Diari digital d'Andorra Bondia
Una assemblea d'Acció Feminista.
Una assemblea d'Acció Feminista.

Acció Feminista lamenta que les ajudes s’hagin centrat en les empreses i demana atendre les persones


Escrit per: 
M.S.C.

Acció Feminista lamenta que les mesures especials aprovades pel Govern per donar resposta a l’actual crisi sanitària s’han centrat molt en les empreses i poc en les persones. És davant d’aquest fet que reclama ara atendre les necessitats de la ciutadania i sobretot les dones, que s’han vist empobrides en major mesura. “Totes les crisis afecten les persones que tenen els treballs més precaritzats i els salaris més baixos, i aquí hi ha les dones”, afirma des de l’entitat Júlia Martínez-Illescas. 

En aquest sentit proposen que part dels fons de solidaritat que s’ha recollit entre tota la població i entitats es pugui utilitzar per atendre necessitats bàsiques de casos concrets que aquests mesos no han tingut uns ingressos mínims. Aquestes ajudes consideren que es podrien gestionar a través dels professionals de treball social de primària, malgrat que observen que aquest personal està per sota de la ràtio que recomana la llei de serveis socials i sociosanitaris (una treballadora o treballador social per cada 5.000 habitants i una educadora o educador per cada 7.500 habitants) i per això aprofiten per demanar un augment urgent de la plantilla. 

Així doncs, Acció Feminista reclama a l’executiu que s’asseguri que totes les famílies ingressen durant la crisi sanitària el mínim que es necessita per cobrir les necessitats bàsiques, i que això es faci posant a disposició de treball social de primària una partida específica de solidaritat social per Covid-19, sense haver de complir els requisits que habitualment es demana per concedir ajudes. “De la mateixa manera que hi ha mesures especials per a les empreses també hi ha d’haver mesures especials per a les famílies, sobretot les monomarentals”, indica Martínez-Illescas. Així, l’entitat exposa que s’haurien de revisar els requisits, com ara el fet de només donar ajudes a aquelles persones que no tenen ni un euro estalviat; els ajuts al lloguer (que tenen un llindar de preu que no està actualitzat); o bé la prestació econòmica ocasional (que és molt baixa i no respon al cost de la vida actual). Entre les situacions denunciades per Acció Feminista hi ha el fet que famílies monomarentals que treballen en serveis bàsics s’han contagiat de coronavirus a la feina i només han percebut el 66% del sou per la baixa per malaltia; dones embarassades que han hagut d’estar de baixa laboral per evitar contagiar-se, cobrant només un 53% el primer mes i el 66% el segon; i les persones acomiadades en finalitzar el període de prova, un fet que els impedeix accedir a la prestació per desocupació per la Covid-19 i les obliga a recórrer als minsos ajuts ocasionals. En tots els casos, les afectades es troben amb dificultats per arribar a finals de mes.

Per altra banda, Acció Feminista mostra la preocupació per les dones que havien previst o s’hagin vist en la situació d’haver o de voler avortar. Per això pregunten al Govern quina és l’activitat que ha tingut el Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD) durant aquesta crisi, si hi ha hagut algunes dones que han volgut avortar i com procedeix el servei per ajudar-les a realitzar un avortament. Martínez-Illescas recorda que la pregunta ja es va fer al cap de Govern i que la reprenen perquè volen saber la situació en què han quedat les dones que volen interrompre l’embaràs, ja que no poden esperar al final del confinament.

A l’últim, l’entitat celebra les accions de l’Equip de Polítiques d’Igualtat per afrontar la violència masclista durant el confinament, tenint en compte que han augmentat els casos, al mateix temps que posa èmfasi en la necessitat de seguir lluitant per un bon tractament de les denúncies, posant en marxa mesures preventives de protecció a les víctimes, ja que en cas contrari les deixaria en una situació de vulnerabilitat extrema. Martínez-Illescas va insistir que un cop detectat un cas “cal mesures per protegir la possible víctima, perquè si ella denuncia no la pots deixar confinada en un pis de 50 metres quadrats” amb l’agressor. “Demanem que es protegeixi de forma especial la víctima”, va subratllar. Així mateix, des d’Acció Feminista es va lamentar que massa sovint, des de cossos com ara el policial, es parli de violència domèstica i mai de violència de gènere o masclista. En aquest sentit l’entitat adverteix que “si no assumim el llenguatge bé no estem tractant ni detectant correctament el problema”.

 

dones
feminisme
acció feminista
coronavirus

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Venint d'una comunista, res sorprenent. Andorra lamentarà l'espai que s'està donant a aquesta gent.
Aquestes entitats feministes, ara s'erigeixen en defensores de la gent i les famílies? que pasa ja no teniu recorregut en la defensa de la dona?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte