Diari digital d'Andorra Bondia
Dues persones al carrer protegides amb mascareta.
Dues persones al carrer protegides amb mascareta.

L'ús de mascaretes ha reduït un 60% els contagis, apunta un model matemàtic


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

Fins a un 60 per cent dels contagis a Andorra s'han pogut evitar des de que es va generalitzar l'ús de mascaretes facials. Són dades que revela el model matemàtic elaborat per l'enginyer Jordi Deu i auspiciat per la Fundació Marcel Chevalier, el mateix que fa pocs dies pronosticava la fi de la pendèmia al país, amb l'últim pacient curat, per al 15 de juny. El model -IRAHUCID, per les sigles corresponents a infectats, recuperats, altes, hospitalitzats a UCI i defuncions, que són les variables que analitza- ara es reajusta lleugerament i ajorna la data fins al 19, que es donarà l'alta al darrer infectat de l'onada, que s'infectarà el 6 de juny.

Les dades numèriques del model desenvolupat per Deu constaten que la incorporació de les mascaretes en la lluita contra la disseminació de la Covid-19 ha estat gairebé tan efectiva en la taxa diària d'infecció com el confinament domiciliari. L'enginyer ho argumenta amb dades: les dades de la setmana 18 de la pandèmia (al 27 d'abril) recullen que la venda de mascaretes a la població es va iniciar el 7 d'abril i quatre dies meś tard, l'11, ja "es detecta una reducció de la taxa diària d’infecció d’un 40% sobre la inicial (la del confinament domiciliari)", explica Deu, en una entrevista recollida a la web de la Fundació. A continuació, hi afegeix "es torna a manifestar en una nova reducció del 30% addicional als 11 dies de l’inici de la venda de mascaretes", cosa que fa interpretar que "aquest esglaonat va associat a la progressiva disponibilitat de les mascaretes per part de la població". Dit d'una altra manera, que "si en un interval de temps determinat s’infectaven 100 persones a l’inici de la pandèmia, amb el confinament s’infectaven únicament 30 persones; 18 a partir dels 4 dies des de que hi va haver disponibilitat de mascaretes, i només 13 quan tothom ja en disposava". La situació, recull l'autor del model, s’està mantenint fins a l’actualitat, tot i els desconfinaments realitzats fins al dilluns 4 de maig.

El model entra de ple en el debat sobre les mascaretes, sorprenent fins i tot al seu autor, admet. "Francament, esperava trobar valors mínims atesa la insistència de la OMS a l’inici de la pandèmia, amb el fet que no hi havia evidència científica suficient com per poder recomanar l´ús generalitzat de les mascaretes", una asseveració, recorda, "sobre la que es van recolzar bona part dels líders dels països occidentals, fins al moment en que les mascaretes van estar disponibles per al gran públic".

La troballa podria servir com a base d'una publicació científica internacional amb les dades sobre Andorra. Podria, considera l'enginyer, servir fins i tot a l'OMS "com a element de reflexió addicional" i de retruc, potser, "ajudaria a potenciar la imatge d'Andorra".

Canvi de dates?

El model canvia lleugerament la data calculada per a la fi de la pandèmia (que no erradicació del virus, precisa) a Andorra. Pronostica la fi dels nous contagis a l'onada actual al voltant del 6 de juny, quatre dies més tard que l’anterior previsió feta el 27 d’abril. Per revisió, obtenim el 19 de juny com la data aproximada per a que Andorra es pugui considerar lliure de la malaltia (que no erradicada), amb el darrer cas actiu recuperat. Un ajustament matemàtic que no invalida el model, assegura Deu. "El que és realment important en un model predictiu és encertar les tendències, perquè als ens decisoris no els afecten les petites variacions quotidianes de les variables, atès que ells ja prenen un marge de seguretat per aquest motiu", argumenta, per prosseguir apuntant que "el que realment els interessa saber a efectes de planificació de recursos hospitalaris i econòmics, és que la predicció estigui centrada, i fins a la data, el model IRAHUCID ho ha estat".

El model, proposen des de la Fundació, podria tenir un recorregut internacional, és exportable a altres territoris, amb adaptacions. "Pot servir per modelitzar una ciutat que a nivells de disseminació epidemiològica pugui ésser considerada com a homogènia, però per escalar-lo a nivell de comarca o regió", proposa l'enginyer que el va concebre. Per cert, com ha explicat en diverses ocasions, arran de trobar-se ell mateix obligat a un sever aïllament a causa del virus. De fet, pel que fa a les possibilitats del model de fer camí frontera enfora, "el fet de que hagin fracassat el models epidemiològics de centres de prestigi reconegut com ara el Robert Koch Institute (Agència Governamental Alemanya del seguiment de les malalties infeccioses) amb el model SIR-X, així com el de la universitat SUTD de Singapore (el que predeia la fi de la primera onada pandèmica per a cada país), ens dona ànims en constatar com el nostre domèstic model encara continua dempeus, i afinant les prediccions més que mai".

 

 

ús
mascaretes
reduït
60
contagis
model
matemàtic

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Suposo que el govern ja esta utilitzant el model?
Y si la gente metiera dentro de du mascarilla sus narices , se reduciría 100% ?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte