Diari digital d'Andorra Bondia
La doctora Carmen Doncel, amb la mascareta reglamentària, a la consulta.
La doctora Carmen Doncel, amb la mascareta reglamentària, a la consulta.

El confinament amb nens: cinc consells de la pediatra Carmen Doncel


Escrit per: 
A. L.

Quant d’exercici ha de fer un nen? Quina és l’alimentació més adequada per al règim de confinament? I l’estat d’ànim, com es gestiona? Es deprimeixen? Tenen atacs d’angoixa? Com els podem identificar, i sobretot, com els podem tractar? Com pot afectar la salut dels nostres fills, un confinament que ja va per la quarta setmana? En quins símptomes es manifesta? Si el lector té nens menors de, posem-hi, 12 anys, segur que ha tingut el temps i l’ocasió de plantejar-se aquestes i altres qüestions similars. Així que se les hem traslladat a la doctora Carme Doncel, pediatra de llarguíssima trajectòria.

Les pautes són senzilles i clares. I són aquestes:

1. Trenta minuts d'exercici diari

un nen que està en el seu pes en fa prou amb mitja horeta diària d’exercici, que s’hauran d’allargar quinze minuts més si pateix obesitat. Com que els pares no exerceixen habitualment de monitors de gimnàstica, el més recomanable és repetir amb el nen la classe escolar, sempre amb uns estiraments previs. Si el pis ho permet, i els veïns no rondinen, és aconsellable introduir-hi exercicis amb la pilota. Uns xuts, vaja, per descarregar adrenalina.

2. Alimentació variada; pastisseria industrial i sucs, prohibits

L’alimentació només té en l’opinió de la doctora un secret, que sigui variada. I dues consignes: cal desterrar la pastisseria industrial i també, atenció, els sucs que no siguin naturals. Òbviament, aquests consells dietètics són vàlids en qualsevol ocasió, però són més necessaris que mai amb el sedentarisme que imposa el confinament.

3. Música i contes contra l'angoixa

I resulta que sí, que també els nens poden reaccionar amb angoixa i estrès a aquesta situació. Poden estar especialment tristos o apàtics, adverteix la doctora, i tenir problemes per agafar el son. El millor antídot contra aquests episodis és fer-los treballar la imaginació. Com? Llegint, escrivint o explicant contes, per exemple. Als nens més introvertits els afectarà més. En aquests casos, “una bona teràpia pot ser la música acompanyada d’una dieta rica en aliments crus, especialment fruita i vegetals”.

4. Ordre, higiene, hàbits

Un altre aspecte decisiu és l’ordre, la neteja i, en fi, la disciplina. La doctora prescriu una horeta de deures al matí i una altra a la tarda, per no saturar el nen, però també han de tenir estones equivalents de joc lliure. Fins i tot perquè s’avorreixin i treballin la imaginació. En aquesta línia, mantenir els hàbits quotidians: horaris, higiene, àpats i descans. No cal matinar, però tampoc dormir fins que un cau del llit.

5. Diàleg, franquesa, empatia

I finalment, no se’ls ha de protegir com si estiguessin en una bombolla, els hem de parlar obertament del coronavirus, però adaptant el discurs al que ja saben. Amagar-los informació és contraproduent, adverteix. I sobretot, ens hem de posar al seu lloc. “Per molt amoïnats que estiguin els pares”, per les circumstàncies personals de cadascú, “per a ells és molt pitjor. El que ens ha d’amoïnar és que no hi hagi diàleg”.

Andorra
coronavirus
Covid-19
Carnen Doncel
pediatra
confinament

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Molt be Doctora
Em sembla fantàstic tenir unes pautes tan clares i senzilles de fer. Gràcies doctora.
Gracias doctora per aquestes pautes tan clares molyes gracias per ajudar-nos en aquesta situación

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte