Diari digital d'Andorra Bondia
Estudis científics coincideixen que l’aïllament és una situació que afecta la salut mental de la gent.
Estudis científics coincideixen que l’aïllament és una situació que afecta la salut mental de la gent.

El confinament: més perjudicial per a la salut si es viu en un pis petit


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Facundo Santana

A l’inici de la crisi sanitària, van ser diversos els famosos que van difondre a través de les xarxes socials missatges en què demanaven a la ciutadania quedar-se a casa. Ho feien esportistes, com Lionel Messi, que apel·lava a la responsabilitat. També actors, com Arnold Schwarzenegger. El primer la va acompanyar d’un vídeo en què mostrava com era el seu teletreball, en un ampli i equipat gimnàs. El segon va presentar la sala, la cuina i els passadissos de la seva bonica llar, on viu amb... un poni, un ruc i un gosset. Les imatges de personatges populars van indignar part de la població. I és que, com es pot veure, no tothom passa el confinament en les mateixes condicions. Les conseqüències en la salut, per tant, no seran les mateixes, diuen els experts.

La psiquiatra i cap del servei de Salut Mental del SAAS, Gemma Garcia Parés, explica que estudis científics observacionals realitzats a la Xina i també als Estats Units coincideixen que l’aïllament o el confinament és una situació que afecta la salut mental de la gent. I és de sentit comú, afegeix la doctora, que l’impacte no és el mateix si les persones confinades viuen en una casa àmplia, on hi ha suficients espais perquè els seus habitants puguin fer la seva vida, que en una llar molt petita. Així, apunta, per exemple, que és inevitable que en un pis de pocs metres quadrats sorgeixin tensions entre les persones que hi viuen. 

La pregunta és com en sortirem d’això tots plegats. Garcia assenyala que falten dades científiques però que, en tot cas, en poblacions que han viscut en aïllament s’han registrat fins i tot símptomes d’estrès posttraumàtic i ansietat que dura més enllà de l’aïllament. Amb tot, la psiquiatra destaca que passar-se tot el dia a casa no té les mateixes conseqüències per al conjunt de la població. Així, hi ha persones (solen ser les més introvertides i amb menys necessitat de contacte social) que saben estar soles i poden aguantar millor aquesta situació. En canvi, n’hi ha que necessiten més el contacte social i que, per tant, pateixen més. Però el subgrup que considera més afectat és la gent gran, que pot arribar a patir durant la crisi una epidèmia de solitud. També estan amb desavantatge les persones que no tenen suficients habilitats tecnològiques. En els joves, mantenir-se connectats amb els amics és fàcil, però això en la gent gran costa més, afirma. És per aquest motiu que recomana mantenir el contacte amb aquestes persones a través de trucades perquè vegin que tenen una xarxa. En una situació menys favorable també es troben les persones amb pocs recursos. Davant d’això, Garcia exposa que una bona iniciativa seria estendre la capacitat de connexió al conjunt de la població.

Per prevenir problemes en la salut, la psiquiatra recomana tenir una organització del temps i mantenir unes rutines. Afirma que hi ha persones que alteren el ritme del son i això influeix en les emocions i la salut mental, amb conseqüències com ara ansietat o depressió. També la gent amb malalties cròniques abandona la cura personal i altera el tractament. I sobretot és important bellugar-se per garantir una bona circulació, diu. Per això aconsella recórrer als vídeos que es poden trobar per internet. Tot i així recorda: el contacte directe és molt important per als humans. Serà qüestió de no oblidar-ho un cop sortim del confinament.

coronavirus
Covid-19
Habitatge
pis
Salut
salut mental

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Esta tancat en un pis sense q toqui el sol ni una per terrasa al centre d’Andorra i nomes veus el veí d’enfront cada dia aplaudir a les vuit de la tarde comença a ser caòtic per mi i pels meus fills ,tenim ells ulls irritats de tele i tablet ,ademes sense sapiguer cuan tot aquesta pandèmia acabarà ,..quina solucio teniu ? que ens aconsellen de fer ? per no acabar tots “LELOS”
Jo no tinc solucions però t,"entenc molt bé .Los Messis ,Patakis i demés no són representatius de res .Es molt fàcil fer cançons i aconsellar quedar-se a casa quan es té una casa gran ,amb terrassa ,fins i tot jardí però quand noves el cas resulta agobiant
De veritat pensen,els que es creuen que son periodistes,que publicar la llista de morts diaris,li donará mes tirada? Penseu que la gent,el que esta fent,es no mirar cadenes tremendistes,ni diaris del mateix genero.Ahuriem de ser mes positius e inteligents.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte