Diari digital d'Andorra Bondia
El biòleg Joel López.
El biòleg Joel López.

Joel López: Volem donar eines al Govern perquè pugui prendre les millors decisions per la població


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: BonDia

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ho explicava aquest matí: L’estratègia per al desconfinament a Andorra està prevista en dues fases. I la fase que ja està dissenyada és la primera, que consisteix a realitzar un screening de tota la població. Dit d’una altra manera, comprovar quin és el grau d’immunitat de la població, com ha anunciat també el ministre. Aquest és l’estudi que permetrà adoptar les millors mesures per decidir quins són els següents passos que s’han de donar. 

En el disseny d’aquesta primera fase hi ha participat el biòleg i informàtic Joel López, la clúster mànager d’ACTinn, Vanessa Arroyo, i el científic David Vilanova. Un equip coordinat per Marc Pons, director de la Fundació ActuaTech. 

El que ha fet aquest equip és concretament aportar informació al Govern perquè prengui les decisions que cregui oportunes. “Li hem donat una eina més per avaluar”. En aquest sentit, l’equip ha treballat en diferents opcions a nivell científic per recomanar quins grups poblacionals tenen menys risc. “A partir d’aquí, el que vingui són decisions polítiques -insisteix López-, nosaltres com a experts podem fer recomanacions”.

Per entendre la importància d’aquesta primera fase, López posa un exemple: si l’afectació del coronavirus que hem tingut a Andorra és d’un 50%. O sigui que un 50% de la població hagués passat el coronavirus el nostre sistema sanitari estaria totalment equipat per poder seguir treballant d’una forma progressiva i podria assumir l’altre 50% un cop assumit aquest primer. No seria el mateix si l’estudi ens indica que tenim un 10% de la població immunitzada contra el coronavirus. Voldria dir que l’abast sanitari que necessitaríem seria molt difícil d’assolir i llavors tindríem un col•lapse sanitari. D’aquí la gran importància de conèixer si estem immunitzats o no, de saber quanta gent ha passat el virus. 

El disseny de la primera fase preveu un doble screening; ara bé, això no vol dir que un cop realitzada la primera tanda d’screening puguem tenir instruments per executar la segona tanda d’una altra manera o fins i tot per poder dir que ni tan sols és necessària. Però “fins que no tinguem les dades inicials i comencem a analitzar tota la població no ens podem aventurar a veure què farem”, declara López. Tot això s’encamina a tenir eines suficientment fortes com per prendre decisions.

Segons l’expert, els països fan servir diferents models, i Andorra sempre es pot nodrir d’aquests models i adaptar-los a la idiosincràsia pròpia del país. 
L’estudi sobre el 100% de la població no s’ha fet en cap país del món. Tot i així, hi ha països on sí que s’ha fet una anàlisi massiva sobre població, com és el cas d’Alemanya, que ha realitzat batudes de fins a 100.000 persones; o Corea que va analitzar seccions per barris per poder tenir una mostra de cara a les mesures que havia d’aplicar en un futur. Això vol dir que tenir  dades és molt important perquè així es pot actuar “d’una manera més fina”, fa notar López.

Quant als temps per portar a terme aquesta fase, això és cosa del Govern i s’han de tenir en compte dificultats com ara el subministrament del material mèdic, a les qual el mateix ministre ha fet referència en diverses ocasions. I no convé oblidar el més important: quina és l’evolució de la pandèmia a Andorra i als països veïns.

Com que no sabem quant de temps persistirà el coronavirus, calia equipar-se de les estructures necessàries perquè sigui quina sigui la circumstància puguem reacciona de forma ràpida i eficient, reitera López. En relació a això, una altra eina que es podria desenvolupar en un futur, sempre en funció del resultat de l’estudi epidemiològic i a criteri del Govern, és una aplicació de mòbil per garantir la mobilitat de les persones de forma segura i amb la màxima privacitat. 

De moment, però, cal insistir en el confinament com a manera d’evitar el contagi. “A Andorra la majoria de la gent ho ha entès com a manera d’evitar a tota costa la propagació d’aquest virus”, reafirma López.

Plataforma web ciutadana
Quant a la plataforma digital per a la ciutadania per tal de reforçar el control de la COVID-19, López explica que la idea va sorgir per intentar no col·lapsar els serveis d’urgències. Hi ha treballat dues empreses conjuntament amb Andorra Telecom i coordinats des de l’Andorra Inovation Hub d’ActuaTech, també coordinats per Marc Pons. A més, es van requerir un conjunt de validacions tant per part del SAAS com del ministeri de Salut que van permetre crear aquesta plataforma.

López recorda que actualment no està treballant al 100% de la seva capacitat. Hi ha tot un sistema de teleassistència darrere que no s’està utilitzant i està parat en funció de la necessitat del país, però tenim les eines preparades. Ara veiem, com indica el ministre Martínez Benazet, que la corba s’està aplanant, el que fa pensar que de moment no seria necessari activar-lo.

La intenció va ser crear una plataforma web que ens aportés informació sobre la simptomatologia. Es tractava de donar al Govern una eina més i aportar tranquil•litat a la població per veure si la simptomatologia era compatible amb el coronavirus. Si és així, el que vam proposar és que la persona es pugui registrar a la plataforma per fer un control dels símptomes i que va associat amb metges que estan al darrere i experts en epidemiologia que poden anar controlant aquestes dades. Això també permet llançar alarmes en el cas que a una persona li empitjori la simptomatologia i gestionar el circuit de derivació. 

Joel López

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Això del 100% de la població està molt bé. Servirà per saber quin és el cens real autèntic.
Me gustaría que me enviasen o bondia
Me gustaría que me enviasen o bondia

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte