Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa d'aquest vespre.
El ministre portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa d'aquest vespre.

L’increment de la mobilitat acosta l’estat d’alarma


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: SFGA / J. A. Viladot

El confinament era fins ara una recomanació. Però el ministre portaveu, Eric Jover, ha deixat clar aquest vespre que cada cop està més a prop el moment que passi a ser una obligació mitjançant la declaració de l’estat d’alarma. El motiu? L’increment de la mobilitat que s’ha registrat els darrers dies i que ha insistit que “no és adequat amb les dades sanitàries”. Unes dades que ha volgut recordar només començar la roda de premsa: 439 casos de Covid-19, 407 dels quals actius, 16 morts i 50 persones ingressades a l’hospital. Així, malgrat que ha apuntat que el Govern considera que “un país petit, amb una societat cohesionada, segurament per via de les recomanacions ja serà suficient per arribar a l’objectiu de controlar la mobilitat”, també ha deixat clar que “si veiem que les recomanacions no són suficients, farem més passos”.

De fet, ha explicat que per ara, davant la major circulació de persones i cotxes als carrers que han detectat, s’ha demanat més presència policial “recordant les obligacions i recomanacions” perquè “és molt important, tot i l’allargament del confinament i les dificultats que això provoca, demanar la seva responsabilitat i que no facin activitats de risc, que no socialitzin i que disminueixin al màxim la mobilitat”. Però Jover ha estat molt contundent en l’avís que ha llançat: “estarem amatents de com respon la ciutadania, de com es desenvolupa el cap de setmana i no descartem fer un pas més la setmana vinent en funció de la resposta que donin els ciutadans”. No ho ha dit, però és fàcil entendre que aquest pas més seria, ara sí, fer ús de la llei que permet decretar l’estat d’alarma, ara ja aprovada i en vigor.

Una legislació que ha volgut deixar clar que s’ha desenvolupat perquè “ja tocava” i es volia tenir aquesta eina a disposició, “més enllà de la Covid-19”. Però ha recordat que el Govern utilitzarà en cada moment “l’eina més adequada per arribar a l’objectiu” fixat. I en aquest moment, “l’objectiu és aturar una malaltia que ja ha causat 16 víctimes al país, que ha causat una aturada gairebé completa de la nostra activitat econòmica i que està causant que moltes persones es posin malaltes”. Per això, ha remarcat, “no podem no agafar totes les decisions que siguin escaients per arribar a l’objectiu de controlar aquesta malaltia”.

Acomiadaments

El ministre portaveu ha detallat aquest vespre que ja hi ha 415 persones inscrites al registres habilitat per detectar possibles acomiadaments improcedents. D'aquestes, 110 (26%) eren persones amb contracte indefinit, mentre que la resta, tenien contractes temporals o de durada determinada. Després de les trucades fetes pel personal de l'administració central (s'ha contactat amb 231 persones) s'han dectat 28 comiats que s'haurien fet sense seguir els canals legals i per aquest motiu s'està assessorant als afectats perquè sàpiguen com procedir.

D'altra banda, també s'ha informat que els comptes habilitats per rebre donacions ja acumulen 1.309.000 euros, mentre que ja s'han enviat 19,759 SMS al número 828 que han permès recaptar més de 39.000 euros, uns diners que destinaran tant a la compra de material sanitari com per ajudar als col·lectius més vulnerables.

Pel que fa als crèdits tous, Jover ha informat que de les 81 sol·licituds que s'han resolt, fins avui s'han estimat, de manera parcial o total, 64 sol·licituds, mentre que 17 han estat desestimades. Igualment, ha informat que un cop estiguin tots atorgats, "i amb la voluntat de ser transparents", es preveu fer una memòria entrant al detall dels ajuts que s'han donat, a qui s'han donat i els criteris utilitzats i la informació es farà arribar al Tribunal de Comptes que analitzarà els elements i en faran un informe.

Andorra
Govern
coronavirus
estat
alarma
mobilitat
jover
Comentaris: 4

Comentaris

És una vergonya que amb les consignes donades les persones no respectin el confinament posant en risc més població, no estem de vacances, per vacances no es paralitza el país. Que mori gent gran no vol dir que més joves som immunes. Em sembla molt irrespectuós, irresponsable, que dies com el d'avui, hagi vist tota la gent que he vist sortir de casa desde el meu menjador. Comprar no és una excusa per sortir, per passejar les mascotes, no cal sortir tota la família, i un massa llarg etc... Si us plau poseu mesures dràstiques a veure si així alguns se'n adonent que el tema va amb tots, solidaritat i responsabilitat si us plau.
Tens rao. Mesures drastiques i que siguin amb cost, ja sense res d'avisar i anar a mitjes tintes com s'esta fent ara. I si cal, amb controls i les comprovacions per que no prenguin el pel...si no es aixi, uns anem al treball i fem confinament i altres pasant de tot i devant dels nostres nasos. Ma dura per aquesta gent que es una irresponsable i sol mira per ells mateixos, encara que «paguem justos per pecadors»
Mano dura y sanciones elevadas que duela pagar y se acabaría todo ni una hormiga por la calle pero solo advertiendo a los ciudadanos nada se ríen de todo el mundo hay que hacer como en España detenidose y multa
Trabajo en un turno, cuando llego a sustituir a mi compañer@ nos comentamos lo que vemos o hemos visto durante el turno...os podríais las manos en la cabeza! (i no sólo para indicar: dos dits de front) No se dan cuenta del esfuerzo que hacen nuestr@s sanitarios y tod@s los que estamos en esenciales. Lo millor, estat d'alarma i a pagar que es com la gent aprend i, verificar su suten a treballar o dobar un volt.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic