Diari digital d'Andorra Bondia
El secretari general de la Unió Sindical d'Andorra, Gabriel Ubach.
El secretari general de la Unió Sindical d'Andorra, Gabriel Ubach.

L'USdA demana al Govern una renda bàsica universal de 450 euros per persona


Escrit per: 
Redacció/Foto: BonDia

La Unió Sindical d'Andorra (USdA) demana al cap de Govern, Xavier Espot, que estableixi una renda bàsica universal d'uns 450 euros per persona per cobrir les necessitats bàsiques dels ciutadans durant el període de confinament a causa de la crisi sanitària de la Covid-19. 

Donada la situació del país i en vista que es pugui prolongar durant diversos mesos, potser no la crisis sanitària, i així o esperem -diuen-, però de ben segur que la greu crisi econòmica posterior sí que ho farà, tant a casa nostra com als països veïns, la intenció del sindicat és aportar solucions efectives. Per aquest motiu, l'USdA trasllada al Govern la necessitat imperiosa de decretar l’estat d’emergència nacional, congelant a les activitats econòmiques  els pagaments de salaris, cotitzacions, lloguers, hipoteques i altres despeses corrents, i de la mateixa manera congelant els lloguers, hipoteques i despeses no essencials de les persones físiques residents, assumint l’Estat el pagament d’una renda universal bàsica per tots els residents per cobrir les necessitats bàsiques vist que tots els ciutadans estem obligats a romandre confinats a casa. L'electricitat i el telèfon també hauria d'anar a càrrec de l’estat durant aquest període de confinament.

Aquesta renda bàsica universal per fer front al que seria estrictament per a la subsistència, retribuïda a tota persona física resident a Andorra amb el seu corresponent número de cens o número de registre tributari, l'Usda la xifra al voltant d’uns 450 euros per persona. Considerant que Andorra compta amb uns 80.000 habitants, aquesta renda bàsica universal suposaria una despesa al voltant d’uns 36 milions mensuals.

El sindicat manfiesta que a aquesta despesa se li haurien d'afegir possibles despeses inajornables que els ciutadans haguessin de fer efectives a l’estranger, com ara el pagament de quotes d’hipoteques, lloguers, estudis o altres en aquest període de confinament. En aquest cas, l’estat hauria  d'avançar aquests imports amb uns crèdits a interès zero, a retornar una vegada el ciutadà tornés a tenir ingressos suficients.

Aquesta renda bàsica universal evitaria una descapitalització de les empreses en no haver d’afrontar els pagaments sense disposar d’ingressos durant el que s’allargui aquesta crisis. Un cop finalitzat el període de confinament i comencés la represa econòmica, aquestes empreses es trobarien en la mateixa situació financera anterior a la crisis, podent d’aquesta manera afrontar un funcionament normal.

És important que les ajudes siguin directes i abonades a partir de les dades de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, vist que és l’organisme que pot disposar de totes aquestes dades. Unes ajudes que l'USdA considera que haurien de ser per a tots iguals, sense excepcions, per a empresaris, autònoms, treballadors, jubilats, i altres habitants que han de romandre confinats en llurs llars. Això és el que el sindicat entén com a corresponsabilitat. Perquè "no es tracta de desvestir un sant per vestir-ne un altre". Des de l'Usda creuen que la crisi del Covid-19 no es pot assumir ni des del teixit empresarial, ni des dels treballadors. Es tracta d’una crisi d’estat, i com a tal s’ha de resoldre.

Finalment, consideren que aplicant mesures sobre la marxa, l'únic que s'aconsegueix és endeutar les arques de l’estat i molts col·lectius es trobaran fora de joc quan comenci la recuperació econòmica, tant pel que fa als empresaris com als treballadors en general. Així, apel·len a la necessària sensibilitat social del cap de Govern, en uns moments tant durs per a la nostra societat, per defensar dels interessos dels segments més febles de la nostra societat.

USdA
demana
Govern
renda
universal de 450 euros
Comentaris: 2

Comentaris

doncs em semblava molt bé en els temps que estem i derivat a l'confinament tots junts ens podem recuperar tots es necessari que hi hagi ajudes perquè això va ser una desgràcia per a molta gent
Este artículo me hace reír. Primero que el gobierno no va ayudar con nada. Y segundo, con esa cifra sólo no se vive.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic