un altre virus tan perillós com la Covid-19, i al qual crec que no donem la importància que té.

Quin?

El de la por. Si ajuntem tots dos virus, malament.

Vostè no en té, de por?

Tinc 80 anys, i amb aquesta edat has viscut de tot. En tot cas, m’encomano a la Mare de Déu de Meritxell. El que tinc és molta pau interior, el que havia de fet ja ho he fet. I que arribi el que hagi d’arribar. Això sí, amb tot el respecte, perquè s’han de complir estrictament les recomanacions de les autoritats.

Està confinat, també.

Naturalment. La gente em truca, perquè no deixo de ser una persona en edat de risc. Però faig bondat.

Quin és el seu horari?

Em desperto a dos quarts de vuit, però no em llevo perquè en aquesta hora estic especialment inspirat. Ahir vaig llegir-li a un periodista que la gent no sap el que és la Setmana Santa, em va picar i ara prepararé unes catequesis per explicar als més joves què celebrem a la Setmana Santa. Després, exercici, com sempre, i cap a AINA. Escric, llegeixo, per dinar escalfo al microones el que m’han deixat la gent d’AINA. Passejo el gos, torno a llegir i cap a les 8 del vespre me’n vaig a Meritxell.

Així que el santuari està obert.

L'obrim cap a les 9 del matí, església i claustre. Hi passa algú, ho sé pel llibre, els fidels hi deixen missatges demanant que s’acabi aquesta situació. O Encenen algun ciri. Com que estic sol i hi ha tanta sonoritat, quan canto sembla que ho faci prou bé, encara. I mira que arribo a cantar malament.

No estaria millor tancat?

El Papa i els bisbes han dit que les esglésies han d’estar obertes. Això sí, visites individuals, no en grups.

S’hi troba algú, a la nit?

Ahir, una parella que festejava. No sé si es van espantar més ells o jo. A dos quarts de 10 tanc i me'n torno a AINA, faig un mos, contesto els correus i sessió de cine.

Què els diria, als que es queden a casa amb la lògica inquietud perquè no sabem ni com ni quan acabarà això?

Que la pau interior ningú ni res no te la pot treure. Per Sant Josep llegia el passatge en què rep la visita de l’àngel i li diu: “Josep, no tinguis por”. Doncs això mateix ens ho hem d’aplicar a nosaltres: sobretot, no tinguem por. I intenta agafar-t’ho llegint, meditant, escrivint… Truca els pares, els avis, els fills, els germans… Parlar amb els que més estimes pot ajudar-nos molt. Fa dies, abans del coronavirus, llegia un article del meu amic Joan Carles Sasplugas sobre l’acceleració de la vida que portem. Tot això ens pot servir, en fi, per desaccelerar.

Això de la pau interior, és un do o s’ha de cultivar?

S’ha de cultivar. Buscant pensaments positius. Saber esprémer el present, el moment que vius. Valorar el minut. Ara mateix quan m’has trucat, que estava passejant el gos, m’havia encantat escoltant el murmuri del Valira d’Orient. Ahir em vaig estar una bona estona mirant la posta de sol, per la banda del Cubil. Però sol, sempre sol.

Vostè perquè està a AINA. Però, i els que estem tancats en un pis?

Per això he començat dient que em considero un privilegiat

Quan tot això passi, qué és el primer que farà?

Abraçades. I donar la mà. Però un minut. O més. Per transmetre-li a l’altre la meva pau.

I on anirà? Quina serà la seva primera excursió?

No ho crec, que tingui temps, perquè hauré de preparar la Pasqua Jove i les colònies. Porta molta feina i no és hora de sortir.

Però creu que hi haurà Pasqua?

Vaig al dia. De fet, al minut, que és el que hem de viure intensament.

Colònies d’AINA, sí que n’hi haurà, oi?

Els monitors escriuen, veig que hi treballen. Els tamarros volen anar aquest any a acampar a Mereig. Ho demanarem.

Té grups de WhatssApp?

No, no. Correu electrònic, sí. I cada nit dedico una bona estona a contestar-los. Dijous vaig enviar una vintena de cartes als Josep i Josefines que conec, amb una foto del sant que tenim a Sant Serni.

Renyi als que surten a la muntanya a esquiar, d’excursió, a practicar esport com si res. A veure si a vostè li fan cas.

S’han de seguir les recomanacions que fan el cap de Govern i els ministres Jover i Benazet. Són mesures molt assenyades i tots hem de tenir sentit comú. La cosa va de debò.

No és gaire contundent, mossèn.

No sóc de renyar. Prefereixo ser positiu. Si em ve un i és que m’avorreixo, mai li diré "doncs jo també", sinó "encara que": "Encara que tu t’avorreixis, o surtis, jo prefereixo llegir, quedar-me a casa".

Segueix les compareixences dels ministres, doncs?

Mentre sopo aprofito per posar-me al dia.

Benazet s’ha destapat com un gran comunicador.

Ja ho sabia, perquè és el meu metge! Ens en podem refiar. Ho sent, no ja només com a professional, sinó com a persona.  Pensa que porto 54 anys, aquí. Tots aquests els he tingut, jo.

Li he de demanar, mossèn: serveix d’alguna cosa, resar?

Molt. Jesús va dir una cosa molt bonica: "No he vingut pels sans, he vingut pels que estan malalts". Això diu l’Evangeli. Sapiguem demanar-li, en cas de necessitat. Això sí, hem de demanar amb fe. Ell ens ajudarà, però nosaltres hi hem de posar de la nostra part. Complint les ordres i recomanacions del Govern. Resar per resar no serveix de res. Quan li demano a la Mare de Déu que el país se’n surti d’aquesta, i del problema econòmic que vindrà després –que m’amoïna especialment-, el que jo he de fer és ajudar des del lloc on estic.

L’Angelus torna a tocar a les esglésies. A Sant Serni i a Meritxell, també?

Ho vam rumiar per Sant Serni, però vam dir-nos que potser la gent no ho entendria, que potser es pensaven que tocàvem a foc. Així que toquen només les hores. I a Meritxell faig plegària i dic missa la vespre, amb tots els ciutadans d’Andorra al meu cor. Abans tocàvem l’Ave a les hores, però els veïns es queixaven i ho vam deixar estar. Però la veritat és que la pregària és molt més important.

Mossèn, això, passarà?

I tant. Hem de tenir aquesta confiança, però hem de posar-hi tot de la nostra part perquè passi. A Sant Serni tenim les imatges Sant Roc i Sant Sebastià, patrons contra les pestes, plenes de ciris. També ens ajudaran en aquesta ocasió

 

Andorra
coronavirus
mossèn Ramon
Covid-19
Ramon Rossell
AINA
benazet

Compartir via

Comentaris: 6

Comentaris

Molt bé Ramon!!! Nosaltres també fem el mateix: convivencia comuniraria,lectura pregària gimnastica telediari. I no sortir de casa. Qui pugues estar a AINA!!! UNA ABRAÇADA. CARME VENDRELL.
Ple de seny!
Sempre te les savies paraules per encoratjant Quin honor tindre el nostre MOSSÈN RAMON !!!!
Mm. Ramon, gràcies per les teves paraules i les teves pregàries.
Mosen Ramon sempre es un raig de llum i força la vostra paraula amassada en l'obrador de la paraula de Deu i d'una vida arrelada en aquesta nostra estimada terra!! Endavant amb un coratge ferm acaronat per la tendresa de la mare de Meritxell.
Preguem tots pel nostre petit pais. Per les seves persones, en especial pels difunts i els seus familiars en aquesta crisi. I no ens oblidem del personal sanitari que cada dia exposen la seva salut per cuidar de nosaltres. Preguem perque qui mes responsabilitats te en el nostre pais, encertin en totes les mesures i decisions que prenguin. També perque els qui més tenen siguin generosos amb la majoria del poble. Que la càrrega económica no l' hagin de suportar els mes febles.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte