Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de XFernandez

Xavier Fernandez

Actor, director i productor teatral

 

 

La ‘nova normalitat’!?
Bon Dia tingueu!

Això de la nova normalitat em fa una mica de feresa. Hi veig el perill d’una deriva, que no em fa gens de gràcia i que tant de bo no es produeixi.
Durant el confinament tenim dos vessants, que fins i tot potser convergeixen, el Tot anirà bé, Ens en sortirem, Junts guanyarem, aplaudiments a les 20 hores, etc. I els de la finestra indiscreta que no tenen res més a fer que espiar el que fan els altres i dictar sentències segons els seus paràmetres mentals.
L’últim cas: els dos nois de la FAE. Sí, s’han saltat el confinament i això les autoritats diran si mereix un càstig o no. Però recordo que el confinament és una recomanació, no una imposició. No estem en un estat d’alarma ni de setge!  Però, què té a veure la beca? I dels altres nois de la festa, no en parla ningú? I del xalet? Qui els va donar permís? Ho sabia, el propietari? Per què només critiquem els diners “de tots”? Per enveja?
La gent que segueix insultant pel carrer o des de la finestra, mirant malament, sense saber si has sortit a aquella hora per anar al metge o ves a saber què... em retrorau a les famoses SS i a la Gestapo de Hitler. Però, què us heu cregut? Després sereu els primers a reclamar la vostra llibertat d’expressió. Això sí, per a qui pensi com vosaltres!
A tots els que esteu en contra dels cribratges massius o que opineu que aquesta pandèmia ha estat creada per controlar-nos més, us respecto i us admiro per expressar i creure en el que dieu. De totes maneres penseu que controlats n’estem fa molt temps: telèfon, Facebook, Twitter, càmeres pels carrers i parcs, Google, Apple, Amazon, eBay, entitats bancàries i targetes de crèdit, i qualsevol de les aplicacions que fem servir per a les videotrucades. Si algú realment no vol ser seguit, que no utilitzi cap d’aquests sistemes. Per a la resta us  animo a continuar amb la vostra lluita, però sempre amb coherència. Gràcies i salut.
Però per mi, la nova normalitat hauria de ser una nova mentalitat. Una nova mentalitat que ens fes pensar més en la natura i produir menys contaminació. ¿Per què no ajudem que el jovent pugui tornar al camp, a tenir bestiar que ajudin a netejar els boscos, amb la brossa fer-ne biomassa i promocionar i mimar els productes locals (vi, melmelades, formatges, licors casolans) per sobre dels estrangers encara que ens costi diners a l’inici i deixar de ser els bitxos rars? Tots s’ho mereixen 
Promocionem les energies renovables (solar, hidràulica) i que els edificis i institucions les instal·lin i ens n’aprofitem.
Que per fi el món cultural rebi l’atenció que es mereix i se’l consideri un bé de primera necessitat. Sense cultura no hi ha vida. No hi ha ni lectura ni escriptura, ni música, ni dansa, ni comèdia ni tragèdia, ni pintura, ni escultura ni arquitectura, ni res de res! I aquí tenim i hem tingut molt de talent mal aprofitat. Valdria la pena que d’una vegada destruíssim aquell “ningú és profeta a la seva terra” i que finalment els profetes d’aquest país poguessin predicar i se’ls escoltés alt i clar. I no perquè surt més barat, com va passar en l’anterior crisi, sinó perquè realment valen tant o més que els de fora.
De la mateixa manera que hem sabut vendre el país com a referent en la lluita contra la Covid-19, hem de saber vendre’l en tots els aspectes i que sigui de veritat. I que els nostres investigadors, tècnics i professionals s’hi vegin involucrats i no hagin de marxar per demostrar la seva vàlua.
Finalment, hem vist quins han sigut els actors essencials en aquesta crisi-pandèmia, i que finalment és l’Estat qui ha de sortir a socórrer la societat en general. Això ens demostra que hi ha sectors que s’han de cuidar i que mai s’han de posar en mans privades perquè no siguin objecte de mercadeig. Espero i desitjo que la nova normalitat es decanti cap aquest costat i no cap al que deia al començament. És un desig i una esperança.
Au, Bon dia tingueu! 

Comentaris: 8

Comentaris

Molt ben dit , Xavi . Una abraçada del teu carinyet,,

Moltes gràcies "carinyet" !!!

no solsament al teu escrit es una realitat sino que esteu donant consells a aquets que es creuen que als de fora ,,per sol ser de fora ,,son més eficaços i preparats que als de casa ,,i aqui esta l'error ,,molt bé ,com sempre ,,sr sisquede !!

Jo penso que moltes vegades l'error és creure que un currículum "brillant" ho arregla tot. I la nostra idiosincràsia com a País no s'ensenya en les "grans escoles" i això ho he pogut comprovar en la meva vida laboral. Els remeis per a grans països moltes vegades aquí no funcionen i tampoc som un parc temàtic. Gràcies pel vostre comentari.

Bon dia,

Comparteixo el desig i l'esperança ;-P

ZZ

Moltes gràcies Zamzam!! Esperem que almenys una part es faci realitat. Salut.

Comparteixo totalment el teu punt de vista Xavi. Tant de bo que aquesta pandèmia ens faci reflexionar a tots sobre quina societat volem per nosaltres i pels que ens precedeixen.

Gràcies pel teu comentari. Benvolguda Teresa , això dependrà de tots i no només de la classe política. Si ens hi posem ferms, aconseguirem alguna cosa. Si en tenim prou amb queixar-nos i no fer res més ens dedicarem a fer el que ens manin i veure-les passar com fins ara. Depèn de tots!!. Salut.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic