Diari digital d'Andorra Bondia
Un establiment tancat d'Andorra la Vella.
Un establiment tancat d'Andorra la Vella.

Treballadors acomiadats es pregunten de què viuran al mes de maig


Escrit per: 
Redacció / Agències / Foto: Agències

Liliana  Gomes va quedar-se sense feina només començar la crisi sanitària. Treballava en una empresa de neteja de Sant Julià de Lòria i després de gairebé tres mesos demostrant la seva vàlua, tenia l'esperança que li renovessin el contracte. Però el coronavirus ho va canviar tot. L'activitat econòmica del país es va aturar de cop i tant a ella com desenes de persones més arreu del Principat es van quedar sense ingressos d'un dia per l'altre. Va acudir a Afers Socials i com que té un fill a càrrec li van donar una tarja de 100 euros perquè pogués anar al supermercat a comprar i més endavant ja veuran a quin tipus d'ajuda es pot acollir. Així ho explica una altra de les persones que es troba en una situació similar, Monica Kaya. En el seu cas, li van dir que s'havia d'esperar fins al 20 d'abril. 

Kaya, com Gomes, va fer una carta oberta al cap de Govern, Xavier Espot, en la qual exposava la seva situació. Així, el seu contracte de treball de durada determinada va acaba el passat 2 d'abril i ara no pot buscar feina. La seva quitança va ser d'un miler d'euros. De lloguer en paga 600, amb el que li resta ha de pagar l'electricitat, el paquet bàsic de telefonia i aliments. "Què faré al mes de maig?", es pregunta. I va encara més enllà: "Em donarà un ajut o moriré de gana?"

Un formulari "anònim"

Legalment, els seus acomiadaments són legals, perquè simplement les empreses van decidir no renova'ls-hi el contracte, però són un reflex de la crisi econòmica i social que s'ha creat a conseqüència del virus. Per intentar fer arribar les seves demandes a les autoritats, aquest  col·lectiu  ha creat un registre  paral·lel  al que va posar en marxa el Govern per detectar els acomiadaments improcedents vinculats a la Covid-19. Són persones que estan en una situació d'extrema precarietat: sense feina ni cap dret a indemnització ni atur, amb fills a càrrec i sense tot just estalvis.

Sota el títol Covid-19, precarietat sense recursos, l'agrupació que reuneix un centenar de persones pretén fer arribar a l'executiu "les injustícies laborals" que han patit. Segons Kaya, hi formen part no només treballadors assalariats, sinó també autònoms i petits empresaris. El secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, ja en va fer esment d'aquesta plataforma el passat 8 d'abril.

Per tal de poder recollir aquestes injustícies laborals fruit de la Covid-19, els fundadors de la plataforma han creat un formulari "anònim i respectant la llei de protecció de dades d'Andorra". El qüestionari demana el nom de l'empresa que ha acomiadat el treballador, la data d'acomiadament, el motiu que ha donat l'empresa i si creu que el servei que dona el Govern satisfà les seves necessitats.

Cassolada i baixada de ploms

D'altra banda, avui ha començat a circular per les xarxes socials la convocatòria d'una cassolada i baixada de ploms per demà a les nou del vespre en contra de les mesures del Govern. 

Acomiadats creen un registre paral·lel al del Govern

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Pasa que de la nomina se descuenta para la Cass y no hay retencion para subsidio de desempleo. Asi en una dificultad uno se encontra desamparado. Quien tiene sueldos bajos tampoco alcança a hacer ahorros.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte