Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre Benazet, en la compareixença virtual d'aquest matí: haurà de continuar en aïllament domiciliari a causa del positiu de la seva companya, infermera del SAAS.
El ministre Benazet, en la compareixença virtual d'aquest matí: haurà de continuar en aïllament domiciliari a causa del positiu de la seva companya, infermera del SAAS.
Corva epidemiològica des del prier cas, que es va declarar el 2 de març, fins a l'actualització d'aquest matí, quan se'n registraven 261 d'actius per a un total de 267.
Corva epidemiològica des del prier cas, que es va declarar el 2 de març, fins a l'actualització d'aquest matí, quan se'n registraven 261 d'actius per a un total de 267.

Benazet: "Ens trobem en un minipic, però ens veiem forts per afrontar-lo"


Escrit per: 
A. L. / Foto: SFGA

Fidel al seu estil, el ministre Benazet no ha edulcorat en la compareixença d'aquest migdia la situació sanitària: segons l'últim recompte, la xifra d'actius s'eleva avui a 261, 43 més que ahir i 78 més que dimecres. Una progressió que desmenteix l'aparent aplanament de la corva epidemiològica que s'havia registrat a mitjans de setmana i que Benazet ha agafat per les banyes: "Ens trobem en un punt de pressió, probablement en un minipic: perdrem més persones i encara passarem moments molt durs."

Amb uns quants matissos, és clar. El primer de tots, que "ens veiem forts per afrontar-ho". Un optimisme que avala segons ell el fet que no s'ha registrat un col·lapse del sistema sanitari com el que s'està produint a Espanya, i que l'ocupació del servei d'urgències éstà en un terç del que és habitual en aqustes dates.Hi ha en aquest sentit marge, ve a dir el ministre. Però el que més li preocupa, diu, és la UCI: de moment ja hi ha ingressats onze pacients, deu dels quals intubats i amb ventilació mecànica, i el més alarmant de tot probablement en sigui el perfil: cinc dels casos tenen entre 50 i 60 anys, però també n'hi ha un més de 40 i una altra de 24. Els altres quatre es mouen entre els 69 i els 86 anys. Tots es troben en situació estable excepte un, molt fràgil, segons el minstre, perquè tenia antecedents d'una malaltia que requeria cirurgia important: Benazet en va qualificar la situació com a "especialment greu". Unes dades que permeten Benazet especular amb la possibilitat que ens enfrontem a un tipus de coronavirus "particularment agressiu" que ataca també pacients joves. Cal recordar en aquest punt que a la UCI de l'hospital hi ha en total una vintena de llits amb ventilació mecànica, i que s'està a l'espera que n'arribin noves unitats encomanades a Israel, Rússia i la Xina.

L'actualització sanitària d'aquest matí es completa amb les següents dades: dels 261 casos actius, 47 es troben hospitalitzats (vuit més que ahir), i 71 són sanitaris (també vuit més que ahir). Al Cedre es mantenen els tretze positius d'ahir, però dos dels avis es troben ja en la fase final de la malaltia, a l'espera de la segona PCR negativa. El capítol de bones notícies l'encapçala sens dubte l'arribada per fi ahir d'una partida important d'hidroxicloroquina que segons el ministre es podrà admnistrar per tant aquesta setmana a tots els malalts i també als casos lleus. L'objectiu és proporcionar-lo en una fase posterior als contactes dels positius confirmats, i es compta en aquets sentit amb l'aval de l'Agència Espanyola del Medicament que se serviran més partides d'aquesta medecina.

Benazet també ha avançat que aquesta mateixa nit entrarà en funcionament una plataforma web de control epidemiològic i de símptomes a coronavirus.govern.ad, que permetrà l'autoavaluació dels ciutadans que tinguin sospites sobre el seu estat de salut. Així mateix, rebrà recomanacions sanitàries i si els símptomes es confirmen o s'agreugen s'activaran els serveis mèdics. Servirà, diu el ministre, com a canal directe de comunicació entre el ciutadà i el sistema sanitari i complementarà el telèfon d'informació 116, i generarà una base de dades per al control de la pandèmia. 

Com més tests, més positius

El ministre de Salut ha volgut també sortir al pas de dades alarmants com ara el rànquing mundial de casos per habitants i de difunts per habitants: Adorra ocupa la quarta posició en tots dos casos, però Benazet ho ha matissat amb dos apunts: primer, la naturalesa essencialment turística de la nostra economia, que molt probablement va fer que el coronavirus comencés a circular entre nosaltres al febrer, molt abans que se'n comencessin a registrar els primers casos a Europa. Però sobretot, pel que fa al nombre de casos, en l'altíssim nombre de test d'antigen -el que determina el positiu- que s'ha practicat al nostre país: 7.036 per milió d'habitants, molt per sobre dels 5.845 que s'han practicat a Alemanya i dels 6.846 de Corea del Sud, dos dels països on aquesta mesura s'ha aplicat de forma massiva com a estratègia de lluita contra la propagació del coronavirus: "Com més test d'antigen fas, més avall arribes a la base d'infectats i més casos positius surten". En aquets sentit, la capacitat de fer aquests tipus de test s'ha doblat els útims dies i ja s'enfila per sobre del centenar diari, s'ampliarà probablement els pròxims dies i amb tota seguretat quan arribin -sembla que a principis d'abril- els reactius per a la màquina PCR de l'hospital i la partida pendent de tests ràpids. D'altra banda, i pel que fa a la mortalitat, ha recordat que fins ara les tres víctimes mortals per la Covid-19 han siguut tres apcients per sobre dels 85 anys.

Benazet també ha volgut matissar l'auguri que la situació d'emergència sanitària s'allargaria probablement entre un mes i mig i dos mesos, una perspectiva que podria haver animat empresaris i hotelers a demanar al Govern mesures més dràstiques encara, com ara expedients de regulació temporal de l'ocupació i retallades de salari. Segons el ministre, és "molt difícil" vaticinar quan s'haurà controlat l'epidèmia, dependrà a més en bona part de la situació als països veïns, i l'escenari més probable és una obertura "gradual" de l'aixeta, sector per sector i segons l'evolució de l'emergència. Hi podria ajudar un projecte de recerca d'anticossos que Salut està avaluant i que es podria acabar aplicant a tota la població per determinar quina part n'ha resultat infectada i quina no. El projecte està actualment en estudi i podria convertir-se segons ell en una eina de gestió de la pandèmia, per ajudar a decidir si es relaxen les mesures extraordinàries. Tot això, però, una vegada hàgim passat el pic i quan ens trobem en la fase de descens. Molt probablement, a Benazet no se li tornarà a escapar un pronòstic temporal sobre la pandèmia.  

Per acabar, el ministre ha confirmat en directe que la seva companya, infermera del SAAS que treballa a més en l'ala de contagiats per coronavirus, ha donat positiu i que per tant haurà d'allargar quinze dies més el confinament que com a contacte que era d'un altre csa anterior acabava precisament avui. La situació ha canviat radicalment, perquè seguint el protocol establert, com a familiar d'un positiu es considera que el mateix Benazet és un altre cas positiu i que abans o després acabarà desenvolupant la malaltia. La intenció del ministre és continuar al capdavant de la crisi i mantenir la compareixença diària, però en cas que no sigui possible el substituirà la secretària d'Estat, Elena Mas.

En un altre ordre de coses, el telèfon on es poden efectuar donacions per contribuir a l'emergència sanitària, el 828, havia rebut aquest matí 7.100 missatges de text, amb una recaptació total de 14.200 euros.

 

Andorra
coronavirus
Covid-19
benazet
Pic
minipic

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Ell diu: "Com més test d'antigen fas, més avall arribes a la base d'infecats i més casos positius surten" . - Jo penso: ¨Perdona?! Cuan casi la totalitat de les proves et surten positives i molta gent es queda a l´espera per ser evaluat, es que no estas fent una bona feina preventiva. A Corea donen positiu menys de 3% dels testos, ells miren d´anar seguint de ben aprop el virus i a l´hora, no deixar la seva activitat laboral i economica.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte