Diari digital d'Andorra Bondia
Un termòmetre dels que s'utilitza per prendre la temperatura als comerços.
Un termòmetre dels que s'utilitza per prendre la temperatura als comerços.

Protecció de dades considera il·lícit que bars i comerços prenguin la temperatura


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

"La presa de temperatura en establiments comercials i d'allotjament turístic entra en conflicte amb la normativa andorrana de protecció de dades, ja que es tracta d'una mesura il·lícita, que no s'empara en cap norma legal i suposa un tractament de dades desproporcionat a la finalitat perseguida". Així de taxativament s'expressa l'Agència de Protecció de Dades sobre la legitimitat d'una mesura que ha aixecat dubtes i una certa polseguera. Només ho podrien fer, puntualitza, amb el consentiment de la persona afectada.

L'Agència ha examinat diferents textos legals -el constitucional, a banda de la llei qualificada de protecció de dades, del 2003, i el reglament del 2010 que la desenvolupa- i determina que la presa de temperatura a les persones que vulguin accedir a establiments comercials o d'hosteleria i allotjaments turístics només es podria substentar si fos "una obligació legal concreta imposada per l'autoritat sanitària". També seria legítima, puntualitzen, si l'establiment compta amb "el consentiment exprés" de la persona afectada.

Els responsables de l'agència expliquen haver fet una anàlisi de tota la normativa elaborada pel ministeri de Salut arran de la crisi sanitària i en cap de les mesures excepcionals, determinen, "no trobem cap menció concreta a una obligació dels comerços o establiments turístics a controlar la temperatura de la seva clientela" ni tampoc la de garantir que els clients que accedeixin als locals no presentin símptomes compatibles amb la Covid-19. Igual que aquestes regulacions sí que estableixen que les empreses han de controlar l'accés de possibles casos entre els seus assalariats i les escoles, entre la comunitat educativa.

L'únic esment que hi troben és a l'avís ministerial del 26 de març passat, que adverteix a les persones que presentin símptomes que s'abstinguin de sortir al carrer per realitzar compres i optin per demanar a una tercera persona que ho faci per elles. Per tant, la mesura dictada per Salut no va adreçada als responsables dels establiments, sinó a les mateixes persones afectades i, així, "l'autoritat competent no ha dictat cap norma legal que empari la presa de temperatura per permetre l'entrada a establiments comercials".

Protecció de dades conclou que "només ho poden fer amb el consentiment de la persona afectada". Això vol dir, precisen, que l'establiment que pretengui imposar aquesta norma haurà d'informar el client de la identitat del responsable del tractament, la finalitat del tractament de les dades sol·licitades; el dret d'accés, correcció i supresió de les dades i del dret de no consentir.

D'altra banda, l'agència avalua la proporcionalitat de la mesura i considera que no es dona aquest principi. Apunta que podria originar un tracte discriminatori i que és una mesura innecessària perquè existeixen altres procediments "menys lesius" per a la privacitat de les persones, com "una declaració de corresponsabilitat" del propi interessat. Finalment, podria suposar una limitació d'un dret fonamental.

agència
Protecció
dades
considera
il·lícit
bars
comerços
prenguin
temperatura
clients

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

El sr. Crespo devia d'estar treballant molt durant el confinament. Després d'un mes prenent-nos la temperatura, ara diu que és il·lícit. Realment alguns càrrec no serveixen per res.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte