Diari digital d'Andorra Bondia
Un edifici d’habitatges destinats a la venda.
Un edifici d’habitatges destinats a la venda.

L’AGIA tem la repetició d’una crisi immobiliària si la situació s’allarga


Escrit per: 
M.S.C.

L’impacte que tindrà l’aturada de l’activitat econòmica per la pandèmia de coronavirus en el sector immobiliari dependrà de la durada que aquesta tingui, segons indica el Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA). En aquest sentit, el seu president, Jordi Galobardas, exposa que si la crisi sanitària té una durada curta pot suposar un “parèntesi” per a aquest sector. En aquest cas, el que podria succeir és que les decisions de compra s’acabessin ajornant. Si el confinament i l’aturada de les activitats no essencials s’allarga, però, Galobardas adverteix que ens trobaríem amb “un altre problema”, que podria portar a la “repetició d’una crisi immobiliària” com la viscuda fa uns anys i de la qual ara es començava a sortir.

El president de l’AGIA adverteix que aquest segon escenari tindria riscos importants. D’aquesta manera recorda que les promocions d’habitatges es cobren una part sobre plànol i l’altra part posteriorment. Així assenyala del perill que suposaria que aquest segon pagament no arribés. 
Galobardas també va parlar de l’impacte que pot tenir la reducció dels preus dels lloguers per a empreses establerta pel Govern. Indica que, també en aquest cas, les conseqüències de la mesura aniran en funció de la durada d’aquesta. “El problema és si la situació dura massa”, apunta el president de l’AGIA, que adverteix que aplicar un descompte en els preus dels lloguers dels negocis durant tres o quatre mesos suposarà “moltes dificultats”.

D’aquesta manera apunta que, per molt que es vulgui regular, “totes les casuístiques no es poden contemplar i hi pot haver moltes situacions injustes i problemàtiques”. És davant d’aquest fet que l’AGIA comparteix la demanda de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) d’aplicar “com a mínim” ajornaments de les quotes hipotecàries. De fet, considera que aquests ajornaments no només s’haurien d’adoptar en els locals comercials, sinó també per als particulars, ja que hi ha petits inversors que comptaven amb els ingressos del lloguer per pagar el préstec i ara es troben amb “una situació injusta”. Així, Galobardas afirma que “seria benvingut que la banca participés en corresponsabilitat i també ajornés les hipoteques a particulars i agents econòmics”. Cal recordar que el Govern va fixar un descompte del 100% del preu del lloguer per a les empreses que hagin tancat, del 80% per a les que fan guàrdies i del 50% per a les que resten obertes.

AGIA
sector immobiliari
Habitatge
coronavirus
Covid-19

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Si la vostra activitat economica no s hagues basat en fer creixer la bombolla especulant i aprofitant-vos de la gent no us passaria. Us ho heu guanyat com ningu, es el.que te ofegar la gent com ho heu fet, al minima crisi xau pescau, i aquesta ve grossa ;)

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte