Diari digital d'Andorra Bondia
Les viseres que es van entregar a la Creu Roja Andorrana.
Les viseres que es van entregar a la Creu Roja Andorrana.

La comunitat de 'makers' atura la producció perquè el Govern "no s'ha pronunciat" sobre la iniciativa


Escrit per: 
Redacció/Foto: Comunitat de Makers d'Andorra

Després de la roda de premsa del dia d’avui, i de les declaracions del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, envers la iniciativa i la feina realitzada, “ens veiem obligats a anunciar-vos que aturem tota la producció”. Així, comença el comunicat de la comunitat de makers d’Andorra, publicat en el seu conte d’instagram.

Segons expressen, des del minut zero tot això ha nascut amb l’esperit d’ajudar, de contribuir al Principat a mitigar la greu pandèmia que estem patint a nivell mundial. Els makers expliquen que cap d’ells es coneixien inicialment, la qual cosa no ha estat un obstacle perquè en menys de deu dies hagin estat capaços de generar una cadena que aportés valor al Principat, “o almenys això pensàvem”. Sempre de forma altruista i sense cap finalitat ni esperit comercial.

L’equip està composat d’enginyers, científics, makers, geeks i tecnòlegs en general del Principat que estan en contacte amb altres grups similars d’arreu de la península.

Relacionat amb les últimes declaracions, i a la falta de posicionament concret vers la iniciativa, alguns mitjans han interpretat que des del Govern no s’està autoritzant ni aprovant la nostra iniciativa, i que es considera que no és d’utilitat. Altres consideren que el que s’ha afirmat és que ara ja no són necessàries perquè ja s’ha pogut suplir la carència d’EPIs o perquè ells han aconseguit els materials necessaris.

A més, afirmen que s’han intentat per activa i per passiva alinear-se amb el Govern, els ministeris relacionats i qualsevol organisme involucrat. Diu que han tingut diverses converses, però en cap cas han rebut cap definició o determinació, i per respecte al país i a la ciutadania han intentat seguir endavant amb aquesta iniciativa, sempre vetllant per no trencar cap protocol, normativa o llei.

Les EPIs entregades a empreses privades, ONGs i altres centres han estat sol•licitades pels seus responsables o portaveus. En el cas del SAAS, han esperat fins a tenir l’autorització interna perquè els treballadors del SAAS les poguessin utilitzar.

També manifesten que no pretenen contradir al Govern, però recorden que la seva iniciativa s’està duent a terme arreu del món. En concret, els països veïns tenen iniciatives molt similars arreu del seu territori, que utilitzen els mateixos models que han estat produint, i en cap cas s’ha qüestionat la utilitat de les EPIs proporcionades. Fins i tot departaments comunitaris encarregats de la Salut han aprovat l’ús d’aquestes EPIs dins de les instal•lacions oficials, establint un canal de comunicació directe entre makers, professionals i responsables de la salut.

D’altra banda, la majoria dels destinataris de les EPIs els han fet un retorn positiu, tant per les viseres com per l’obre-portes, i cada dia reben més sol•licituds per fer arribar sistemes de protecció que complementin les màscares reglamentàries. En aquest sentit, han tingut la predisposició d’estudiar i realitzar nous dissenys que poguessin ser d’utilitat.

Des del principi, assenyalen que s’han autoorganitzat en paral•lel a que alguna institució o organització oficial els ajudés o els poguessin integrar dins les seves definicions. En cap cas han tingut cap suport més que dels propis membres de l’equip i de les diferents empreses privades que han volgut col•laborar perquè aquesta iniciativa fos viable i sostenible; a excepció dels Serveis de Circulació d’arreu del Principat.

Per acabar, han volgut fer palès el que han aconseguit produir en poc més de cinc dies. 350 EPIs (sense comptar proves ni prototips i 240 obreportes (sense comptar proves ni prototips. Per a fer-los han fet servir 12 quilos de PLA d’1.75mm i 600 tapes d’acetat plàstic (comptant recanvis entregats)i s’hi ha dedicat més de 640 hores d’impressió i entre 150 i 200 hores personals.

Pel que fa a les entregues realitzades, detallen que 133 protectors facials i 30 obreportes s’han fet al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, 96 protectors facials i 119 obreportes als diferents serveis de circulació, 33 protectors facials i 15 obreportes a la Creu Roja Andorrana, 26 protectors facials i 21 obreportes a la Residència Enclar, i 15 protectors facials i 15 obreportes a Món Veterinari, 10 protectors facials a la Cooperativa Interurbana, 10 protectors facials i 20 obreportes a la Duana Andorrana, 9 protectors facials i 5 obreportes per la Residència Domus Salita, 5 protectors facials a la Residència Clara Rabassa, 5 protectors facials i 5 obreportes al servei de Policia, 3 protectors facials al Centre Mèdic Giocenter, 3 protectors facials al Laboratori Clínic Dr. Álvarez, a més d’altres entregues realitzades a particulars.

Els makers finalitzen expressant que "volem ajudar, sabem que podem, i hem demonstrat que és viable", però asseguren que fins que el Govern no aclareixi i detalli "si realment aquesta iniciativa és d’utilitat, s’autoritza i és recolzada".

makers
Govern

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Els makers aquests van intentar una acció de propaganda que no va funcionar. Que hi farem!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte