Diari digital d'Andorra Bondia
Jordi Guillamet, primer protagonista del cicle de l'IEA; darrere, la històrica caixa de casa Joan Antoni.
Jordi Guillamet, primer protagonista del cicle de l'IEA; darrere, la històrica caixa de casa Joan Antoni.

Tabac, pebre i la història de la Solana



Escrit per: 
Redacció / Foto: IEA

La Solana, territori en litigi durant generacions, protagonitza la primera de les càpsules d'història que l'Institut d'Estudis Andorrà (IEA) comença a difondre per les xarxes. No alleugereixen el confinament però posaran un granet de sorra per fer-lo intel·lectualment aprofitable.

És una història poc coneguda, mal coneguda o, en tot cas, que mereix la pena rescatar i recordar de quan en quan. Jordi Guillamet, director de l'IEA, argumenta així l'elecció d'aquesta primera pinzellada històrica, el relat de la llarga batalla per uns terrenys rics en pastures i, per tant, vitals per a la supervivència durant segles. Propietat indivisa de les parròquies d'Encamp i Canillo, s'internen en territori francès. Per això, recorda Guillamet, poblets de l'Alta Arieja els van reclamar. Per la via legal però també per la força, fent vessar sang, com testimonien encara topònims com el de La vaca morta.

Al 1777 els tribunals francesos, en un procès impulsat per Guillem Moles, veguer episcopal de casa Joan Antoni d'Encamp, van donar la raó als andorrans. Tan important sentència es conserva des d'aleshores als arxius privats de la casa pairal encampadana. En una antiga caixa de fusta tancade amb dos panys i dues claus: una la custodia el comú encampadà i l'altra, el de Canillo. Un cop l'any s'ha repetit durant generacions la mateixa cerimònia: representants de les dues parròquies l'obren, comproven que tot està en ordre i renoven el particular mètode de conservació dels documents. Tabac i pebre, que absorbeixen l'humitat. "Rudimentari, però eficaç", apunta Guillamet.

En ple segle XXI, no obstant, i amb l'hereu de Casa Joan Antoni, la vella caixa forta s'acaba de substituir per una de més nova, amb sistemes més adients per a la preservació del fons documental, que també ha estat digitalitzat perquè pugui ser consultat pels investigadors. I des de l'IEA, explica Guillamet, s'ha impulsat una recerca a fons que completarà l'única que pràcticament es va enllestir fins ara, la realitzada per Martí Salvans.

Desconfinar la història, a l'Alt Urgell

El cicle, que previsiblement s'allargarà mentre duri el confinament, s'emmiralla en el que ja va posar en marxa l'Institut Comarcals d'Estudis de l'Alt Urgell, Desconfinem la història. El cicle, que ja ha publicat una vintena de píndoles, es torna a posar en marxa demà després d'un parèntesi durant els dies festius. Es renoven cada dia, a les sis de la tarda, a l'adreça  www.bit.ly/desconfinemiecau

tabac
pebre
història
solana

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Us admiro!!!!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte